Vanskelig å planlegge ukemeny? Kokk og tidligere daglig leder i Gladmat, Heidi Netland Berge, har plukket ut gode middagsoppskrifter til hele uken!

Sist oppdatert: 20. september 2010

Heidi Netland Berge er kokk og tidligere daglig leder for Gladmat, Nordens største matfestival. Her er hennes middagstips: 

  • Lag store porsjoner av det du kan, og frys ned.
  • Bruk rester av middagen i matpakken.
  • Bruk rene råvarer. De er ofte noe dyrere, men det er  mindre svinn, og du betaler ikke for vann og annet fyllstoff.
  • Tørstedrikk og drikke til middagen er vann. Ikke bruk lightbrus selv om det er uten sukker. Drikk heller «ordentlig» brus på lørdag, og vann ellers.
  • Ett glass juice kan telle som en frukt om dagen, ikke mer. Drikkes til måltider.

Les også om amming og kosthold

 

Mandag: Laks i ovn eller lakseburger med grov potetmos

Tirsdag: Pai

Onsdag: Hamburger med grove brød

Torsdag: Fiskegrateng

Fredag: Wok

Lørdag: Pizza

Søndag: Lammefrikassé

 

Mandag: Laks i ovn med grov potetmos.

Serveres med grønnsaker etter smak, f eks gulrøtter, brokkoli, blomkål, og en god salat.

Tips: I stedet for å ha potetmos til, kan laksen serveres i pitabrød, hamburgerbrød e.l sammen med salat. Bruk da grove brødvarianter

Laks i ovn

600 g laksefilet uten skinn og bein
Salt og pepper

Sett stekeovnen på 180 grader. Skjær laksen i 12 jevnstore stykker. Legg på  bakebrett dekket med bakepapir. Dryss på litt salt og litt pepper. Stek laksen i stekeovn ved 180 grader. Sjekk laksen etter 5 minutter, og pass på at den ikke blir for mye stekt og tørr.  

…eller lakseburger (ca 6 stk)

250 gr laksefilet
1 ts potetmel
1 egg
1 dl melk
Litt salt og pepper

Kjør alle ingrediensene i food prosessoren, men vent med melken til slutt. Spe ut til passe konsistens. Kjør burgerdeigen helt jevn før du går i gang med å lage burgere etter ønske og egen smak. Stek dem i litt olje ca 2 minutter på hver side på varm stekepanne med litt olje i. Pass på at de ikke overstekes.

Tips: Kan godt lage en større porsjon og fryse, men vær da veldig forsiktig med stekingen. Hvis det er noen til overs etter middagen er de fine i matpakken.

Grov potetmos

10 poteter i skiver
Ca 1 dl melk
20 g smør
salt

Skrell potetene og del i fingertykke skiver. Kok potetene , hell av vannet og mos dem grovt sammen med melk og smør. Ha i mer melk om nødvendig. Rør sammen og smak til med salt.

Dette kan du servere i barselgruppen!

Tirsdag: Pai

Paien kan lages som ren grønnsakpai og serveres evt med kjøtt ved siden. Veldig godt med gode, små tomater ved siden av. Denne er også super som matpakke dagen etter

Paibunn

2 dl sammalt hvete fin
1 dl sammalt hvete grov
2 ss olje (raps eller solsikke)
1 dl matyoghurt
½ ts salt
½ – 1 dl vann

Kjør alle ingrediensene i en food prosessor, men spe forsiktig med vannet til deigen er kjevleklar. Legg den i en paiform, prikk med gaffel og stek den i 10 minutter på 200 grader.

Paifyll

200 gr frisk spinat (ca) skylles og renses, ta bort stilken, varm spinaten til den ”klapper sammen”. Legg til side.

1 stk rødløk strimles og surres i for seg selv til den er blank og fin.
½ paprika strimles og surres sammen med løken.
2 gulrøtter i skiver – kokes lett.
½ broccoli bukett – kokes lett.
1 stekt og strimlet kyllingfilet (evt litt skinke).
4 egg – vispes lett sammen.
Litt salt.
Ost om det er ønsket.

Legg spinaten i bunnen, så løk og paprika over. Fordel resten utover i paien, og hell de vispede eggene over. Sett paien inn i ovnen igjen og stek den videre på 180 grader i ca 30 minutter.

Anbefaler fast føde før seks måneder

Onsdag: Hamburger med grove brød

Bruk grovt burgerbrød. Fyll på med salat, tomat, agurk og annet grønt. 

Tips: Gjærdeigen kan også brukes til grove horn med skinke/ost, pizzasnurrer og annet.

Hamburger

500 gr karbonadedeig
1 ts salt
Litt pepper
½ ss potetmel
1 egg
0,5 dl vann
Olje til steking

Rør inn salt, pepper og potetemel i kjøttdeigen. Rør deretter inn egg og spe med litt vann. Del deigen i fire. Ha litt vann på hendene og form deigen til runde kaker som klemmes ut til store, flate burgere.

Stek burgerne på sterk varme, ca. 3 minutter på hver side.

Gjærdeig til burgerbrød (ca 12 stk)

2,5 dl melk – varmes til 37 grader
25 gr smør, smelt i melken
25 gr gjær – løses opp i melken
1 ts salt
1,5 dl sammalt rug
1,5 dl sammalt hvete grov
3-5 dl vanlig hvetemel

Bland væsken med melet, ta i litt og litt av hvetemelet til deigen har god konsistens.

Du kan selv variere hvor grov du vil deigen skal være. Elt deigen og la den heve i 30 minutter.

Del deigen i 12 deler og lag flate deigkaker. La dem heve i ca 30 minutter og stek dem midt i ovnen på 200 grader i ca 10 minutter.

Superrask dessert med appelsin

Torsdag: Fiskegrateng

Tips1 : Noe av fisken kan byttes ut med grønnsaker eller pasta. Hvis du har pasta i gratengen er det supert med bare masse revne gulrøtter som tilbehør

Tips 2: Lag gjerne flere gratenger når du er i gang, og frys dem ned.  Engangsformer av aluminium (som kan brukes flere ganger) kan kjøpes i flere dagligvarebutikker. Da trengs det litt lenger steketid

Fiskegrateng

1000 g kokt renset torskefilet uten skinn og ben
75 g smør/margarin
75 g hvetemel
7 dl melk/kraft fra koking
Salt og muskatblomme
5 egg
drøyt 1 dl griljermel/tørket brød
1 ss smør/margarin

Fiskegrateng kan lages av rå fisk eller rester av kokt fisk, både hvit og rød fisk kan brukes.

Sett stekeovnen på 180 grader.

Lag en hvit saus av smør, hvetemel og melk. Lag den ekstra tykk dersom du bruker rå fisk. Avkjøl sausen litt. Pisk sammen eggeplommene, rør dem ned i sausen og smak til med salt og muskatblomme. Pisk eggehvitene og vend dem inn i gratengmassen. Skjær fisken i biter og bland i sausen.

Hell røren i smurt ildfast form og dryss litt malt brød eller griljermel på toppen.

Stek gratengen 40-50 minutter ved 180 grader på nederste rille. Serveres straks.

Tid for billig og sunn mat

Fredag: Wok

(Svine)kjøtt og grønnsaker i wok

500 gr (svine)kjøtt i strimler.
Grønnsaker etter smak, gjerne med variasjon i farger.

Stek i små porsjoner om gangen, slik at det blir stekt og ikke kokt.

Ha i saus etter smak, her er det mange varianter. Start gjerne med en mild saus i ikke for store mengder.

Lørdag: Pizza

Her er noen tips om pizza, siden det er noe de fleste spiser jevnlig. Pizza har på grunn av ferdigpizzaene fått ett litt dårlig rykte som usunn mat. Slik trenger det ikke være.

Pizza

Lag deig med noe grovt mel, evt kjøp en grovere variant ferdigbunn.

Tomatsaus er sunt! Kok en stor porsjon en dag du skal være hjemme en stund, og frys ned i passe porsjoner til pizza og pasta.

La alle i familien få legge på topping på sin variant, så blir den akkurat slik de ønsker.

Ha på litt ost, men ikke store mengder.

Og igjen: salat som tilbehør. Ruccola er supert til mange pizzaer

Søndag: Lammefrikassé

En enkel klassiker. Dryss over persille, og server med kokte poteter

Lammefrikassé

1 kg grytekjøtt av lam med bein, bog e.l.
6 dl vann
2 ts salt
2 stk gulrot
1 stk liten kålrot
2 stk persillerot
1 stk liten purre
6 dl kraft fra gryten
4 ss hvetemel utrørt i litt kaldt vann
Persille

Hvis ikke kjøttet er ferdigdelt, deles det i passe serveringsstykker. Kok opp vannet og legg i kjøttstykkene. La det koke opp igjen og skum godt av. Tilsett salt. La kjøttet trekke i ca. 45 min.

Rens og del grønnsakene i passe biter. Ha dem over i gryten og la småkoke i ca. 10 min. eller til de er møre.

Lag sausen i en ny kjele. Kok opp kraften og tilsett meljevningen under stadig omrøring. La sausen småkoke i ca. 10 min. Smak til med salt og pepper.

Les mer: Barnets utvikling

Les mer: Familieliv

Les mer: Fritid

Hva synes du om artikkelen?