9 uker

Av Babyverden 165762

Fra 9 uker og 0 dager til 9 uker og 6 dager av svangerskapet.
Vekt: 1-2 g
CRL: 23-32 mm

Se hvordan vi regner vekt, lengde og alder her.

Om barnet: Babyen begynner å bevege seg

I begynnelsen av denne uken er embryoet sju uker gammelt. Nå kommer de første målbare hjernebølgene, og embryoet begynner å bevege seg. Det er ikke snakk om bevisste bevegelser, og du vil ikke kjenne dem på lenge ennå. I øret formes balanseorganet. Både ører og øyne har vært litt merkelig plassert på den lille kroppen – øynene var på siden av hodet, og ørene var nærmere munnen. Denne uken be­gynner de å flytte seg mot sine bestem­melsessteder. Kropp­en blir lengre og hodet rettes litt, slik at hals og nakke blir tydeligere.

Hjertet er noenlunde ferdig utviklet, og slår nå i gjennomsnitt 177 slag i minuttet! Armene består av skulder, overarm, albue, underarm og håndplate. Beina utvikles litt tregere, men mot slutten av uken vil de være inndelt i lår, kne, legg, ankel og fotplate. I hånd- og fotplatene dannes det avgreininger til fingrer og tær.

9 uker gravid
Det er trygt å ha sex i et normalt svangerskap, men det står kanskje ikke øverst på ønskelisten om du er kvalm og trøtt. Prøv likevel å bevare nærheten på andre måter. Illustrasjonsfoto: iStockTil foreldrene: Fordøyelsestrøbbel?

Hormonene østrogen og progesteron står for de fleste forandringene i mors kropp under svangerskapet. Blant annet gjør de glatt muskulatur slappere. Det er slik muskulatur i livmoren, fordøyelseskanalen og blæren. Det er viktig at livmormuskulaturen slapper av, slik at fosteret får fred til å vokse og ikke støtes ut.

I fordøyelsessystemet passerer maten langsommere. Det kan føre til oppblåsthet og forstoppelse. Men det kommer babyen i magen til gode. For når maten bruker lenger tid gjennom fordøyelseskanalen, suges næringsstoffene bedre opp, slik at barnet får den næringen det trenger.

Blæren påvirkes, slik at den ikke klarer å holde på like mye væske som tidligere, og man løper på do for å tisse hele tiden.

Trøtt? Det er ikke så mye annet å gjøre enn å forsøke å hvile seg når man kan.

Det er trygt å ha samleie i et normalt svangerskap. Men det er ikke sikkert at lysten og overskuddet er der. Det er mange andre måter å bevare nærheten til hverandre på også!

Babyen i mors kropp denne uken:

9 uker gravid


Tema: Hele kroppen påvirkes av graviditeten og gravid i jobb

Babyverden har en podcast uke for uke. Under tema vil du for hver uke kunne lese en oppsummering av det som ble sagt i podcasten. Du kan lytte til podcasten i spilleren over eller ved å søke opp Babyverden uke for uke der du lytter til podcaster. 

Fødselslege Tilde Broch Østborg:

Nå er den lille like lang som bredden av to fingre.

Det er ikke et eneste system i kroppen som ikke påvirkes av graviditeten. Hele deg, fra topp til tå – fra hud og hår til hjerne, pust, hjerte og blodomløp. Det er spesielt to hormoner som står bak. Progesteron er ett av dem. Progest betyr "for svangerskap" og er et hormon som primært er forbundet med graviditet hos kvinner. Det har mange effekter – den mest merkbare er nok at glatte muskler slapper mer av enn før. Det gjør blant annet at fordøyelsen går langsommere, og mange gravide opplever å bli forstoppet. Den langsomme fordøyelsen kan også bidra noe til kvalmen mange gravide opplever. Men man tror at svangerskapshormonet hCG er hovedårsaken til kvalme.

Dette kan du gjøre for å unngå forstoppelse: Drikk nok vann og spis fiberrik kost. Pass på at du ikke blir lurt til å tro at brødet er grovere enn det er bare fordi det ser mørkt ut på farge. Hvis det ikke er nok å spise fiberrikt og drikke godt, kan naturlige tilskudd som linfrø og tørket frukt få gang på systemet. De er med på å binde vann, og har ingen skadelige effekter. Om heller ikke dette hjelper, finnes det avføringsmidler man kan bruke, men vær påpasselig når du velger – ikke alle er trygge å bruke i graviditeten.

Progesteron får også mye av skylden for at mange gravide er utrolig trøtte på denne tiden. Her er det store individuelle forskjeller – noen merker lite til trøttheten, andre merker mye.


Noen er mye kvalme, andre bekymret fordi de ikke kjenner noe. De aller fleste rammes av kvalme i noen grad. Hos de fleste er det ufarlig og lar seg håndtere. De brekker seg gjerne på morgenen og/eller må vente til lunsj før de orker å spise noe. Enkelte (under 10 prosent) får veldig sterk kvalme. Den magre trøsten er at risikoen for å spontanabortere i forbindelse med sterk svangerskapskvalme er lavere. Hyperemesis gravidarum gir en litt mindre risiko for spontanabort enn for en gjennomsnittsgravid. Dette betyr imidlertid ikke at å ikke være kvalm gir økt risiko sammenliknet med en gjennomsnittsgravid.

Dette kan du gjøre hvis du er kvalm: Spis små og hyppige måltider. Det er bedre å spise noe enn ingenting. Så får det bare være at det kanskje ikke er det aller sunneste du får i deg. Begrepet morgenkvalme er misvisende – mange er riktignok kvalme på morgenen, men de kan også godt være kvalme på dagen, på kvelden eller hele dagen. Dersom du ikke får i deg noen ting, men bare kaster opp, skal du ta kontakt med lege. Det finnes kvalmestillende som er trygge å ta i graviditeten. For noen blir dehydrering på grunn av oppkast en ond sirkel hvor man bare blir dårligere og dårligere.

Noen få trenger innleggelse på sykehus. Dersom man går ned 10 prosent av kroppsvekten man hadde før graviditeten, eller får symptomer på dehydrering, bør man legges inn på sykehus for å hente seg inn igjen. Man skal ikke gå ned i vekt som gravid, men noen gjør nok likevel det på grunn av kvalme. Husk at man aldri bevisst skal slanke seg i graviditeten.

Blodvolumet i kroppen din øker med 40 prosent i svangerskapet. Hjertet får dermed mer å jobbe med. I første trimester øker blodvolumet med 15 prosent, uten at vi helt vet hvorfor. Kjenner du at hjertet jobber litt ekstra, har du forklaringen. Noen merker hjerteslagene sine bedre eller annerledes, eller kjenner litt hjertebank.

Har du brystspreng? Særlig de som har vært gravide før kan kjenne på dette nå.

Mange merker også godt de emosjonelle endringene. At man gråter over en reklame på tv og/eller tror man holder på å bli litt smågal. Plutselig skrus empatien kraftig opp, for du skal jo bli mor.


Jordmor Annett Hegén Michelsen:

Mange kjenner at dette er en vanskelig tid i forhold til jobb. Kanskje synes man at det er for tidlig å fortelle hele verden eller arbeidsgiver at man er gravid, men samtidig er man veldig trøtt og sliten på jobb.

Som gravid har du rett til tilrettelegging på arbeidsplassen dersom du trenger det. Noen har arbeidsoppgaver eller arbeidstider som ikke bør kombineres med svangerskap og må få dette tilpasset eller bli omplassert tidlig i svangerskapet. Det kan for eksempel gjelde om man jobber med gasser og/eller kjemikalier eller jobber nattevakt. Dersom arbeidsplassen ikke klarer å tilrettelegge for deg kan du ha rett på svangerskapspenger. Hør gjerne med lege eller jordmor om dette.

Andre har arbeidsoppgaver som kan være vanskelige å gjennomføre som gravid – tunge løft, ugunstige arbeidsstillinger, fare for vold eller psykiske utfordringer.

Det kan være lurt å fortelle arbeidsgiver om graviditeten tidlig for å få den tilretteleggingen du trenger. Men det er dessverre ingen automatikk i at du får den tilretteleggingen du trenger. Du skal ikke finne deg i å fortsette uten tilrettelegging i en jobb som kan være skadelig for deg og/eller barnet.

Du er ikke syk som gravid, men det er likevel en spesiell tid i livet. Man trenger litt ekstra oppmerksomhet og mulighet til å ta vare på seg selv. Kanskje må du selv ta initiativ til tilretteleggingen du tror kan hjelpe – for eksempel endringer i arbeidsstilling. Allier deg gjerne med noen på arbeidsplassen. En del arbeidsplasser har gode rutiner for tilrettelegging.

Dersom arbeidsgiver ikke kan tilrettelegge godt nok, kan man altså ha rett på svangerskapspenger i stedet for å bli sykemeldt. Hør med jordmor, lege og/eller Nav om dette.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: