I en travel småbarnstid er det ikke alltid lett å få samsvar mellom kart og terreng. Vi har samlet noen gode punkter å navigere etter, fra et lite knippe eksperter.

Sist oppdatert: 26. februar 2011

Ta vare på trivselen!

Helsesøster Elin Asbjørnsen:

I forhold til trivsel blant småbarnsfamilier, er det å være sammen med andre familier i samme situasjon noe av det viktigste, slik jeg ser det. Da har barna noen å leke med, og de voksne får sin voksenkontakt. Dette gjelder både hverdag, ferie og fritid. Et godt nettverk i nærmiljøet kan gjøre hverdagen rikere og lettere for både barn og voksne.

Lag deg tid i hverdagen

Helsesøster Elin Asbjørnsen:  

En far sa så fint: Bare ved å beregne litt ekstra tid om morgenen og ved henting av barna, går alt mye bedre. Som foreldre hadde de fått en ordning med at den ene kunne begynne litt senere, og den andre sluttet litt tidligere. Slik ble henting og bringing i barnehage en mye mer positiv opplevelse for både foreldre og barn. Frokosten kunne inntas i ro og fred og alle kunne gå fornøyd til hvert sitt.

Et annet tips for å lage seg litt tid, er å planlegge middagen. Da slipper barna å vente så lenge når de kommer hjem om ettermiddagen og er sultne. Bare ved å ha potetgryta stående klar, kan man spare mye tid. Skal man ta handlerunden etter å ha hentet barn i barnehagen, kan både voksne og barn blir sure og gretne, og i mange tilfeller kan middagen bli droppet.

Les også:

Gode matvaner

Klinisk ernæringsfysiolog Oddveig Fossdal Drøpping understreker at det er viktig å etablere gode matvaner i tidlig alder:

– For å sikre at barna får i seg nok og riktig næring til optimal vekst og utvikling.
– Et godt kosthold styrker immunforsvaret.
– Grunnlaget for god helse senere i livet legges allerede i barneårene.
– Barna tar med seg disse vanene i voksen alder.

Med gode matvaner menes ikke bare et ernæringsmessig riktig kosthold, men også matglede og gode måltidsopplevelser. Det er viktig at barn får smake på variert mat helt fra man starter med å introdusere mat. Det barnet ikke har smakt på før det fyller to år, er vanskeligere å få det til å  akseptere senere. Det kan bli noe ensidig med bare babygrøt og middagsglass, selv om dette kan være ok nok. La barna få smake på litt moste bær, forskjellige typer most frukt, litt av familiens middag… en teskje er nok i starten.

En fast måltidsrytme og gode måltidsvaner er viktig. La måltidene bli hyggestunder og ikke arena for maktkamper… Inkluder også barna i matlagingen.

Helsesøster Elin Asbjørnsen:

Det å prioritere felles måltider er viktig for samholdet i familien. Det gjør at alle blir sett og hørt. Et godt og koselig middagsmåltid , gjør ofte barna tilfreds resten av dagen og gjør at alle kan legge seg og være godt fornøyd med dagen.

Det å bruke ferske, gode råvarer i matlagingen og passe på å ha varierte og godt sammensatte måltider hvor de ulike næringstypene( fisk, kjøtt, grønnsaker og frukt) er representert, er med på å sikre alle i familien et sunt kosthold.

Vær til stede

Helsesøster Elin Asbjørnsen:  

Travelhet og krav i forhold til jobb, beskrives ofte som årsak til vansker i hjemmet og med barna. Foreldrene kommer i tidsklemme. Jeg tenker at foreldre må være villige til å prioritere barna sine i en periode, og kanskje heller sette egne behov og krav til side. Det går ikke an å gjøre det samme som en gjorde før en fikk barn.

En bør være stolt av å få til en god organisering i familien, og at barna trives, og ikke gå rundt å være misfornøyd med det en ikke får gjort (for eksempel  jobbe overtid, gå på trening, firmaturer etc…). Det er normalt å være sliten som forelder når en har små barn og skal gå på jobb i tillegg. Selv om en er sliten, kan en være lykkelig og tilfreds.

Ut på tur!

Kristin Oftedal Vinje, fagsjef i Barnas Turlag (Den Norske Turistforening):

Vi vet at de aller første leveårene er veldig avgjørende for valg av livsstil senere i livet. Å dra på tur er moro for både voksne og barn, og et aktivt uteliv bidrar til å gi barna en god fysisk og psykisk helse. Friluftsliv noe du har med deg resten av livet! Er du først grepet av basillen, legger du ikke opp! Alle kan drive friluftsliv, og du blir aldri satt ut av laget og stemplet med «for gammel» eller «ikke god nok». Dette er et viktig argument nå når folkehelse er så aktuelt.

Ellers involverer friluftsliv hele familien – det er ikke bare en aktivitet du kjører og henter barna dine på. Gjennom gode friluftslivsaktiviteter skapes gylne øyeblikk, og en kontakt mellom barn og voksne som ikke er så lett å finne i en ellers hektisk og fragmentert hverdag. Det å få barna med på tur, enten det er på ski eller på beina, gir oss mulighet til å møtes i en felles verden der vi kan gå og snakke sammen, tulle, lekeslåss, undrefilosofere, nå felles mål osv i timesvis. Magisk!

Les!

Kitt Sandvik, fagansvarlig for barn og lesing i Sandviks:

Les for barnet, helt fra fødselen av! Du snakker mer med barnet når dere leser bøker. Bøkene – selv babybøkene – introduserer flere ord, andre tema og situasjoner enn de fleste prater om i dagligtale. Jo flere ord babyen din hører, jo flere ord vil barnet etter hvert ta i bruk selv. Det er viktig for språkutviklingen, som også har påvirkning for senere skolegang.

Forskning viser at hvor gammelt barnet er når du starter å lese med det, betyr mye for barnets senere språkferdigheter. I barnets to første leveår, vokser hjernen, og særlig språksenteret mye.  Dette gjør barnet svært mottakelig for å utvikle språket. Hjernen kan lære ord på kun to måter; ved å lese ordene eller ved å høre dem. En baby kan ikke lese dem, derfor er den eneste muligheten for å lære ord gjennom hørselen. Det er like naturlig for barnet om du leser for det helt fra det er nyfødt, som at du prater med det. Det er samme språket. Jim Trelease, en kjent leseekspert, har gitt ut en bok om dette temaet.

Forskning viser at det blir en positiv sirkel – jo mer du leser, jo flere ord lærer barnet, jo flere ord barnet kan, jo mer leser du – og mengden samtaler som handler om erfaringer dere gjør sammen i hverdagen øker. Dessuten gir lesestundene fantastiske samspillstunder hvor barnet føler seg trygt og elsket av deg – og du gir det masse positiv oppmerksomhet – som er det aller viktigste.

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?