Er du ikke noe friluftsmenneske? Du kan bli det. Begynn i det små, kle deg godt og la det være gøy. Slik gjør du utestunden morsom i all slags vær.

Sist oppdatert: 23. februar 2011

– Det viktigste er å trene opp barna gradvis. Start med korte turer på en kilometer. Husk mange pauser, og prøv å holde barna engasjert hele veien ved å titte på insekter og blomster, kaste stein i et vann, balansere over en stokk. Litt drikke og frukt gjør godt også på korte turer, forteller Kristin Oftedal Vinje, som er fagsjef for Barnas Turlag i Den Norske Turistforening (DNT).

Ta med venner på tur
Det kan også være lurt å ha med små kamerater på turen. Det går ikke raskere med flere små bein, men det er heller ikke målet. Det blir derimot mye mer trivelig underveis når barna får ha med seg vennene ut på tur.

– Barn klarer å gå mye lengre turer dersom de går sammen med andre barn. Dette ser vi ofte på turer i Barnas Turlags regi. Vi har 4-åringer som går en mil og 6-åringer som har gått både Aurlandsdalen og Besseggen. Men ikke la en lite turvant pode på seks få Besseggen som sin første turerfaring, advarer Vinje.

La det bli morsomt
Korte bein som skal ut og gå må ha det morsomt underveis. Kanskje vil dere ikke gå langt i det hele tatt, men bare finne en base noen meter fra holdeplassen, bilen eller hytta og bare være ute og leke sammen. Uansett har Turistforeningen mange gode tips til hvordan utetiden kan bli trivelig for alle. Husk at de fleste barn synes det er morsomt at de voksne er med og leker, så her gjelder det å være aktiv!

Hukommelse – Kims lek
Ti gjenstander fra naturen blir vist fram for deltakerne. Deretter snur barna seg vekk og en ting blir fjernet. Hva mangler? Alternativt: Barna skal prøve å huske de ulike tingene som ble vist fram. Hvor mange klarer de å huske?

Vannkikkert
Lag en åpning i en hermetikkboks eller et rengjort malingsspann. Legg masse tjærebånd rundt kanten slik at du ikke skjærer deg. Strekk klar plast over den ene enden og fest det godt med tjærebånd eller syltestrikk, slik at det ikke kommer noe vann inn. Når du skal se igjennom vannkikkerten så husk at du ikke senker den så dypt ned i vannet at det kommer vann oppi.

Finne flest mulige ting som begynner på «S»
Dette kan gjøres både som en lagkonkurranse og individuelt. Hvert lag eller barn skal finne naturmaterialer som begynner på «S» eller «B» eller andre bokstaver. Hvem har klart å samle flest på 3 minutter?

Pinneregatta
Det er gøy å kappes om hvem som får sin grein eller trebit først over på den andre siden av brua. Stå på den ene siden av brua og slipp hver deres trepinne ned i elva. Løp så over på den andre siden for å se hvilken pinne som kommer først frem.

Fiskesprett
Her kaster du en flat, liten stein utover vannflaten slik at den spretter bortover. Det kalles også å kaste «smutt». Her gjelder det å øve inn ferdigheten, så kan man konkurrere om hvem som får til flest sprett/smutt.

Mimeleker
Mange barn synes det er gøy å mime et dyr. Hvert enkelt barn står fram for de andre og mimer, og så skal de andre gjette hvilket dyr det er. Denne leken egner seg godt for inndeling i to lag: Et lag mimer det samme dyret mens det andre laget gjetter. Obs – forbipasserende kan få seg en skikkelig skrekk i livet når de plutselig ser en liten krokodille i Nordmarka!

Natursti
Se an barnas alder. Lag gjerne lag med både barn og voksne på. Oppgavene kan for eksempel være:
– Finn et insekt som ikke er maur
– Finn to blomster/bær (ulike sorter)
– Finn tre ulike blader
– Finn fire kongler/skjell/sneglehus
– Finn fem ulike steiner (knudrete, runde, flate.)
– Finn seks kvister fra ulike trær.
Husk å ha en liten premie klar til alle som har deltatt!

Mange av disse lekene kan gjøres uavhengig av vær og årstid, mens noen trenger du ordentlig vintervær for å gjennomføre. Her kommer noen ideer til snølek:

Flaskebane
Til flaskebanen bruker vi brusflasker av glass. Finn en passelig bratt bakk og bygg opp med svinger, hopp og tunneler i den kramme snøen. Det er viktig at svingene ikke er for bratte, da kjører flasken seg fast. Fylles flasken med snø blir den enda tyngre og går fortere. Banen blir ekstra glatt dersom den sprøytes forsiktig med vann og man lar det fryse over natta.

Snølykt
Snølykten har pyramidefasong. Begynn med å legge en ring av snøballer på bakken. Deretter bygger du på med flere ringer og gjør sirkelen trangere og trangere til det bare er et lite hull igjen i toppen. Plasser et tent telys inni lykten og dekk til det øverste hullet med et par snøballer.

Snøballkasting på mål
Sett opp et mål og se hvem som er mest treffsikker!

Aking
Har du en kjelke, et akebrett, en plastpose, regntøy eller en gummimatte fra bilen og en liten nedoverbakke, kan du ake. En akepause gjør skituren enda morsommere!

På DNTs nettsider finner du mange gode ideer til skileik.

Et bål gjør turen mye morsommere

Her får dere DNTs oppskrift på hvordan du lager rasteplass og bål:

Når man skal finne en fin sitteplass og spise matpakka på turen om vinteren, velg et lunt sted litt opp i en skråning hvor beina kan plasseres oppå snøen. Er føttene plassert nede i ei grop, blir de snart kalde. Bruk gjerne skiene til å trampe til et fint sete med ryggstø. Legg skiene oppå «setet» og dekk til med sitteunderlag, ryggsekk eller granbar. Ryggsekken kan også settes bak ryggen som isolasjon for snøen eller stavene kan stikkes ned i snøen som «stolrygg».

Let etter tørre småkvister nederst på store (gran)trær. Trykk eller bind kvistene sammen til opptenningsbunter. For at ikke bålet skal smelte ned i snøen og for at det skal komme godt med luft til ilden, bør man grave seg ned til bakken med en spade før bålet lages. Grav gjerne en stor grop slik at mange får plass inntil varmen.

Nylon og kunstfiber antennes lett, pass derfor på at ungene ikke kommer for nær ilden.

Det best egnede bålet om vinteren er et «pagodebål». Etter å ha gravd en grop legges et gulv av tykke stokker. Så legges mindre stokker på tvers av disse, i to eller tre etasjer. Ilden trenger luft for å brenne, så det er viktig med litt avstand mellom stokkene, spesielt når veden er noe rå. På toppen legges opptenningsveden. Når bålet tennes, vil det brenne fra toppen og ned og de tykkeste kubbene vil etter hvert ta fyr av opptenningsveden. Fyll på med tørr småkvist på toppen, helt til de små flisene har antent lagene under.

Ikke vær redd for å jukse: ta med ekstra lightere eller en vanntettpakket fyrstikkeske. I tillegg kan du ta med lettantennelige materialer som papir, opptenningsbrikker eller lignende. De største ungene kan ta med hver sin vedkubbe i sekken dersom det er dårlig med trevirke i området. Slik bidrar dere til å minske slitasjen på vegetasjonen.

For å lage et skikkelig bål, trenger dere:
– Spade
– Øks/sag/kniv
– Fyrstikker
– Krøllet avispapir/opptenningsbrikker
– Evt. en vedkubbe eller to i sekken

Blir dere sultne rundt det sprakende bålet, finner dere oppskrifter på ekte bålmat som pinnebrød, ostesmørbrød og stekte epler hos Turistforeningen.

Hva synes du om artikkelen?