NyheterNybakte mødre får ikke jobb

Nybakte mødre får ikke jobb

Av Av Siri Gjelsvik 3043 Sist oppdatert 26.02.11

Søker du jobb mens du er i fødselspermisjon? Færre enn to av ti bedrifter vil ansette deg.

50 prosent av bedriftene i Norden planlegger ansettelser i år. Kun 17 prosent vil ansette kvinner som kommer tilbake fra foreldrepermisjon. De nedslående tallene skriver seg fra en undersøkelse gjort av den uavhengige organisasjonen MarketingUK, for det internasjonale firmaet Regus. 232 nordiske bedrifter deltok i undersøkelsen, som omfattet 10.000 bedrifter i 78 land. (Kilde: Aftenposten)

“Passer ikke for småbarnsmødre”
-Jeg ble kjempeglad da jeg fikk jobben jeg søkte på. Jeg fikk kontrakt, og avtalte å begynne da permisjonen min var slutt tre måneder senere. Men da jeg ringte min nye arbeidsgiver to uker før jeg skulle begynne, for å veksle noen ord og avtale det praktiske rundt oppstarten, sa han at han hadde tenkt seg om, og kommet til at jobben likevel ikke passet for en småbarnsmor, forteller Katrine, en av Babyverdens forumbrukere.

Orket ikke kampen
-Jeg ble så paff at jeg visste ikke hva jeg skulle svare. Jeg visste godt at jeg hadde retten på min side, kontrakten var signert og avtalen i orden – men hva skal man gjøre? Jeg bestemte meg for å la være å ta opp kampen – rett og slett fordi jeg ikke orket tanken på å begynne et sted hvor jeg så tydelig var uønsket. Dette var en liten arbeidsplass. Og hvis dette var arbeidsgiverens holdning – hva slags arbeidsmiljø ville det bli om jeg hadde slåss meg inn? Jeg bestemte meg for å la det ligge, av hensyn til meg selv og familien min – jeg er redd det ville gått på helsa løs. Men av hensyn til alle som havner i en tilsvarende situasjon, burde jeg kanskje stått på, sier Kathrine. Hun søker fortsatt jobb, og ønsker ikke å stå fram med fullt navn.

Intervjuet – om barnet
Annie, en annen forumbruker, har vært på flere jobbintervjuer hvor spørsmålene har handlet mer om barnet enn om henne selv:

-Etter jeg var ferdig i permisjon, begynte jeg å søke jobber. Jeg søkte minst 30 jobber, mange var jeg overkvalifisert til. Jeg kom på intervju kanskje fem-seks ganger, og alle gangene var fokuset på barnet. Skal han gå i barnehage? Hva skal du gjøre om han blir mye syk, og så videre!

Ikke uvanlig
Kathrine og Annie er ikke alene om slike opplevelser. De vanligste henvendelsene Likestillings- og diskrimineringsombudet får angående graviditet og småbarn, gjelder gravide som ikke blir ansatt på grunn av svangerskapet, kvinner som blir spurt i jobbintervju om de planlegger å bli gravide, vanskeligheter med å ta ut foreldrepermisjonen som man ønsker, og at permisjonen bremser karriere og lønnsutvikling.

Det er flere grunner til at arbeidsgiverne er skeptiske til småbarnsmødre. Frykt for at mødrene raskt blir gravide igjen og forsvinner ut i en ny permisjon, er ett av momentene som trekkes fram. Arbeidsgiverne er også redde for at mødrene vil være mindre engasjert og ikke så fleksible, og at de ikke er oppdatert kunnskapsmessig. Samtidig sier sju av ti bedrifter at foretak som ikke ansetter småbarnsmødre mister viktig kunnskap. Og mens mødre som skal tilbake i arbeid etter endt permisjon ønskes velkommen av 54 prosent av bedriftene i Japan og 48 prosent av bedriftene i Mexico, havner Norden med sine 17 prosent på jumboplass sammen med Sør-Afrika, bare slått av India hvor kun 11 prosent av arbeidsgiverne vil ansette en småbarnsmor.

Gravid og upopulær
Mange av Babyverdens forumbrukere har også opplevd å bli diskriminert på grunn av graviditet. Noen har mistet jobben og åpent fått beskjed om hvorfor – andre har opplevd å plutselig bare “skli ut av systemet”.

-Jeg fikk mye trøbbel på min nåværende jobb på grunn av svangerskap. Sjefen er en sur gammel mann som synes damer, spesielt de som blir gravide, er noe slit. Jeg ble permitert fordi jeg var «gravid, IGJEN!», som sjefen min klarte å si… Offisielt var det pga økonomiske årsaker, men det vet vi alle er bare tull. Nå er permitteringen ugyldig og jeg skal tilbake på jobb i april, men jeg håper å få ny jobb før det, forteller Kriswizz.

-Jeg tør ikke informere i søknader om at jeg har en sønn, sier Charlie.

Er du blitt utsatt for diskriminering som faller inn under lovene Likestillings- og diskrimineringsombudet er satt til å håndheve, kan du klage. Ombudet er et alternativ til vanlig domstolsbehandling.

En klage er gratis, og du kan om nødvendig få hjelp til å utforme den.

Les mer om dine rettigheter her.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: