Sist oppdatert: 28. januar 2005

Ved 2-månedersalderen blomstrer spebarnets evne til sosial kontakt. Smilene styres nå av viljen, og barnet begynner å bruke smilet som hilsen. Det begynner å pludre og kan holde øyekontakt i lengre tid. Den lille finner stor glede og interesse i ansikt-til-ansikt-kontakt, og det virker som om barnet nå lærer å forstå hva blikkene og ansiktsuttrykkene betyr. Aldri er den nære sosiale kontakten viktigere enn nå!

En 8 uker gammel baby lar seg tiltrekke av former og bevegelse inne i selve ansiktet, mens hun tidligere i nyfødtperioden fulgte ytterkanten av ansiktet med blikket.Men uttrykkene i mor eller fars ansikt er ikke den eneste grunnen til at ansikter er så viktige. Ansiktene gjenspeiler nemlig også det babyen selv gjør fra det ene øyeblikket til det andre. Dette tilbakespillet gjør at babyen forstår at det er en spesiell forbindelse mellom seg selv og dette ansiktet.

I denne perioden utvikles også gleden ved å lære om sine egne handlinger og evne til å påvirke. Dette kan vises på mange måter. For eksempel kan et spebarn fort lære å bevege en uro med foten, og det vil fryde seg over bevegelsene.

I hverandres blikk
Ingenting kan måle seg med gleden over øyekontakt! Det virker som om disse små «samtalene» først og fremst dreier seg om å betrakte hverandre og utveksle følelser med blikket. Det virker som om spebarn oppfatter øynene som sjelens speil, og øyekontakten er viktig for å skape tilhørighet.

Gledesfylte smil og småpludring hører med, samtidig som spebarnet med blikk og uttrykk forteller at «nå er det nok, jeg trenger en liten pause.» Disse små pausene viser seg å være viktige og en måte å hjelpe barnet til å regulere mengden av inntrykk.

Når mor snakker med barnet sitt på denne måten, legger hun klare meninger i blikk og følelsesuttrykk: «Så du liker å snakke med mammaen din. Hva skal du fortelle meg i dag da?»

Etter hvert som barnet blir eldre, vil små leker som «titt-titt» og ulike varianter av «nå kommer jeg og tar deg» bli en del av samspillet som barnet deltar i med begeistring og fryd.

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?