BabyLek og læring- Foreldre bør synge for barna hver dag

– Foreldre bør synge for barna hver dag

Illustrasjonsfoto: Shutterstock
Av Heidi Elin Nupen 652 Sist oppdatert 12.05.11

Foreldre flest synger for barnet sitt – i hvert fall av og til. Nå sier en spesialist i nevrologi at foreldre bør synge for barna hver dag for å styrke språket. Hvor ofte synger du?

Direktør Sally Goddard Blythe ved det britiske instituttet for nevrofysiologisk psykologi har skrevet en rekke bøker om barn og deres oppvekstvilkår. I hennes nye bok The Genius of Natural Childhood skriver hun at kjente barnesanger og bruk av tradisjonelle barnerim er sterkt medvirkende til å forberede barnas hjerne til å lære seg språk, i følge forskning.no.

Blythe mener at foreldre bør synge for sine barn hver eneste dag, og at dette vil motvirke språkproblemer senere i livet. Hun mener det blir for mye vektlegging på lesing, skriving og tall i den tidlige barndommen – og for lite på sang.

 

- Sang forbereder barnet på språk

- Sang er en spesiell type tale. Godnattsanger og rim gir i enhver kultur en egen «signatur» og bøyninger av morsmålet, som forbereder barnets øre, stemme og hjerne for språket. Forskning viser at musikk påvirker mer enn bare sentrale punkter i hjernen, store deler av høyre og venstre hjernehalvdel er i aktivitet.

Blythe mener også at det er forskjell på å synge selv i stedet for å sette på musikk.

- Bedre å synge enn å sette på musikk

Videre hevder hun at det er bedre å synge «live» enn å bare sette på en cd-plate.

- Barns respons på «live» musikk er forskjellig fra innspilt musikk. Babyer er spesielt mottakelige når musikken kommer direkte fra foreldrene. Å synge sammen med en forelder er for bra for utvikling av den gjensidige kommunikasjonen. Enda bedre er det om du ikke bare synger, men også lærer barnet bevegelser til melodiene og oppmuntrer barnet til dans. Da vil de lære balanse, koordinasjon og rytme , skriver Blythe i boken i følge forskning.no.

Kitt Sandvik i Goboken er enig at synging er viktig for språkutviklingen.

-  Både høytlesing og synging er viktig for språkutviklingen – og vi oppmuntrer jo også foreldrene til å lese med en syngende, melodiøs og variert stemme. Der er gjort mange studier som viser at dette har har større effekt på språkutvklingen enn å lese med monoton stemme. Det blir nesten som å synge. Barn lærer jo også fortere utenat når tekster synges, enn når de fremsies, sier Kitt Sandvik.

Les mer om språk, lesing og læring.

 

Hvordan er det hjemme hos deg? Synger dere hver eneste dag?


 

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler:

Fotokonkurranse: Se de flotte fødselsbildene

Når de profesjonelle fødselsfotografene deltar i fotokonkurransen i regi av International Assosiation of Birth Photographers (IABPB), kan de sende inn bilder i ulike kategorier....