Danskene advarer deg allerede ved døra, mens kypriotene anser det som tabu. Skal du til utlandet på ferie i sommer? Her får du alle ammetipsene!

Sist oppdatert: 13. mai 2011

Skal du på ferie med minsten, bør du kanskje vurdere hvilket reisemål du velger. Det er ikke alle kulturer som er like imøtekommende overfor amming på offentlige steder, som i Norge – du skal ikke lenger enn til Danmark før spillereglene forandrer seg ganske betraktelig i forhold til dette.

Les også:

Greit å blotte puppen?

Kan jeg drikke alkohol når jeg ammer?

Dette gjør du med såre brystvorter


Her er det ikke uvanlig at spisesteder markerer sitt standpunkt til amming i form av «amming forbudt» – skilt på døra … Men det finnes selvsagt også spisesteder som tillater dette. Flere råd om hvordan du kan forholde deg til dette, og hvor du finner informasjon om hvilke spisesteder som synes dette er ok og hvilke som ikke liker det, finner du under landsinformasjonen lenger ned på siden.

Si hva du mener om amming offentlig i denne pollen.

Her er det vanskelig
Kypros er sammen med Egypt de landene som kanskje utpeker seg som de vanskeligste å oppholde seg i for familier som er på reise med diende spedbarn. I Egypt anbefaler turistkontoret at du finner deg et egnet rom for formålet – og det samme gjelder for Kypros’ del. Om du likevel trosser normen, vil du fort kunne føle deg ille til mote, på grunn av hvordan folk rundt deg opptrer.

Bo sentralt
Dersom du likevel bestemmer deg for et av reisemålene med en svært konservativ holdning til amming på offentlige steder, kan det være smart å bo sentralt i forhold til hvilke aktiviteter dere skal foreta dere. Slik er det mulig å søke tilflukt på hotellet/i leiligheten og mate minsten uten for mye stress og mas – og uten å bli utsatt for misbilligende blikk og kanskje endog risikere å bli vist vekk.

Les også:

– Å ikke amme er det beste valget jeg har gjort

Babyen tuller ved puppen

For mye og for lite melk

Slik er reglene:

(listen er sortert alfabetisk)

Danmark
Her er det strengere enn i Norge. Enkelte kafeer har ammeforbud, noen har egne ammebenker eller ammerom, mens andre aksepterer at kvinner ammer barna sine i hele lokalet.

Ifølge det danske turistkontoret, har noen serveringssteder skilt på inngangsdøren der det står at amming og skifting av bleier ikke er akseptert i kafélokalet. Dersom det ikke er skilt på døren, kan det ifølge turistkontoret være lurt å spørre på forhånd om amming er akseptert – slik ar man unngår å evt. bli bedt om å flytte seg fra kafélokalet.

ammenet.dk har liste over serveringssteder som ønsker ammende velkommen – og hvilke som ikke gjør det …

Egypt
Her er det ikke akseptert i samme grad som i Skandinavia. Ifølge det egyptiske turistkontoret bør du finne deg et eget rom for formålet – de foreslår at du ber hotell- eller restaurantansatte om hjelp til å finne et egnet sted.

Finland
Det er generelt akseptert å amme på offentlige steder som kaféer og restauranter, om det gjøres diskret og med hensyn til de andre gjestene. Egne stellerom er også utbredt.

Hellas
Det er lovlig, men ikke veldig vanlig. Du kan ifølge turistmyndighetene amme hvor som helst uten å bli forstyrret.

Irland
– I Irland er ikke holdningene til amming så avslappet eller liberal som i de nordiske landene generelt sett. Det er på ingen måte forbudt, men man er mer diskret omkring det, og man vil i de fleste tilfeller bruke avsatte rom til formålet, skriver Irlands turistkontor i en e-post til DinSide.

Italia
Amming betraktes som en privatsak; du vil aldri se italienske kvinner amme på byen, på kaféer eller på stranden. Det er ikke ulovlig, men man kan lett føle seg ubekvem i situasjonen. De italienske kvinnene holder seg hjemme eller i nærheten av hjemmet med babyene sine, eller de gir flaske i stedet for å amme.

– Jeg ville råde en som planlegger ferie i Italia med sin lille baby til å bestille en type bosted som forenkler livet, for eksempel en leilighet på et ferieanlegg eller i umiddelbar avstand til stranden, slik at man kan få være litt for seg selv når man vil amme. Eller nyt av den italienske landsbygden og bo på bondegård med svømmebasseng og rustikk gastronomi, såkalt agroturisme, er rådet vi får fra Italias turistkontor.

Kroatia
Man kan fint amme på offentlige steder i Kroatia. Det er imidlertid ikke like vanlig der som her hjemme, og du kan risikere et og annet blikk. Dekker du til den blottlagte huden, er det ifølge kroatiske turistmyndigheter ok, og ingen reagerer negativt på det.

Les også:

Vent med å reise fra barnet ditt

Baby på reise: Setter du dine behov først?

Ta vare på parforholdet i ferien

Kypros
På Kypros er amming ansett som litt tabu, og dersom du ikke følger de uskrevne reglene om å dekke deg til, finne en krok hvor du kan gjemme deg bort – eller endatil et rom hvor du kan mate babyen – kan du bli offer for stirrende, irriterte blikk som kan få deg til å føle deg ille til mote. Dette gjelder til og med på lekeplasser, familievennlige kafeer og andre steder, ifølge kypriotiske turistmyndigheter.

 Nederland
Amming er ikke like vanlig i Nederland som i Norge, så her kan du føle deg litt alene som ammende kvinne, ifølge Lydia de Raad i Stiftelsen La Leche League, som jobber med opplysning og støtte for amming i Nederland.

– I det daglige betyr dette at det ikke er vanlig med spesielle stellerom, men de fleste vil hjelpe deg slik at du og babyen skal føle dere vel, sier de Raad.

De nederlandske myndighetene startet en pro-amme-kampanje for noen år siden, som blant annet omfatter en «amming-tillatt-her»-logo for bruk på kaféer og liknende. På kampanjens nettside finnes en oversikt over amme-vennlige steder. Nettsiden er kun på nederlandsk, men det er fint mulig å finne adresselisten likevel.

Polen
Det anses som ok å amme offentlig, så lenge det gjøres diskret og ikke blotter for mye hud.

Portugal
Det er fullt lovlig å amme offentlig i Portugal, men du vil ikke se portugisiske kvinner sitte og amme på kaféer eller restauranter.

– Portugisere blir mer og mer vant til å se andre kvinner, altså turister, som ammer offentlig. Portugisiske kvinner som trenger å amme offentlig, finner seg et rolig sted, og det er vanlig å bruke et lite håndklede til å dekke brystene, forteller portugisiske turistmyndigheter.

Ifølge det portugisiske handels- og turistkontoret kan norske kvinner være 200 prosent sikre på at de kan amme offentlig i Portugal, og at folk vil akseptere dette.

Spania
Aming er ikke noe unormalt i Spania, og det anses som helt greit å amme på offentlige steder. På de fleste handlesenter og mange kaféer o.l. finnes det stellerom, ifølge Spanias turistkontor.

Storbritannia
Det er ikke like vanlig med offentlig amming i Storbritannia som det er i Norge, og du kan risikere å bli tilsnakket.

– Om man skal gi noen råd, så kan man absolutt amme, men man bør være ekstra diskret og vise hensyn, og gjerne forsåke å sitte litt avsides så man ikke forstyrrer noen, får vi vite fra Storbritannias turistkontor.

Timeout har tips om hvor du kan amme i London uten å blir skult på eller tilsnakket, og her finner du liste med ammevennlige steder over hele Storbritannia.

Sverige
Her er det ok å mate de minste de fleste steder – på kaféene vil du se mange svenske mammaer med kaffelatte i den ene hånden og babyen i den andre.

Tyrkia
– I tyrkisk kultur blir babyer og barn sett på som gledene ved livet, og familien er veldig viktig i vår kultur. Når det er sagt, så blir gravide kvinner eller de som ammer sett på med stor respekt, får vi vite hos det tyrkiske turistkontoret.

Amming i offentlighet blir ifølge turistmyndighetene imøtekommet med vennlighet, så lenge kvinnene dekker til ammeområdet – som en høflig gest.

– Det er ikke uvanlig å se kvinner som ammer offentlig, men det er vanlig at kvinnene ikke blotter seg på noen måte. Sjal eller andre omslag blir brukt til å dekke babyen og brystet. Dette gjør det hyggeligere babyen, og man unngår offentlig forlegenhet, skriver det tyrkiske turistkontoret til DinSide.

Tyskland
Ingen reagerer spesielt på det, om man er litt diskret, ifølge Tysklands turistkontor.

USA
– Amming er lovlig i USA, og kvinner som ønsker å amme offenlig kan gjøre det dersom de ønsker. Men i et land med over 300 millioner innbyggere, er det nesten nødt til å være noen der ute som er imot amming i det offentlige rom. Men stort sett er amming vidt akseptert over hele USA, ifølge turistmyndighetene i Washington DC.

Artikkelen ble først publisert på dinside.no 28.04.09

Såre brystvorter

Hva synes du om artikkelen?