Parforholdet i graviditeten

Ikke glem dere to i alt fokuset på å bli tre. Illustrasjonsfoto: Shutterstock

Ikke glem dere to i alt fokuset på å bli tre. Illustrasjonsfoto: Shutterstock 

Dere skal bli foreldre, men samtidig bevare parforholdet. Det kan bli utfordrende, særlig når så mye av tiden og fokuset er på babyen. 

Artikkelen fortsetter under annonsen
 
ADTECH.config.placements['d4_netboard'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d4_netboard_mobil', min: 0, max: 579 },{ id: 'bv_d4_netboard_tablet', min: 580, max: 1199 },{ id: 'bv_d4_netboard_desktop', min: 1200, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d4_netboard');

Det er også knyttet mange forventninger til både seg selv og partneren i rollen som foreldre. Det er helt naturlig at båndet paret i mellom påvirkes i svangerskapet. Men pass på at dere snakker om endringene og forventningene, slik at dere utvikler dere sammen, ikke hver for dere.

Vær gode venner
Et varmt og raust vennskap er et godt fundament i parforholdet. Gjør ting sammen, og snakk sammen – ikke bare når det handler om svangerskap eller baby. Gled dere med hverandre, og støtt hverandre i motgang. Parforholdet bør være basen – den første du vender deg til ved gode eller dårlige nyheter. 

Felles verdier er viktig
Hva er viktig for dere? Som kjærester har dere lært hverandre å kjenne – dere vet hvilke felles verdier dere har, og hvor dere er uenige. Kanskje har dere lagt merke til at egen barndom og forhold til egne foreldre plutselig er blitt mer sentralt i livene deres? Det er helt naturlig. Forventningene til foreldrerollen vil alltid være farget av egen barndom. Når partneren har andre, kanskje motstriende forventninger, kan det oppleves vanskelig. Med foreldrerollen kommer også mange nye valg. Sørg for å snakke om dem på forhånd. Et godt felles grunnlag minker faren for uenighet senere.

Vær to om det
Svangerskapet bør være noe man er sammen om som par. Kvinner kan bli ganske navlebeskuende i denne spennende tiden, men det betyr ikke at det er greit å overse partneren. Mange par opplever at hun er mer opptatt av babyen enn det han er, mens han ønsker mer fokus på parforholdet. Å forsøke å forandre hverandre, fører sjelden noe godt med seg. Forskjeller kan man godt tåle å leve med hvis de blir satt ord på. Det er lurt å møte dem med en holdning om at vi ikke må være like i ett og alt i disse månedene der det skjer så mange forandringer. Snakk sammen, og del erfaringer med hverandre, venner, jordmor og lege. 

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kroppen i endring
Mange kvinner opplever graviditeten som en fin tid, og er stolte av den voksende magen. De nyter nærheten paret imellom, og partneren synes hun ser flott ut. Men det er ikke alltid sånn. Noen kvinner trives ikke med endringene, og det er det ikke sikkert at partneren gjør heller. 

God arbeidsfordeling
Arbeidsfordelingen i hjemmet er den viktigste grunnen til samlivsbrudd. Det kommer ikke til å bli færre av dem når barnet kommer. Diskuter hvem som skal gjøre hva både nå, og når barnet kommer. Forskning viser at barn og hjem for de fleste utgjør en 40 timers arbeidsuke. Det sier seg selv at fordelingen ikke bør bli tilfeldig. Helsen må naturligvis også spille inn her. Har hun for eksempel bekkenløsning, kan det hende det blir nødvendig at arbeidsfordelingen blir litt skjev en stund.

Partid og egentid
Alle trenger egentid. Hvordan man velger å bruke egentiden, blir opp til hver enkelt. Paret må også finne ut hvordan de ønsker at fordelingen mellom partid og egentid skal være. Dette vil sannsynligvis endre seg når barnet kommer. Hvordan skal dere da få egentid? Og hva med tid til å være kjærester? Er det noen rundt dere som kan være barnevakt når den tid kommer? Kan dere finne tid på andre måter – for eksempel ved å flytte treningstider til barnet er sovnet, få hushjelp eller rett og slett fjerne noe fra ukeplanen slik at dere får tid til det dere trenger? 

Perfekte parforhold og perfekte foreldre
De finnes ikke. Så enkelt er det. Dere vil støte på utfordringer og det vil bli tøft til tider. Greit nok er ofte godt nok. Det kan virke som om "alle andre" får det til så mye bedre, men det er ikke sant. Sammenligning fører dessuten lite godt med seg. Hva skal til for at dere har det bra? Det er der dere må sette standarden. 

Samtidig er det nødvendig å ikke overse viktige ting, og heller ikke fokusere for mye på detaljer. Både parforhold og familieliv krever jobbing.

Søk hjelp i tide
Samlivet trenger ikke å holde på å rakne i sømmene før dere tar kontakt med helsestasjon, samlivsterapeut eller familievernkontor. Ikke vent og tro at tingene blir bedre når babyen kommer. Sjansen er størst for å lykkes om man kommer dit i tide.Oppdatert 24.05.2016
annonsebilag
 
ADTECH.config.placements['d5_annonsorinnhold'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d5_annonsorinnhold', min: 0, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.enqueueAd('d5_annonsorinnhold');
 
ADTECH.config.placements['d6_annonsorinnhold'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d6_annonsorinnhold', min: 0, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.enqueueAd('d6_annonsorinnhold'); 

 

 

Sjefredaktør: Karine Næss Frafjord
Fagredaktør: Maren Eriksen
Journalist: Janet Molde Hollund
Forumansvarlig: Tamara Nygård

RSS-feed Aktuelt fra Babyverden.no
Kontakt: babyverden(a)sandviks.com

Babyverden.no arbeider etter Vær Varsom- plakatens regler for god presseskikk og følger redaktørplakaten.


tilbyr veiledning gjennom Babyverden.no og Familieverden.no, og rett bok til rett tid gjennom Goboken. Eller sagt på en annen måte: Vi hjelper barn og foreldre å utvikle seg sammen. Vi utgir også Svangerskapsboken, Spedbarnsboken og Fødselsboken som deles ut gratis til alle gravide og småbarnsforeldre i Norge.

Copyright © 2001-2016 Babyverden.no - Kopiering av materiale fra Babyverden.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale. Babyverden har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.

Babyverden.no bruker informasjonskapsler (Cookies). Her kan du lese mer om vår bruk av informasjonskapsler(cookies) på Sandviks og Babyverden sine siter

Til toppen av siden