Vaksine eller ikke?

 

Bør barna følge vaksinasjonsprogrammet, eller har de godt av å la kroppen gå gjennom sykdommen selv?

Artikkelen fortsetter under annonsen
 
ADTECH.config.placements['d4_netboard'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d4_netboard_mobil', min: 0, max: 579 },{ id: 'bv_d4_netboard_tablet', min: 580, max: 1199 },{ id: 'bv_d4_netboard_desktop', min: 1200, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d4_netboard');

Ett år gamle Nils Stene Strand er med mamma på Madla helsestasjon i Stavanger. Den blide gutten vet lite om de to stikkene han snart skal få i lårene sine, og smiler bredt til helsesøster Åse Karin Meling. Men mamma Anne Stene ønsker at Nils skal følge vaksinasjonsprogrammet, og i dag står tredje runde med trippelvaksine for tur.

– Jeg har aldri vært i tvil, verken med Nils eller storesøster Ella som nå er fem år. Tenk om de hadde fått en av sykdommene det vaksineres mot? Jeg ville også vært mer skeptisk til å reise til utlandet dersom jeg ikke hadde vaksinert barna, sier Anne Stene.

Få sier nei

 

De fleste norske småbarnsforeldre gjør som Anne Stene.

– Bare én i året takker nei til vaksine hos meg. Og sier foreldrene nei, må jeg vise respekt for deres valg. Men alle får uansett informasjon om vaksinene. Noen etterspør vaksine senere. For at vi skal klare å beskytte hele befolkningen, er vi avhengig av en høy vaksinasjonsprosent, sier Meling.

Mamma holder Nils godt fast på fanget, og en lekekarusell på bordet fanger guttungens oppmerksomhet når han får det første stikket. Det blir noen få tårer, men det får fort over. Helsesøster tar seg tid til spørsmål og prat før neste stikk, slik at Nils kan føle seg trygg og fornøyd.

Nils er frisk og fin i dag, og skal få begge sprøytene. Dersom helsesøster ser at et barn ikke et barn ikke er helt i form, eller hvis foreldrene gruer seg veldig, kan hun tilby ei sprøyte om gangen. Noen ganger passer helsesøster på at lege er tilgjengelig når sprøyten settes, for eksempel dersom foreldrene selv hadde kraftige reaksjoner da de selv fikk vaksinen som barn. Men selv om noen har spesielle omstendigheter, ønsker de aller fleste likevel å ta vaksinen.  

Valgte bort vaksinen
Karen Sundøy er leder i organisasjonen Vaksineopplyste foreldre. De ønsker å være et tilbud til usikre foreldre som føler at de ikke får nok informasjon fra helsevesenet. Organisasjonen er verken for eller mot vaksine, men ønsker at foreldre skal kunne ta et velinformert valg.

Karen Sundøy angrer ikke på at hun valgte bort vaksinene for sine barn. (Foto: privat)

Selv har Sundøy tre barn på 11, 14 og 15 år, og ingen av dem er vaksinert. Da hun fikk tilbud om vaksine til sitt første barn, visste hun egentlig ikke hva hun skulle synes om vaksiner. Sammen med søsteren, som da var homeopat, bestilte hun litteratur fra England og begynte å lese seg opp.

– Jo mer vi fant ut, jo mer skeptiske ble vi. Jeg satt igjen med en følelse av at dette var galskap. Mye av forskningen kommer aldri fram i lyset. Jeg står hundre prosent inne for min avgjørelse, og angrer ikke et sekund på at jeg valgte bort vaksinene, sier Sundøy.

Hun vet at det er som å banne i kirken. Temaet er engasjerende og debatten ofte opphisset. Men hun sier at hver sykdom har sin historikk, sine betingelser og sin egen framgangsmåte. Så lenge hun har masse kunnskap om hvordan sykdommene er, slapper hun helt av. For eksempel sier hun at difteri er en mangelsykdom, som ikke har vært i Norge siden andre verdenskrig. Med økt levestandard mener hun det ikke lenger er grobunn for denne sykdommen i Norge.

Møtt med skepsis
– Jeg er trygg på min viten. Andre velger på grunn av magefølelsen, og har ikke kunnskap i bunnen. Vi som velger bort vaksine blir møtt med mye skepsis, og mange mener vi snylter på samfunnet. Jeg mener det er fordi de mangler kunnskap. De som skriker høyest er oftest de som går på magefølelsen og følger strømmen, sier Sundøy.

Sundøy tror barn i dag hadde hatt godt av å ikke bli vaksinert. Hun mener det ikke er tilfeldig at så mange barn utvikler astma, allergi og diabetes.

– Sykdom er naturlig, vaksine er kunstig. Hvert år får mange barn reaksjoner på vaksinene som gis, og jeg synes det er kynisk av Folkehelseinstituttet å si at noen må lide. Kanskje er det slik motsatt vei også, mener hun.

– Ikke forhold til sykdommene

 Marianne Riise Bergsaker. (Foto: Folkehelseinstituttet)

I det norske barnevaksinasjonsprogrammet er det vaksiner mot mellom annet difteri, stivkrampe, kikhoste, røde hunder og meslinger.

– Da de ulike sykdommene vi vaksinerer mot herjet, hadde mange mennesker et forhold til dem. Nå ser vi nesten ikke sykdommene, og det kan føre til at folk ikke tror det er farlig. Men vi kan lese og se hvordan det var før, og løfte blikket utenfor Norge, sier Marianne Riise Bergsaker, overlege ved vaksineavdelingen ved Folkehelseinstituttet.

Bergsaker begynte selv å jobbe innenfor fagfeltet med vaksiner etter å ha jobbet noen år utenlands. Hun så mange mennesker dø mellom hendene sine, og det var ofte av sykdommer det finnes vaksine mot. Hun sier at vaksinasjonsprogrammene Norge følger handler både om å beskytte hver enkelt, og solidaritetstanken – både overfor nordmenn og resten av verden. Hvis mange vaksineres vil de som ikke vaksineres også kunne bli beskyttet (flokkbeskyttelse).

Forhindre sykdom og død
Hovedformålet med vaksinasjonsprogrammet er å forhindre alvorlig sykdom eller død. Det finnes sykdommer som bare noen få rammes av, men som kan gi alvorlige komplikasjoner for dem det gjelder. Andre sykdommer er det veldig mange som får. De fleste får en mild sykdom, men også her kan noen bli alvorlig syke.

 

– Hvor mange som må ta vaksinen for å oppnå flokkbeskyttelse varierer fra sykdom til sykdom, men generelt sett må minst 80 prosent av befolkningen være vaksinert for at en sykdom ikke skal slå rot igjen, forklarer Bergsaker.

Likevel er noen sykdommer ekstremt smittsomme, og krever veldig høy vaksinasjonsdekning. Et eksempel på dette er meslinger. Der kan én syk person gjerne smitte 15 til 17 andre personer.

– Vaksinasjonsprogrammet er viktig for å beskytte de ungene som ennå ikke er gamle nok til å få vaksine, eller som ikke har fått alle dosene ennå. I tillegg er det viktig å vaksinere barna for å beskytte de få som av en eller annen grunn ikke kan eller bør vaksineres, sier Bergsaker.

 Ser tydelige resultater
– Vaksinasjon er en alvorlig ting, og det viktigste for oss er at folk tar beslutningen på riktig grunnlag. Velger noen å si nei takk, må det baseres på viten og korrekte opplysninger. Vi ved Folkehelseinstituttet støtter oss til forskning bygd opp etter allmenngyldige forskningsprinsipper, og ser på observasjoner i forkant og etterkant av vaksinasjon. Vi kan se tydelig fall i sykdomsforekomst etter at en vaksine har blitt innført, sier hun.

Hvordan ser du da på de som ikke vaksinerer?

– Ved en så høy vaksinasjonsdekning som vi har i Norge vil også de som ikke vaksinerer barna sine nyte godt av at det blir mindre sykdom i befolkningen. På den måten vil også disse barna ha mindre risiko for å bli syke.

Holdningene til foreldre er stort sett veldig positive. En undersøkelse gjort blant småbarnsforeldre viser at 99 prosent var helt sikre på at de kom til å ta vaksine.

Hva med skadevirkninger? Kan for eksempel astma og allergi ha sammenheng med vaksiner?
– Det er ulike hypoteser for å forklare astma og allergier, spesielt i vår del av verden. En av hypotesene handler  om at vi har det for rent og pent rundt oss, slik at vi ikke utsettes for så mange smittestoffer. Og vi må være klar over at sykdommene vi vaksineres mot kun utgjør en svært liten del av alle mikroorganismene vi utsettes for, sier hun.Oppdatert 16.06.2011
annonsebilag
 
ADTECH.config.placements['d5_annonsorinnhold'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d5_annonsorinnhold', min: 0, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d5_annonsorinnhold');
 
ADTECH.config.placements['d6_annonsorinnhold'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d6_annonsorinnhold', min: 0, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d6_annonsorinnhold');

Legg inn en kommentar
 
 
 
 
bokstaver igjen
Antall kommentarer: 21
jegmåvissthaentittel
Skrevet av Alda Tveiten 07.06.2016
Her var det mange gode flinke samfunnsborgere som fikk sagt sitt til konspirasjonsteoriene. Kanskje er det like sant det begge sier? Kanskje folk ikke burde beskytte sin mening så sterkt før noen VIRKELIG vet sannheten om vaksiner. Offentlig vitenskap, er fortsatt tidlig i sin utvikling og det er så mye ingen vet. Jeg klarer ikke ta lege seriøst når han ikke kan innrømme at han ikke vet alt. Jeg har vaksinert mine barn og det står jeg for tiltross for at det var definitiv årsaKen til stygg eksem
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Spekulativt, Babyverden!
Skrevet av Christine 10.03.2014
Skammelig at babyverden sprer antivaksine-propaganda!
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Andrew Wakefield
Skrevet av Inger Marie Egge 20.02.2013
Er Adrew Wakefield vaksinemotstander?
Påstod han an sammenheng mellom Autisme og MMR vaksine?
Nei !!! Han pekte på mulig uheldig virkning ved denne 3 i ett vaksinen,
som han mente burde forskes nærmere på.
Dr. John Walker Smith, hans sammarbeidspartner som også mistet
sin stilling er nå frifunnet.

En annen ting er at om man våger å tvile blir man straks benevnt som konspirsjonsteoretiker, et billig poeng. Kanskje man burde lese litt fra begge sider?
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Småbarn og vaksine
Skrevet av Inger Marie Egge 20.02.2013
F22X9

USA massevaksinerer småbarn. Det blir fortsatt brukt mercury, squalen etc. Det siste jeg hørte på TV var Dna fra aborterte ufødte.
Nå er en mengde barn diagnostisert med bi-polare lidelser, ADHD og
autisme. Hva vet man om virkningene på sikt? Hvet man nok?

Kan dette ha en sammenheng? Hva med all Drug disse ulykkelige barna blir foret med? Det neste blir vel CJD. Tidligere ble det regnet som helt naturlig å få div barnesykdommer. Slik ble vårt immunforsvar styrket.
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Mange vet lite om sykdommene det vaksineres for og vaksinebivirkninger.
Skrevet av Siri T 16.03.2012
Jeg kom nylig over denne bloggen som skriver om vaksiner og sykdommer det vaksineres for. Her er et knippe artikler som bør interessere småbarnsforeldre. Det fortelles blant annet om nevrologiske bivirkninger fra vaksiner, fremstillingsmetoder og innholdstoffer. Les og bli informert:

http://informertvaksinevalg.wordpress.com/2012/03/05/forskning-finner-sammenheng-mellom-nevrologiske-tilstander-og-vaksiner-antall-barn-med-nevrologiske-utvikligsforstyrrelser-oker-stadig-er-det-urimelig-a-undre-seg/

http://informertvaksinevalg.wordpress.com/2012/03/05/kan-man-stille-sporsmal-vedrorende-vaksinering-mot-meslinger/

Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Student
Skrevet av Ove Aigner Haukenes 22.12.2011
1 av 100 000 får hjernehinnebetennelse som følge av meslinger. I afrika dør så mange på grunn av manglende hygieniske forhold når de først har blitt syke, samt redusert immunforsvar som følge av for lite/feil ernæring. Vaksiner blir tillagt den helseeffekten som generell økt hygiene gav. Husk at det var først med Mills sin forskning og mange år med påtrykk, at leger begynte å vaske hendene etter å ha vært i likhuset, før de skulle ta i mot fødsler eller operere. Bevisbasert forskning har sin svakhet i at når først en elite er over-bevist om at f.eks. å vaske hendene før man skal operere er tull, så kan det ta veldig mange år å trenge gjennom den etablerte "sannheten". På samme måte er vaksiner svært befestet i vår kultur, og alternative tanker og ny forskning om hvordan immunsystemet fungerer er vanskelig å få gjennom. Sannheten er at det er en foreldet medisinsk strategi som ikke er blitt oppdatert noen særlig grad de siste 100 år, og trenger en ny gjennomgang av tilgjengelige beviser
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Huff, det er så kunnskapsløst og naivt.
Skrevet av Elllie 22.06.2011
Enig i mange av argumentene for vaksinasjonsprogrammet. Hva med røde hunder/Rubella? Ikke er sykdommen utryddet og det er kjempeskummelt for gravide å bli smitttet. Disse konspirasjonsteoriene holder ikke mål. Veldig synd å spre slike usannheter. Det vil alltid være foreldre som biter på, dessverre.
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Enig med deg turnuslege.
Skrevet av Sykepleier 19.06.2011
Det er trist og frustrerende at noen i sin uvitenhet eller forvirring skaper seg teorier som blir sannhet. Dette virker for meg som vrangforestillinger. Det som er forferdelig, er at dette mennesket faktisk har ansvar og bestemmelsesrett for et lite barn.

Håper vedkommendes påvirkningskraft overfor andre og da især småbarnsforeldre er svært begrenset.
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Alina Kastrati
Skrevet av Turnuslege 19.06.2011
Du er helt på viddene. Hvor har
du alt det du sier ifra? Tror du virkelig på dine egne konspirasjonsteorier? At vaksiner er bare en pengemaskin? Jeg synes du skal lese deg litt opp på hvordan det er feks i afrikanske land hvor de ikke har vaksiner. Se på barnedødeligheten. Det du sier er som å si at Holocost eller månelandingen ikke fant sted. Ta deg et kurs på universitetet om kildekritikk og vitenskapsteori og lær deg et par ting om hvordan forskning gjennomføres og hvordan man kan komme frem til "sannhet". Evidence basert forskning kalles det. Og du burde lære deg noe om hvordan immunsystemet fungerer før du med største selvsikkerhet og skråsikkerhet uttaler at vaksiner bryter ned immunforsvaret. Det er selvsagt bare tull. Den dagen barnet ditt kommer inn i akuttmottaket med meslinger og begynnende hjerneskade skal jeg gjøre alt jeg kan for å redde det, og jeg kommer ikke til å si et ord om
hvorfor barnet ditt ikke er vaksinert, men jeg kommer til å tenke mitt.
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
om og dele op vaksiner
Skrevet av TrulsS 18.06.2011
Hei

jeg mener og at det er for lite informasjon om detted, til Mari det er alternativer til mmr men det tas ike vanlig til norge du må antakelig koste det selv vet at man måte bestile vaksinen og hente den selv på apoteket
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Vaksiner er selvfølgelig ikke risikofaktor for utvikling av atopi!
Skrevet av Mia. 17.06.2011
Det er ingen sammenheng mellom utvikling av astma og allergi eller atopi generellt og vaksiner. Det er grundig dokumentert i mange vitenskapelige artikler. Du som har er barn som har fått astma og allergi etter vaksine har sett to hendelser og satt likhetstrekk mellom dem. Hva annet gjorde du før barnet ditt fikk astma? Kjøpte sengetøy fra princess? Ergo fører sengetøy fra princess til utvikling av astma? Astma, allergi og atopi generellt debuterer gjerne fra ett års alder (noen ganger tidligere) til førskolealder, dette på grunn av mange faktorer, men blant annet at man slutter med amming og utvikling/modning av barnets immunforsvar spiller inn. Det er nok derfor ganske naturlig at barnet ditt fikk astma/allergi i denne alderen, og har ingenting med vaksinen å gjøre. Jeg blir så oppgitt over at det finnes så mange mennesker der ute med sine konspirasjonsteorier som sprer myter og gjøre foreldre usikre uten å ha peiling på hva de snakker om. Og folk er ikke kildekritiske at all!
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Alt for mange idioter for komme til orde og fremstå som eksperter.
Skrevet av Mia 17.06.2011
Jeg blir så provosert! Karen Sundøy sier at difteri er en mangelsykdom?? Hallo! Difteri er en alvorlig luftveissykdom som skyldes EN BAKTERIE som også kan produsere et giftstoff som angriper hjerne og hjerte. "Sykdom er naturlig, vaksiner er kunstig" - væsågod, nartuen er rå og brutal og dreper uskyldige barn. Et eksempel på hva som skjer når folk slutter å vaksinere ungene sine: Fra januar 2008 til april 2011 ble det registrert 14500 tilfeller av meslinger i frankrike. Bare i de tre første månedene av 2011 ble det registrert mer enn 6400 syke, 13 tilfeller med alvorlig nevrologiske sekvele (=hjerneskade) og 2 dødsfall. Dekningen med MMR vaksine i frankrike er under WHOs anbefalte grense på 95%. Når mange nok ikke er beskyttet får man nye epidemier fordi sykdommen spres. Barn dør pinefullt, hjerneskades og får livene ødelagt av mange sykdommer som det finnes vaksiner mot,værsågod å la være å vaksiner ungene dine, kanskje går det helt fint, men går det dårlig så kom ikke til meg å klag!
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
re.: Lite info
Skrevet av Siw 17.06.2011
Ingen av sykdommene det vaksineres for i barnevaksinasjonsprogrammet var "utryddet" i Norge for 70 år siden. De fleste finnes det jo tilfeller av i Norge med jevne mellomrom også i dag. Det er ikke bare ved egen, men også ved andres reisevirksomhet at en kan bli utsatt for smitte. Å utsette evt vaksinasjon til en selv skal "ut på tur" vil derfor på ingen måte gi noen fullgod beskyttelse.
Det er enkelt å unngå vaksinasjon; du takker bare nei, men dersom de fleste gjør det, vil disse sykdommene vi (her i Norge og store deler av Vesten) nå er så heldige å bare kjenne navnet på (og ellers vet lite om) med stor sannsynlighet være relativt vanlige igjen i løpet av noen år
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Difteri
Skrevet av camilla 17.06.2011
ENIG!!! Vi må ikke "følge" hjertet, men bruke fornuften!!!!
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Vaksinering
Skrevet av Anne-Grethe 17.06.2011
Jeg kommer helt klart til og vaksinere mitt barn. Er jo selv vokst opp med vaksinering, så hvorfor skal man da ta sjanser på at barnet skal bli sykt. Jeg stemmer for at vaksineringen fortsetter.
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Sønnen min vaksinert, utviklet allergi og astma?
Skrevet av Irene Thede 17.06.2011
Vi var veldig usikre på vaksinasjon etter å ha fått en del informasjon fra Tyskland, men valgte å vaksinere sønnen vår etter alle anbefalingene fra helsevesenet. Så utviklet han matvareallergi, eksem og astma(!), disse atopiske sykdommene som noen hevder kan ha sammenheng med vaksinene. Derfor valgte vi å ikke vaksinere datteren vår, og hun har ikke fått noen av disse sykdommene, heldigvis. Men det er jo ikke noe bevis i seg selv. Jeg har derfor følgende spørsmål som jeg inderlig ønsker svar på: Er det noen der ute som IKKE er blitt vaksinert og som likevel har utviklet allergi, eksem og/eller astma?? Eller har hørt om en undersøkelse som gjelder dette? Det ville vært veldig oppklarende og til stor hjelp!
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Difteri er ikke en mangelsykdom!
Skrevet av Marte 16.06.2011
Difteri er absolutt ikke en "mangelsykdom" som Karen Sundøy hevder, det er en infeksjon i nese og hals som skyldes difteribakterier (Corynebacterium diphteriae). Giftstoffene fra disse bakteriene kan angripe hjerte-, nyre-, og nervevev og kan føre til dødsfall hos barn.

Det var tre tilfeller av difteri i Oslo så sent som april 2010, så det stemmer heller ikke at det ikke har vært tilfeller i Norge siden andre verdenskrig.

Jeg forstår ikke hvorfor Babyverden gjengir disse utsagnene uten å sjekke fakta, eller i alle fall korrigere utsagnene? Det hadde vært fint hvis Karen Sundøys utsagn ble etterfulgt av en lege som forteller hva som faktisk er riktig.

Her snakker vi tross alt om fakta, ikke om personlige meninger - er difteri en mangelsykdom eller ikke? Har det vært tilfeller siden andre verdenskrig eller ikke?
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Vaksine er viktig!
Skrevet av Ragnhild 16.06.2011
Grunnen til at sykdommene vi vaksinerer mot er "utryddet" i Norge er nettopp at vi vaksinerer. Slutter vi med det lkommer de tilbake. Meslinger var f.eks. borte fra hele Vest-Europa på grunn av vaksineprogram, men fordi såpass mange er skeptiske til vaksiner på grunn av skremselspropaganda er meslinger nå på vei tilbake. For de aller fleste er meslinger en ufarlig sykdom, men en viss prosentandel dør likevel av komplikasjoner, ikke noe jeg velger å risikere å utsette mitt barn for, i alle fall.

Angående argumenter mot vaksiner er det bare EN studie som har vist en sammenheng mellom MMR og autisme. Alle studier som etterpå er gjort for å etterprøve har ikke vist noen sammenheng og det viser seg at mannen bak studien - Andrew Wakefield - rett og slett jukset! Det er med andre ord ingen sammenheng.

Les hva Roald Dahl, som mistet datteren sin til komplikasjoner etter meslinger, skriver om vaksiner: http://blog.tjomlid.com/?p=4196
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Dele opp vaksinene
Skrevet av Mari 16.06.2011
Jeg delte opp de første 3 vaksinene til dattera mi og det gikk kjempefint, hun hadde ingen reaksjon på noen av de, ville gjerne dele opp MMR også men fikk beskjed av legen min at det ikke gikk. Det var visst ikke forsket noe på om den virket i det hele tatt da!
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
usikker
Skrevet av Mari 16.06.2011
Jeg er veldig usikker på MMR vaksinen, helsesøster, lege osv anbefaller selvsagt at man skal ta den. Men det er en levende vaksine og man vet aldri hvordan barnet vil respondere på den. På den andre siden er det en trygghet å vite at man har tatt vaksinen og er kanksje bedre rustet hvis man skulle få kusma, meslinger eller røde hunder?? For ikke å tenke på komplikasjoner til disse sykdommene son kan være livstruende for barnet. I tilegg kommer det jo flere invandrere til Norge hvert år og de kan lett dra med seg masse sykdommer til vårt lille land.
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Lite info
Skrevet av Renate 16.06.2011
Synes det er veldig lite god informasjon om dettes. Skulle gjerne visst mer enn det helsestasjonen kan informere om. Det er jo ingenting å oppdrive om hvordan man kan unngå vaksinasjon og hva som evt kan skje eller ikke skje. Burde være mer om dette ettersom vaksinene skal beskytte mot sykdommer som var utryddet i norge for opptil 70 år siden! Kanskje de heler bare skulle blitt gitt først når barnet skal til utlandet?
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold


 

 

Sjefredaktør: Karine Næss Frafjord
Fagredaktør: Maren Eriksen
Journalist: Janet Molde Hollund
Forumansvarlig: Tamara Nygård

RSS-feed Aktuelt fra Babyverden.no
Kontakt: babyverden(a)sandviks.com

Babyverden.no arbeider etter Vær Varsom- plakatens regler for god presseskikk og følger redaktørplakaten.


tilbyr veiledning gjennom Babyverden.no og Familieverden.no, og rett bok til rett tid gjennom Goboken. Eller sagt på en annen måte: Vi hjelper barn og foreldre å utvikle seg sammen. Vi utgir også Svangerskapsboken, Spedbarnsboken og Fødselsboken som deles ut gratis til alle gravide og småbarnsforeldre i Norge.

Copyright © 2001-2016 Babyverden.no - Kopiering av materiale fra Babyverden.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale. Babyverden har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.

Babyverden.no bruker informasjonskapsler (Cookies). Her kan du lese mer om vår bruk av informasjonskapsler(cookies) på Sandviks og Babyverden sine siter

Til toppen av siden