Fødsel10 ting du IKKE trenger under fødselen

10 ting du IKKE trenger under fødselen

Lekkert undertøy - kanskje ikke det du tenker mest på når fødselen er i gang. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Heidi Elin Nupen 1734 Sist oppdatert 15.06.11

En fødsel er en stor og krevende situasjon. Dette er listen over det du absolutt ikke trenger.

1. Fint vær. I hvert fall har det lite å si om du skal føde innendørs. Og det skal du jo? Men se ikke bort ifra at du kommer til å huske hvordan været var i mange år etterpå. Det er utrolig hva man henger seg opp i når man er i spesielle situasjoner.

Les mer: Jeg vil være den som forteller at babyen er født
Sexy gudinne eller stramdet hval?
Aggressive kvinner føder flere gutter?

2. "Riktig undertøy". Etter hvert som riene tar mer og mer styringen, bryr verken du, partneren eller jordmor seg om du kommer i string, hipster eller en skikkelig hold-in-truse a la Bridget Jones...

3. Nyfarget hår. Kanskje planlegger du et frisørbesøk rett før terminen slik at du skal slippe å gå til frisøren de aller første ukene etter fødselen? Men hvis du ikke rekker det - slapp av. Når de første bildene av babyen skal sendes rundt til familie og venner er det babyen de vil se. Kommenterer noen etterveksten i hårroten, er det kanskje på tide å finne nye venner.

4. Nytrimmet bikinilinje. Som Babyverdens jordmor Ragna uttalte:  – For oss jordmødre betyr det ingenting. Det er ikke sånn at vi jordmødre bryr oss om hvordan kvinnene ser ut, og tenker hva som er "delikat" eller ikke. Dette trenger ikke den gravide tenke på i det hele tatt!

Les om fødselsforberedelse

Les om fødselens faser

Les fødselshistorier

5. Spesiell musikk. Tidlig i graviditeten ser man kanskje for seg å føde til tonene av "Våren" av Edvard Grieg, eller masse panfløyte. Noen glemmer å ta på musikken i viraken. De får barna sine de også.

6. Duftlys. På forhånd kan det virke som en forlokkende tanke at barnet skal fødes i en herlig duft av liljekonvall og rose. Men når du har ansiktet dypt nedi lystgassmasken, kjenner du ingenting likevel. Og det nyfødte barnet vil sannsynligvis ikke savne det heller...

7. En god bok. Jordmødre rundt om i landet kan nok skrive under på at de har sett mange som har med seg en god bok i fødebagen. De fleste av disse jordmødrene kan også fortelle at få eller ingen åpnet boka.

8. Ufokusert partner. Alle forstår om partneren er litt forvirret og usikker i en slik situasjon. Men når partneren bruker lang tid på trivialiteter og bagateller, kan det renne over for alle og enhver. Du skal FØDE. Partneren SKAL være interessert i alt som skjer. Ikke fortelle at han/hun glemte å sette ut søpla.

9. Yndlingsdrikken, druer, energibarer ... Det mangler ikke på gode råd når man skal planlegge fødselen. Noen synes det er trygt å vite at man har noe i bakhånd - andre kan fortelle at druene de hadde med var det siste de tenkte på. Vann pleier å holde i massevis.

10. Svigermor på tråden. Alle skal ikke skjæres over én kam, noen har til og med svigermor med på fødselen. Poenget er; sil samtalene, eller skru av. Har du et anstrengt forhold til noen, svigermor eller andre, trenger du ingen "pep-talk" fra de akkurat nå. Nå er det du som er i sentrum, og du trenger å konsentrere deg om en av de viktigste jobbene du skal gjøre her i livet.

Lykke til med fødselen!

 

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: