HøstSlik kler du barnet mellom høst og vinter

Slik kler du barnet mellom høst og vinter

Hvor mye skal barnet egentlig ha på seg før vinteren setter inn for fullt? Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 31410
Det er kaldere ute, men likevel ikke så kaldt at det er skikkelig vinter. Hvor mye skal vi da kle på barna? Her får du gode tips fra ped. leder i barnehage!

Vi er midt mellom høst og vinter. Noen dager kryper temperaturen lenger nedover på gradestokken, og vinterdressen ser ut til å være det beste uteplagget. Men få timer etterpå skinner gjerne sola og gradene går oppover igjen.

Les mer: Slik kler du babyen

– Som mor ser jeg at jeg har lett for å kle på barna altfor mye, fordi jeg fort tenker at de kan bli syke. Men som ansatt i barnehage, må jeg ta meg i det. Barna er mye i aktivitet, og er ofte varmere enn vi tenker, sier pedagogisk leder Charlotte Ingebretsen i barnehagen Hannes lekestue i Stavanger.

Hver dag kler de ansatte i barnehagen på mange småbarn som skal ut og leke i høstværet. Og det kan være en utfordring å finne det beste antrekket.
– Her på Vestlandet er det mye vått og småkaldt. Men vi må tenke at det kommer en vinter. Derfor oppfordrer vi foreldrene til å vente lengst mulig med vinterdressen, sier Charlotte.

Les mer: Pass på barnet ditt i kulden!

Her er barnehagens råd:

KLÆR:
- Begynner det å bli kaldt ute, er det ofte mange barn som fryser på hendene. La barnet ha på seg et par tynne hansker. Er det vått og kaldt, er regnvotter gode å ha. Er barna tørre og varme på hendene, fryser de ikke så fort.
- Fryser barna på hodet, blir de også fort kalde. La barnet få på en god lue, men vent med de tykkeste vinterluene. En god buff kan gjøre nytten.
- Når det regner ute, bør du nå ha litt godt med klær under. Ull er gull! Kan barnet av en eller annen grunn ikke bruke ull, ta en varm genser og bukse under – gjerne fleece.
- Vent gjerne litt lenger før du tar på vinterdressen. Har du en vår/høstdress, kan du prøve å bruke den lengst mulig. Så kan du heller ha ekstra lag under dressen fram til det blir skikkelig kaldt.
- Har du kun vinterdress, trenger barnet kun vanlige klær under nå i en overgangsfase. Etter hvert som det blir kaldere, kan du ta på flere lag med klær. Gjerne ull innerst, og fleece utenpå.
- Det gjør ikke noe om jenter har skjørt i barnehagen når det er kaldt ute. Sørg bare for at det er en bukse/stillongs i ull eller lignende til å ha over strømpebuksa når de skal ut. Noen tar av skjørt/kjole når de går ut, andre insisterer på å ha det på – også under dressen.

PODCAST: Derfor bør barnet bruke ull hele året.
Gjest: klesforsker Ingun Grimstad Klepp


Les mer: Dette trenger du til barnehagestart

SKO:
- Før det blir skikkelig kaldt, er Gore-Tex-joggesko et greit alternativ.
- Bruk støvler i vått vær. Blir barnet ditt fort kaldt, kan du eventuelt kjøpe ullsåler og legge oppi. Noen støvler har også ullfôr, eller det går an å kjøpe sokker som hører til. Noen støvler er også av materiale som ligner det som brukes i surfedraktene - isolerende gummi som gjør at barnet ikke blir så fort kaldt.
- Cherroxer kan være gode og varme når det blir kaldt. Men samtidig kan det bli litt tett og klamt. Tenk på at cherroxer også kan være tunge å gå med for de aller minste.
- Begynn med vinterskoene når vinteren er kommet.

Les mer: Slik finner du gode sko til barnet ditt

SKIFT:
- Ha alltid ekstra klær liggende i barnehagen. Noen barnehager har kanskje begrensninger på hvor mye du kan ha i hylla, men det kan være greit å ha minst to skift.
- Nå i overgangen mellom høst og vinter, kan det være greit å ha litt tykkere klær liggende – slik at de barnehageansatte kan ta av/på lag med klær etter behov. Tenk også over at det er et skift av denne typen klær, i tilfelle barna blir våte på starten av dagen.
- Dersom du har regntøy og dress, pluss litt ekstra lag med klær, har du nok yttertøy til en barnehagedag. Da kan de ansatte skifte fra vått til tørt vær. Og blir dressen våt, kan barnet ha på regntøy, med ekstra ull/fleece under.

Husk at det varierer veldig fra barn til barn hvor varme/kalde de er.

Les mer: Mulig å forhindre at barnehagebarn blir syke?

TENK OVER:

Noen ganger er kvalitet bedre enn kvantitet. Når du kjøper inn klær til barna, kan det være lurt å satse på noen få – men gode plagg.

Tenk at ulltøy og ytterklærne til barna er noe de bruker hver dag. Hva ville du kjøpt til deg selv?

Sjekker barna ofte
– I løpet av barnehagedagen sjekker vi barna, og regulerer hvor mye de skal ha på seg. En enkel måte er å kjenne barnet i nakken. Er de varme og gode der, fryser de som oftest ikke. Vi sjekker også hender og føtter, sier Charlotte.

Hun sier mange barn også er lette å lese. Fryser de, avslører de det med kroppsspråket.
– Mange barn er flinke til å gi beskjed selv, men det er også en del som har det for travelt til å si ifra. Derfor er det viktig at vi følger med, sier Charlotte.

I Hannes lekestue prøver de ansatte også å gjøre barna selv bevisste på hva de bør ha på seg.
– Vi går ofte ut og kjenner på været. Spør barna om hva de tror er lurt å kle seg i. På den måten får de selv begreper, sier Charlotte.

Men til alle foreldre som bekymrer seg for påkledningen mens de selv er på jobb, har Charlotte en beskjed:
– Jeg sender aldri ut barna med andre klær enn de jeg ville tatt på mine egne unger, avslutter hun.

Hvordan kle barnet i overganger? Podcast med klesforsker Ingun Grimstad Klepp som gjest: 

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: