PrøverTyggegummi skal varsle eggløsning

Tyggegummi skal varsle eggløsning

Om det er slik tyggegummien vil se ut når du er mest fruktbar, vites ikke. Men det blir spennende å følge med videre. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 3269 Sist oppdatert 26.05.20
I framtiden kan du kanskje tygge tyggegummi og ut fra fargen få vite hvor fruktbar du er. Ovulaid blir utviklet av studenter ved Universitetet i København, og skal hjelpe prøvere med å finne sine mest fruktbare dager rundt eggløsning.

I løpet av en menstruasjonssyklus er det bare i et begrenset tidsvindu du faktisk har en reell sjanse for å bli gravid. Mange bruker eggløsningstester for å finne sine mest fruktbare dager. På samme måte som med en graviditetstest, tisser man på en pinne – og venter til resultatet kommer. Ved to like sterke streker, eller kanskje et smilefjes, i resultatvinduet, vet du at du treffer riktig tidspunkt. Nå kan det bli mye enklere, og kanskje også billigere, å finne ut når du bør ha samleie for å bli gravid.

Sjekk vår eggløsningskalkulator

– Tyggegummien skifter farge alt etter hvor kvinnen er i sin menstruasjonssyklus. Det vil gi en svært god indikasjon på når sjansen er størst for å bli gravid, og det vil selvsagt være mer bekvemt enn å tisse på en pinne, sier en av forskerne i tyggisprosjektet, Jonas Boriths Hansen ved Biologi-Bioteknologi på det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet i København til VG.

Prosjektet har en egen nettside hvor det blir forklart hvordan tyggegummien skal klare å finne kvinnens mest fruktbare dager. Ved å tilsette gjærbasert biosensor skal tyggegummien kunne måle mengden av hormonene østrogen, LH (luteiniserende hormon) og progesteron hos den som tygger tyggegummien. For at det skal være lett å tolke, er planen å utvikle en app som skal brukes sammen med tyggegummien. Intensiteten på fargen vil vise hvor fruktbar kvinnen er. Gjennom et bilde av tyggegummien vil appen kunne bestemme den nøyaktige fargetonen, og dermed la kvinnen få vite sin fruktbarhetsstatus.

Når tyggegummien og appen skal være ferdig, er ennå ikke sikkert. Ifølge VG er prototypen allerede laget, men de mangler fremdeles å få biosensoren, som skal få tyggisen til å skifte farge, til å virke optimalt. Målet er at produktet skal komme i både butikker og apoteker i Danmark, og også til Norge.

Lytt til podcast:Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: