PrøverKosthold og livsstilKostholdstips for prøvere

Kostholdstips for prøvere

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Siri Gjelsvik 26257
Prøver dere å få barn? Stress ned, og tenk gjennom hva dere spiser. Legg vekk mat som bare gir tomme karbohydrater. Et sunt kosthold kan øke sjansene for å bli gravid.

Frøyaklinikkens kostholdstips

Torolf Holst-Larsens tips deg som vil gå ned i vekt

Helsedirektoratets kostholdsråd

– Ufrivillig barnløshet er et økende problem. Kvinnens alder trekkes ofte fram som hovedårsak. Jeg mener det er feil fokus, sier Anette Heggemsnes.

Hun er homøopat, akupunktør og daglig leder av Frøyaklinikkken, som jobber spesifikt med barnløshet, gravide og tiden etter fødsel.

– Stort sett alle som kommer til oss på grunn av ufrivillig barnløshet har et hormonelt problem, uavhengig av alder. Jeg mener vi må se på miljømessige årsaker. På hvordan vi spiser og hvordan vi lever. Hvorfor er vi mindre fruktbare nå enn for 50 år siden?

Hun påpeker at for mye stress også har negativ påvirkning på hormonene våre.

– Kvinner jobber og jobber og trener og trener, for å døyve indre stress. Men det gjør man ikke gjennom å stresse enda mer. Mange som kommer hit sier også at de ikke vil slutte i en jobb de egentlig ikke trives i, fordi det ikke er greit å begynne i en ny jobb samtidig som man prøver å bli gravide. Da er man inne i en situasjon med mye negativt stress, sier hun.

Sammensatt problem
Vanlige problemer blant dem som har vanskelig for å få barn, er endometriose, PCOS (Polycystisk ovariesyndrom), dårlig sædkvalitet, uregelmessig eller fraværende mens og  eggløsningssvikt. Overvekt på grunn av hormonelle problemer er heller ikke uvanlig.

– Ufrivillig barnløshet er et stort og sammensatt problem. Nettopp derfor er det så viktig å se på helheten - hvordan vi lever. Med mindre stress og riktig ernæring kommer hormonene lettere i balanse, noe som igjen øker sjansene for å bli gravid, sier Heggemsnes.

Hun anbefaler alle som planlegger å bli gravide, å legge om kostholdet et halvt år før befruktning. Fiberrik mat er med på å rense kroppen for gamle østrogenhormoner, mye grønnsaker er med på å opprettholde de sunne hormonene.

– Småspis gjerne grønnsaker til alle måltidene, ikke bare til middag. Nordmenn er generelt ganske flinke til å spise grønnsaker til middag, men de er gjerne ikke like flinke til de andre måltidene. Grønnsakene kan veldig gjerne være økologiske, sier Heggemsnes.

Diett i seks måneder

Heggemsnes er nøye med å understreke at anbefalingen gjelder både far og mor:

– Et sunt kosthold påvirker både egg- og sædkvaliteten. Det er gjort studier som viser at kvinner og menn som spiste veldig sunt i seks måneder før befruktningen ble lettere gravide, hadde lettere svangerskap, og barnet som ble født var sunnere. Det var også færre misdannelser blant barna i denne gruppen, sier Heggemsnes.

– Det er sjelden noen “har tid” til å gå på diett et halvt år før de blir gravide. Men med tanke på årene som kommer, er de seks månedene utrolig kort tid, sier hun.

Hun anbefaler, i tillegg til et sunt kosthold, at man helst spiser økologisk.

– Sprøytemidlene vi får i oss gjennom maten påvirker også kroppen negativt.


Lytt til podcast om hvorfor det kan være vanskelig å bli gravid:


Spesielt viktig ved overvekt
Også lege Torolf Holst-Larsen ved Klinikk Hausken anbefaler prøvere et sunt kosthold – spesielt hvis pasienten er overvektig.

Overvekt gir ofte hormonforstyrrelser som medfører manglende eggløsning. Flere studier har vist at om en går ned rundt 10 prosent vil hormonene normaliseres så mye at eggløsningen kommer i gang og de blir gravide på egen hånd. Overvektige har også dårligere resultater ved assistert befruktning, flere spontanaborter og større fare for komplikasjoner under svangerskap og fødsel.

– Friske, unge, normalvektige pasienter får ikke så mange råd av oss, ut over å leve sunt, ikke røyke, og ikke drikke alkohol etter at det er satt inn egg. Overvektige med en BMI over 35 må gå ned i vekt før vi kan behandle dem, sier Holst-Larsen.

Han anbefaler å kutte ut hvitt sukker og matvarer med tomme karbohydrater som gir rask stigning av blodsukkeret.

– Et allsidig kosthold gir det nødvendige inntaket av vitaminer og mineraler. Det er viktig også for normalvektige pasienter, sier Holst-Larsen.

Frøyaklinikkens kostholdstips:


Spis økologisk: Mat uten sprøytemidler er sunnere for kroppen.

Sørg for stabilt blodsukker: Spis fem-seks måltider per dag. Ikke store måltider, et mellommåltid kan være en neve nøtter, frø eller kjerner, en gulrot eller en banan, og et glass vann.

Nøtter, kjerner og frø: Inneholder nyttige fettsyrer og viaminer. Gode eksempler er paranøtter og gresskarfrø.

Frukt: Sunt, men inneholder mye sukker. Betydelig bedre enn hvitt sukker, men viktig å ikke gafle i seg.

Sjokolade: Mørk sjokolade har gode stoffer i seg, blant annet magnesium.

Røyk og snus: Begge deler er like ille. Menn som snuser eller røyker får nedsatt sædkvalitet, og øker mistefaren med opptil 50 prosent. Barnet får også lavere høyde og lavere fødselsvekt.

Koffein: Trekker sammen blodårene og påvirker insulinet. Fører til for lite blodgjennomstrømning blant annet i eggstokkene. Har du drukket for mye kaffe, kjenner du gjerne en uro i kroppen. Det er fordi det er ubalanse mellom blodsukker og insulin.

Hvitt sukker og lyst hvetemel: Øker blodsukkeret og insulinproduksjonen, som igjen påvirker østrogenet. Det kan skape ubalanse mellom østrogen og progesteron. Matvarer med mye av dette øker de frie radikalene i kroppen, en motsetning til antioksidanter.

Rødt kjøtt: Uheldig blant annet hvis du har endometriose.

Kilde: Anette Heggemsnes, Frøyaklinikken


Holst-Larsens tips til deg som vil gå ned i vekt


– Regelmessige måltider (minst 4 måltider pr. dag )

– Spis variert og grovt, med mye grønnsaker både til og mellom måltidene.

– Drikk 1-2 glass vann før maten

– Spis rolig og tygg maten godt.

– Reduser sukker, fett og alkohol.

– Mosjoner regelmessig.

– Gå ikke drastisk til verks. 0,5 kg vekttap pr. uke er mer enn nok. Vei deg av og til (1 gang pr. uke eller sjeldnere.)– Unn deg ein ”utskeielse” av og til.

Kilde: Torolf Holst Larsen, Klinikk Hausken


Helsedirektoratets kostholdstips

Kosten bør være variert, hovedsakelig plantebasert og inneholde alle næringsstoffer som du og babyen din trenger. Se gjerne etter produkter merket med Nøkkelhullet. De inneholder mindre fett, salt, sukker og mer fiber enn andre produkter av samme type.

1. Ha et variert kosthold med mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk, og begrensede mengder bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker.
2. Ha en god balanse mellom hvor mye energi du får i deg gjennom mat og drikke, og hvor mye du forbruker gjennom aktivitet.
3. Spis minst fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag.
4. Spis grove kornprodukter hver dag.
5. Spis fisk til middag to til tre ganger i uken. Bruk også gjerne fisk som pålegg.
6. Velg magert kjøtt og magre kjøttprodukter. Begrens mengden bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt.
7. La magre meieriprodukter være en del av det daglige kostholdet.
8. Velg matoljer, flytende margaring og myk margarin, fremfor hard margarin og smør.
9. Velg matvarer med lite salt, og begrens bruken av salt i matlaging og på maten.
10. Unngå mat og drikke med mye sukker til hverdags.
11. Velg vann som tørstedrikk.
12. Husk å være fysisk aktiv hver dag, gjerne 30 minutters gåtur – slik at du blir litt andpusten (eller andre former for aktivitet).

Kilde: Helsenorge

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: