FamilieForeldreMenn må ta ansvar for parforholdet!

Menn må ta ansvar for parforholdet!

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Karine Næss Frafjord 3187 Sist oppdatert 10.09.11
Hvordan står det til med kjærlighetslivet etter at dere fikk barn? Det er bare å innse at spontanitetens dager er over for de neste 15 årene, og dere må planlegge for å beholde gnisten. Og det er mannens ansvar!

Når familien utvides fra to til tre, og kanskje enda flere, er planlegging helt nødvendig for å balansere rollene som foreldre og kjærester. Menn må ta initiativ og være familiens “kjærlighetsminister” – skriver Jesper Juul i sin bok «Mann og pappa.»

Slik bevarer dere nærhet og sexliv

Skyhøye forventninger
Barnas trivsel henger nøye sammen med hvordan foreldrene har det som partnere. Og foreldres forventninger til kjærlighetslivet er skyhøye, ifølge Jesper Juul:

– Noen ganger forventer vi faktisk at kjærlighetslivet skal være minst like godt som på det tidspunktet vi møttes første gang, da forelskelsen gjorde sitt og utstyrte oss med et vell av gratishormoner. Vi krever at denne tilstanden skal vare helt til våre samlivsdagers ende. Om det er realistisk eller ikke er en annen diskusjon, men det er viktig å erkjenne at det er slik, sier Juul.

Tre tegn på at dere fortsatt er kjærester

«Mann og pappa» – ny bok fra Jesper Juul.

Menn må handle!
Jesper Juul mener at mannen må vite at mye avhenger av ham når det gjelder utviklingen i forholdet.

– Kvinner snakker som oftest mest i et forhold. De er gode til å beskrive situasjoner, men ofte dårlige til å løse problemene. Der må menn komme sterkere på banen, mener Juul.

Menn må trene opp sin evne til empati og bruke sine sanser. Når kona er frustrert og ingenting hjelper, trenger hun noe annet. Da er det kun handling som hjelper. Og for mange kvinner er det mer tilfredstillende å bli tatt enn å ta.

– Gjør noe konkret! Skaff barnevakt og kinobilletter. Kjøp en lekker kjole til henne. Ta henne med ut, ikke bare la det bli med tanken. For at dere skal fungere godt som kjærester bør en av dere ha ansvaret for å holde parforholdet i live. Man kan ikke dele på denne oppgaven, derfor bør mannen ta den! Gjør deg selv til familiens “kjærlighetsminister”!

Spontanitet? Heller planlegging!
Jesper Juul anbefaler at man setter seg ned og snakker sammen om den nye situasjonen som oppstår når man blir foreldre. Faktum er at spontanitetens dager er over for de neste 15 årene og at dere alltid er nødt til å planlegge, uansett hva dere har tenkt å gjøre.

En planlagt kveld i uken, eller en helg i måneden alene sammen gjør godt for forholdet. Har dere i tillegg tid og energi for en hyggelig kveld i sengen eller et raskt nummer på kjøkkenbordet, er det perfekt!

En av mannens oppgaver som kjærlighetsminister bør være å balansere rollene dere har som foreldre og livet deres som kjærestepar.

Et godt parforhold - en gave til barnet

– Og det skal dere ikke bare gjøre for deres egen skyld! Barnet trenger foreldre som nyter hverandre og har det godt sammen, sier Jesper Juul.

Han fortsetter:
– Glem aldri følgende: det beste du kan gjøre for barnet, er å hegne om forholdet til barnets mor.

Les artikler skrevet av Jesper Juul.

Jesper Juul
Jesper Juul var en dansk familieterapeut og forfatter som særlig hadde fokus på samliv, barn og barneoppdragelse. Juul skrev flere bøker, og var i Norge en periode også ansatt i Aftenposten og Dagbladet, hvor han tok imot spørsmål fra lesere om barn og familieliv. Babyverden hadde et samarbeid med Juul, hvor han skrev en rekke artikler. Juul døde i juli 2019. Men siden temaene han skrev om er eviggrønne, har vi valgt å bruke dem videre.  

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: