FamilieMors helseHvorfor er sex så vondt?

Hvorfor er sex så vondt?

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 313 Sist oppdatert 09.09.11

Hun fødte for fire måneder siden, og hadde en kort og ukomplisert fødsel. Men når de går til sengs, blir det vondt.

Spørsmål til jordmor:

Hei!

Jeg fikk en herlig liten gutt for 4 måneder siden. Fødselen gikk kjempebra, over på 3 timer, ingen bedøvelse, og bare en liten rift! Men etterpå har det vært vondt å ha samleie. Jeg er blitt så trang at det gjør vondt når han skal trenge inn i meg. Vi bruker masse glidemiddel, men det hjelper ikke, så vi klarer ikke å gjennomføre det. Det er jo litt turn off også selvsagt når vi må flytte oss rundt i forskjellige stillinger og jeg har vondt! Har vært hos gynekolog og alt var fint fikk jeg beskjed om, kunne være noen muskelknuter i veien bare. Hva kan dette være? Noen råd? Begynner å bli desperat.

Jordmor Grethe svarer:

Hei 🙂

Jeg skjønner godt at du blir fortvilet når samlivet halter etter fødsel. Det er ikke uvanlig at det kan gå noen måneder før det fungerer godt igjen. Vet ikke om dette er ditt første barn, men mange opplever at sexlivet trenger tid for å bli normalt igjen. Jeg kan ikke se for meg at du fysisk har blitt trangere etter fødselen, men at arrvev etter rifter kan være et problem, er ikke så uvanlig.

At dere har prøvd glidekrem er bra, men det å bruke tid er også viktig. Det betyr at et forspill der dere begge er klar, er like viktig. Kanskje skal dere ikke tvinge dere/ deg til dette, men gi det litt tid. Kanskje skal dere bare kose, uten krav om samleie. Det kan ofte gjøre at en slipper det ubevisste forsvaret litt.

Det er klart at hvis du synes samleie er vondt, er det vanskelig å slappe av og nyte det. Derfor kan dere jo i starten prøve andre seksuelle møter;  flørte, kose, kysse og klemme og bli enige om at dere ikke skal ha sex. I alle fall ikke før du føler at det føles riktig. Hvis dette etter flere uker/ måneder ikke fører fram, hadde jeg kontaktet en psykolog/ sexolog som kanskje kan hjelpe dere helt i mål.

Jeg vil gjerne benytte anledningen til å si, at veldig mange kan bli overrasket over at det å komme tilbake til et normalt samliv etter fødsel, kan ta tid.

Søk hjelp, hvis dere ikke klarer ordne dette selv!

Lykke, lykke til!

Mvh jordmor Grethe

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: