FamilieForeldreEt godt parforhold – en gave til barnet

Et godt parforhold – en gave til barnet

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Bjørk Matheasdatter og Eiel Holten 1694 Sist oppdatert 20.01.11
Midt oppe i alt som blir annerledes med et lite barn, er det lett å glemme å ta vare på kjæresteforholdet. Noe av det flotteste vi kan gi barna våre er foreldre som har det bra sammen. Vårt samspill som foreldre og kjærester går rett til hjertet på barnet og gir glede og trygghet til hele familien.

Som foreldre ønsker vi alle å gi barna våre det aller beste. Vi strekker oss ofte langt for å kjøpe fine klær og riktige leker, og vi legger andre ting til side for å kunne imøtekomme barnets behov. Mange tenker kanskje ikke på at et godt parforhold gir glede og trygghet til hele familien. Å bruke tid og energi på å utvikle samlivet er derfor ikke egoistisk overfor barnet, men tvert imot til barnets beste.

Voksentid er viktig
Midt oppe i alt som blir annerledes med et lite barn, er det lett å glemme å ta vare på kjæresteforholdet. Det er lett å bytte på å passe barna hjemme og gå ut hver for seg for å trene, treffe venner og oppleve det ”virkelige” livet. Det er viktig å huske på at livet hjemme er like virkelig og viktig, og at det må skapes rom for dere som voksne og kjærester der. ”Voksentid” har både små og store godt av. Dyrk parforholdet – da blir dere bedre foreldre!

Du er barnets trygge havn
Barnet deres vet hvem det hører til hos. Når barnet er cirka ni måneder gammelt, kan vi se denne tilknytningen veldig tydelig, for da reagerer barnet ofte med skepsis på fremmede. Barnet søker seg til en ”trygg havn” og gir seg hen til sine foreldre. Det er helt avhengig av foreldrene og stoler fullt og helt på at de vil det alt godt. Derfor blir det også så vondt og ødeleggende for barnet hvis vi svikter tilliten det viser oss.

Å gi tillit gjør oss sårbare
Noe av den samme mekanismen finner vi igjen i våre parforhold. Etter den første forelskelsestiden kommer en fase hvor vi begynner å se den vi har forelsket oss i som et helt menneske med både positive og negative sider. Og selv blir du også sett med dine lyse og mørke sider. Noen forhold tar da naturlig slutt, men andre vokser videre.

Du som er i et parforhold, har valgt å gå videre. Du har gitt deg hen til en annen og knyttet livene deres sammen. Skal samlivet fungere, er det avhengig av at vi tør å stole på den andre, slik barnet stoler på sine foreldre. Dette skjer ikke uten risiko. Når vi knytter oss til et annet menneske og velger å stole på det, blir vi også sårbare og redde, og vi kan ofte reagere både irrasjonelt og veldig lite modent når vi opplever at noe truer forholdet vårt.

Å være sjalu på barnet
Fordi mye blir annerledes når et barn blir født, kan noen oppleve barnet som en trussel mot forholdet. Dette kan mistolkes som sjalusi, mens det egentlig handler om at man er redd for å miste det gode som paret har sammen. Hvis vi kan klare å se hva vi egentlig er redde for – og sette ord på det, istedenfor å reagere med for eksempel sinne og furting – kan vi vende mye til det gode.

Barnet kommuniserer som deg
”Barn gjør som du gjør – ikke som du sier” forteller et gammelt visdomsord. Hvis vi snakker sammen på en god måte, vil ofte også barna finne en god måte å utrykke seg på. Hvis vi gir kjærtegn og oppmerksomhet både til hverandre og barna, vil ofte også barna bli kjærlige og oppmerksomme. Hvis vi klarer å forholde oss til konflikter på en OK måte, vil barna kunne lære å takle uenigheter.

Samtaler med voksne utvikler barnet
Nyere hjerneforskning viser at barnets hjerne utvikler seg svært mye i løpet av de første leveårene, og at miljøet som omgir barna i disse årene, har stor betydning for hvordan hjernen utvikler seg. Noe av det som utvikler barnets hjerne i betydelig grad, er å samtale med voksne som lytter og stiller de gode spørsmålene.

Dette er det ikke alltid nok rom for i barnehage og skole, der mange barn skal  dele på få voksne. Og selv om disse voksne er både dyktige og omsorgsfulle, vil de aldri kunne erstatte den innflytelsen dere som foreldre har på barnet deres. Barnet vil alltid identifisere seg mest med foreldrene, og deres handlinger, holdninger og ord er derfor av stor betydning for barnet.

Familien – et felles prosjekt
Et barn setter det meste på hodet. Hvis dere sammen klarer å tenke over og snakke om de utfordringene dere står overfor, og hvordan dere nå ønsker å organisere livet, er det mye større sjanse for at dere vil bli fornøyde. Fortsett å vise interesse for hverandres opplevelser. Se på det å skape en familie som et felles prosjekt. Da er det gode muligheter for at det å gå fra par til familie oppleves som en berikelse i livet.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: