To ganger på kort tid har en Vestre Aker helsestasjon i Oslo opplevd å måtte sende babyer akutt til sykehuset på grunn av underernæring. Kort liggetid på sykehuset får skylda.

Sist oppdatert: 14. oktober 2010

Ved helsestasjonen er man klar på årsaken; tidlig utskrivning fra sykehuset etter fødselen gjør at mange ikke er kommet skikkelig i gang med ammingen – og barnet får rett og slett ikke den næringen den trenger.
Det er Aftenposten.no som skriver om saken først. De har intervjuet en av mødrene til ett av barna som ble sendt av gårde til sykehuset. Sønnen til Annabell Siem Mathiesen gikk kraftig ned i vekt etter ankomst fra sykehuset. Det endte med ambulanse til sykehuset og åtte liggedøgn, de tre første med intravenøs behandling. Nå slår helsestasjonen alarm. Fagpersoner ved helsestasjonen mener sykehusene sender mødre og nyfødte hjem før ammingen er skikkelig i gang.
 
Normalt at barnet går ned litt
Det er normalt at nyfødte går ned i vekt etter fødsel, men vekten skal ikke fortsette å gå ned etter at ammingen er kommet i gang. Hos mange er ikke ammingen kommet skikkelig i gang, nå når mange bare er på sykehuset i to døgn. Startvansker med ammingen gjør at noen barn ikke får så stor vektøkning som de skulle.
 
Helsestasjonens leder, Elin Kate Målsnes, sier til Aftenposten at flere tror de har fått et rolig, sovende barn, mens realiteten er at barnet ikke får nok næring.
Gutten til Siem Mathiesen gikk ned nesten en kilo de første åtte dagene etter han var født. Det tilsvarte 30 prosent av guttens fødselsvekt.
 
– Jeg visste at det var vanlig å gå ned opp mot ti prosent, men det er vanskelig å vite hvor mye et spedbarn virkelig har gått ned. Han var litt amper da han spiste, men ellers livlig, forteller Siem Mathiesen til Aftenposten.
Nå er alt som det skal være med gutten, alt har gått bra.
 
 
I tvil om barnet får nok næring? Ta kontakt med helsestasjonen! 
Babyverden har skrevet om denne problematikken flere ganger. Kortere liggetid gjør at færre har etablert ammingen på en tilfredsstillende måte, og det kan gå uker før helsestasjonen mottar fødselsmeldingene. Og siden fødselsmeldingene fremdeles sendes i posten, skjer det også at noen fødselsmeldinger ikke kommer frem. I praksis betyr dette at det kan gå lang tid før du som nybakt mor kan vente deg hjemmebesøk fra helsestasjonen. Det er derfor lurt å kontrollveie barnet på helsestasjonen. Normalt er det bare å stikke innom, uten avtale på forhånd.
 
 
Les også artikkelen ”Kontrollvei barnet ditt”
 
 
Foto: (C)jeffstrauss/istockphoto
 
Hva synes du om artikkelen?