NyheterSkal det være litt morkake?

Skal det være litt morkake?

Ill.foto: Istockphoto
Av Heidi Elin Nupen 797 Sist oppdatert 06.09.11

Etter at morkaken har gjort jobben sin gjennom ni måneder, går de fleste til destruksjon. Men ikke alle...

I gamle dager var det noen som gravde ned morkaken og plantet et tre over. Morkaken vart sett på som svært næringsrik gjødning, og treet ble tilegnet det nyfødte barnet.

Når en nyfødt baby ser dagens lys nå til dags, er det ikke så mange som skjenker morkaken mer enn et raskt blikk; Ja, den så fin ut, ja! Og kanskje får man skryt på føden for fargen og om hinnene er intakte. De færreste gjør noe mer med morkaken – men det finnes noen.

Les også:

Født med fostersekken på!

Fødte i handlevogn på Ikea

Våre flaueste gravidøyeblikk!

Fikk med seg morkaken
Da Jennifer Hughes’morkake var ute 10 minutter etter hun fikk sitt første barn, hadde hun en helt spesiell plan for den. Mens de fleste sykehus destruerer morkakene, hadde Jennifer skrevet i fødselsplanen sin hva hun ville skulle skje med den. Hun ville ha med seg morkaken av kulturelle grunner. Det gikk sykehuset med på, og de pakket den inn til henne.

Men Jennifer hadde slett ikke tenkt å grave den ned. Hun ville spise den. Søker man litt på Internett, vil man finne mange historier om folk som har laget både lasagne, bolognese og smoothie med morkake i. Jennifer var mer raffinert enn som så, og hadde kontaktet en profesjonell tilvirker.

Hun fikk hjelp av en profesjonell "morkake-tilvirker". Flere morkakefirmaer tar imot ferske morkaker og lager vitaminkapsler av dem når de er tørket. Bearbeidet morkake skal hjelpe både mot depresjoner, gi økt melkeproduksjon, ekstra tilførsel av næring etter fødselen, og mer. 


Nymag skriver at Jennifers morkakespesialist, Jennifer Hayes, har kunder fra middelklassen som er velutdannete og i 30-årene. Hun var først massasjeterapeut og doula og begynte så sin morkake-karriere med å tilby kundene sine morkake-kapsler. Tørket morkake i pilleform. Les mer om hvordan dette gjøres i praksis på  Placentabenefit.info


- Dette er lykkepiller laget av din egen kropp. Hvorfor ikke prøve? sier Mayer til Nymag.


Les også:


Dødfødt baby levde likevel


  - Unge gravide får flest strekkmerker


Priser morkaken
Morkakens betydning er ulik i verdens forskjellige kulturer. I Afrika behandler Ibostammen i Nigeria og Ghana morkaken som barnets døde tvilling. I Kina brukes tørket morkake i medisin for blant annet impotens. Det er også kjent at noen aper spiser sin egen morkake etter fødselen.


Mark Kristal, amerikansk morkakeforsker, forteller at "morkake-entusiastene" i Amerika kom på 70-tallet, og at det er et fenomen fra New York.


- Hvert 10. eller 20. år kommer en ny gruppe som mener at man bør spise morkake, fordi det er naturlig og fordi dyrene gjør det. Men det er ikke basert på naturvitenskap. Det er bare en "motegreie".
Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: