Nyheter- Dropp gjerne fødselen, pappa.

– Dropp gjerne fødselen, pappa.

Av av Karine Næss Frafjord. Ill.foto: Anne Lise Norheim/Familylab.com 2073 Sist oppdatert 06.09.11

Menn må komme mer på banen og kvinner må legge vekk forventningene. Dersom pappa ikke ønsker å være med på fødselen er det selvfølgelig helt greit! Det sier Jesper Juul i sin bok – med fokus på menn og fedre.

Han vet han stikker hodet inn i et vepsebol, og humrer fornøyd når Babyverden spør om han virkelig mener at pappaer legitimt kan droppe fødselen.

– Mange menn er engstelige for fødsler. Dersom en mann er redd og bekymret, er det kanskje best å holde seg unna fødestuen. Dra heller på jobb og hold deg borte hvis du ikke er overbevist og egentlig ikke har lyst til å være med. Uansett hva den vordende far bestemmer seg for, er det det viktigste at han selv tar avgjørelsen, ikke kjæresten, venner, slektninger eller arbeidsgiveren.

Les: Jeg ble far mot min vilje.

– Vil du være involvert fra begynnelsen av, eller vil du helst vente litt? Ikke gjør det for ditt omdømmes skyld, ikke gjør det for kjæresten eller barnet, gjør det for din egen del! Ta avgjørelsen selv!

Jesper Juul er bokaktuell igjen.

Samkjør forventningene

Forventninger er et stikkord i Jesper Juuls bok «Mann og pappa», og han mener spesielt kvinner må tenke seg nøye om når de selv skaper forventninger om kjærestens deltagelse.
Forventninger bør snakkes åpent om ikke holdes skjult inni seg. Dersom begge legger forventningene åpent på bordet, kan dere omgås hverandre fritt og vite hvor tingene står.

– Men blir ikke en fødende kvinne veldig skuffet dersom kjæresten velger å holde seg på gangen under fødselen?

– Det blir hun sikkert. Kvinner har forventninger, og hvis de ikke oppfylles blir man skuffet. Men man kan ikke ta det som en selvfølge at mannen er med på fødselen. Det er mitt ansvar hvilke forventninger jeg har. Egne forventninger som ikke oppfylles kan skape konflikter. Man må spørre hva den andre mener og snakke sammen, sier Jesper Juul.

Slik forbereder du deg til fødselen

Han er slett ikke imot menn på fødestuen, han hadde selv et sterkt ønske om å være med da hans eneste sønn ble født for 37 år siden. Den gang var det svært uvanlig at fedre var med inn på fødestuen, og Jesper og hans kone valgte et privat sykehus nettopp fordi pappaen hadde et sterkt ønske om å se sønnen komme til verden.

– Den gang måtte vi fedre kjempe oss til å få være med. Og så plutselig ble det en etablert sannhet at alle fedre skulle være med på fødselen. Det samme ser vi når det gjelder kvinner og amming. Ikke alle kan eller vil amme, og det bør respekteres. Det er farlig med absolutter, det må være rom for egne avgjørelser uten at man blir stigmatisert av den grunn, sier Juul. 

Les private fødselshistorier.

Ta papparollen tilbake

I boken sin er Jesper Juul opptatt å ha fokus på mannen. Han mener at papparollens utvikling har vært styrt av kvinner, og at det er på høy tid at menn tar papparollen tilbake.
– Historien viser at det er kvinner som har satt dagsorden og definert hva en god pappa er. Og dette skal menn forsøke å leve opp til. Det er klart det går utover parforholdet!
Tidligere har man spurt: “Hvorfor er det godt for barna at pappa er aktiv i deres liv?” Jeg vil heller si: “Hvorfor er det godt for pappa å bli pappa?”

Les artiklene til Jesper Juul på Familieverden

Jesper gir også noen råd til kvinner:
– Det ville være til stor hjelp hvis de var mer nysgjerrige på mannen sin som pappa. Still ham spørsmålet “Hvordan ser du på deg selv som pappa?” uten å være for rask med meninger og synsinger. Det er inspirerende å definere seg selv uten å bli satt i en bås.

– Men menn, da? Hvordan skal de mentalt forberede seg på å bli pappa og den omveltningen det medfører både for parforholdet og familien?

– Barnet kommer til å forandre forholdet mellom mannen og kvinnen som bærer hans barn for alltid. Men en ting vordende fedre absolutt bør gjøre er å dele drømmer, fantasier og bekymringer med kjæresten. Og kanskje det viktigste: snakk med kjæresten om hvordan du ser deg i din fremtidige rolle som pappa og hvordan du forestiller deg henne som mamma.

Jesper Juul advarer også foreldre å konkurrere om å være den beste eller mest perfekte forelderen.

– Den eneste realistiske målsettingen dere kan ha er å bli så “gode” foreldre som dere selv ønsker i deres nye roller som pappa og mamma.

Alt om: Fødsel

Alt om: Samliv

Alt om: Familieliv

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: