Stadig flere gravide i Sverige tar en ekstra ultralyd privat. Det har gjort at Strålssäkerhetsmyndigheten har gått ut med en advarsel.

Sist oppdatert: 24. august 2010

Foreldre er ofte svært nysgjerrige på kjønnet og noen vil bare ha en ekstra titt. I Sverige har det blitt mer og mer vanlig at de vordende foreldre tar en ekstra ultralyd ”bare for gøy”. Og nå går altså myndighetene ut med en advarsel

 

Selve ultralyd-tilbudet er det senere årene utvidet, og mange steder er det også mulig å se fosteret tredimensjonalt (3D). Ganske annerledes enn den vanlige ultralydundersøkelsen. (Og for noen er bildet så vanskelig å tyde at de først ser de ulike delene når de blir forklart hva de ser på) 3D-ultralyden kan virkelig gi en pekepinn på hvordan barnet i magen virkelig ser ut.

 

Tar ultralyd for gøy 

Nå kan det jo være på sin plass å minne om at 3D og 4D (flere 3D-bilder satt sammen slik at man kan se hele organet/fosteret fra alle kanter) ikke ble utviklet for at vi skulle få se hvem barnet ligner på før det er kommet til verden, men for medisinsk bruk. At flere og flere nå går til ultralyd ”for gøy” har gjort at jordmødrene i Sverige nå har mottatt et brev fra myndighetene. I brevet rår man til å ikke la foreldre få gå til ekstra ultralyd om det ikke er noe medisinsk som tilsier at det er grunn for det.

 

Årsakene til advarselen er todelt: Selv om ultralydundersøkelser betraktes som en sikker undersøkelse, finnes det likevel to risikofaktorer: Ved feil bruk kan dette forårsake skadelig oppvarming av fosteret, og det finnes også en potensiell risiko for nevrologisk påvirkning.

I to svenske studier har man sett at guttefostre som ble eksponert for ultralyd noe oftere ble venstrehendte enn gutter som ikke ble eksponert for ultralyd. Vi må legge til at samme resultat fant man ikke blant jentene, og populasjonen (størrelsen på den undersøkte gruppen) var for liten til at det kan trekkes bastante konklusjoner.

 

– Skremselspropaganda 

På Emma ultraljudskliniken i Malmö kan vordende foreldre selv bestille time.

Eduardo Canto, daglig leder ved klinikken, synes brevet fra Strålsäkerhetsmyndigheten minner om skremselspropaganda.

–  Det fins andre land som har flere ul-undersøkelser  og mener at det er nødvendig. I Danmark, Tyskland og Japan kontrolleres  gravide betydelig oftere. Og foreldrene som kommer hit gjør det ikke bare for nysgjerrighetens skyld, men også for å sjekke at alt står bra til.

 

Foto: (C) Istockphoto

 

 

Hva tenker du? Er det uproblematisk å ta en ekstra ultralyd bare for gøy? Kommentèr nedenfor!

 

Hva synes du om artikkelen?