NavnNavnene nesten ingen velger

Navnene nesten ingen velger

Illustrasjonsfoto: Shutterstock
Av Maren Eriksen 6539 Sist oppdatert 14.09.15

Du vet kanskje hvilke navn som befinner seg på navnetoppen, men vet du hvilke navn som befinner seg på navnebunnen – navene som bare noen få velger? Kanskje finner du en navneskatt til ditt barn der?

Det er mange navn som er populære blant småbarnsforeldre, men noen stikker seg ut som uvanlige. Det kan det være flere grunner til. Vi har sett på navnestatistikk fra Statistisk sentralbyrå over navn gitt i 2014, og funnet fram til de navnene som har lengst igjen til navnetoppen. Kanskje gode tips for deg som ønsker et sjeldent navn til ditt barn?

Vi har tatt utgangspunkt i navn som mellom fire og ti barn fikk i 2014.

Les også: Disse navnene burde vært mer populære nå

Navnene fra foreldre- og besteforeldregenerasjonen
Navneforskere pleier å si at bare navnet blir gammelt nok, blir det fint igjen. Det er mange helt vanlige navn som bare noen få valgte til sine barn i 2014. Årsaken er kanskje at de ikke er gamle nok ennå? For jentene var dette navn som Kirsten, Trine, Marianne, Kjersti, Marita, Anette, Olga, Reidun, Åse og Veslemøy. For guttene Geir, Sveinung, Trond, Yngve, Atle, Dag, Kjell, Oddvar, Stein og Terje.

Navn med kreativ skrivemåte
En enkel måte å gjøre et vanlig navn uvanlig, er å velge en annerledes skrivemåte. Eksempler på slike jentenavn kan være Oliwia, Rebeca, Viktorija, Selin, Emilija, Emeli, Celin og Daniele. For guttene kan det være Edvart, Isack, Jakop, Nikolaj, Yonas, Zander, Matthias og Krystian.

Kjendisinspirasjon
Hvis noen sier Miley – tenker du umiddelbart på Miley Cyrus? Miley er langt fra vanlig her til lands, men det er altså i bruk. Caroline Berg Eriksens datters navn, Nelia, er også på bunnen av listene, men kanskje på vei opp? Om Ari Behn kan få æren for de få guttene som fikk navnet Ari i fjor, vites ikke, men det er jo mulig? Romeo er et navn både er kjent fra Shakespeare, og filmatiseringen, men kanskje det er Beckham som skal få æren for navneinspirasjonen for de små som fikk det navnet i fjor? Eller kanskje er det motsatt – at færre enn før velger disse navnene?


Prøv quiz'en: Hva skal babyen hete?


Internasjonal inspirasjon
Det er også internasjonal klang over en del av de sjeldne navnene. Mange av navnene brukt i Norge er jo også populære internasjonalt, så hvorfor ikke bruke de mindre vanlige – som også er enkle å uttale på norsk. For eksempel Lucie, Melanie, Sabina, Sannah, Vienna, Gabriela eller Tara for jenter, eller Elliott, Morgan, Angelo, Billy, Leopold, Lorenzo, Lennox, Valentin eller Ben for gutter.


Navn fra andre kulturer
Mange av de minst brukte navnene er nok sjeldne fordi de kommer fra andre kulturer. Men navnene er ikke nødvendigvis bare forbeholdt foreldre med direkte tilknytning til denne kulturen – kanskje finner du en navneskatt til ditt barn her? Her er et knippe jentenavn som kanskje kunne passe: Leia, Melina, Sabina, Aleah, Malika, Noomi, Samira, Aminda eller Liana. Til guttene kan disse være aktuelle: Caleb, Micah, Milas, Rohan, Albin, Tian eller Isaiah.


 Kilde: Navnestatistikk levert av Jørgen Ouren, Statistisk sentralbyrå


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: