NavnDisse navnene burde vært mer populære nå

Disse navnene burde vært mer populære nå

En liten Sem eller Kanilke? Er du på utkikk etter sjeldne navn finner du over 1000 gode forslag her. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Maren Eriksen 309725
Synes du alle de fine navnene er for populære? Navneforsker Ivar Utne gir deg navnene som passer godt nå, og som ikke er særlig populære – men kanskje burde vært det.

– Mange navn går i hundreårssykluser, og blir populære igjen når de bare blir gamle nok, sier navneforsker Ivar Utne.

Han er likevel overrasket over at navn som Karen, Inga, Gudrun, Ragna, Olava, Gjertrud, Karl, Peder, Nils, Halvor, Kristen, Syver og Jens ikke er mer populære.

– Dette er navn med mye tradisjon i mange familier. De har fin klang, er passe korte og lyder fint i vår tid, mener Utne.

Han synes også at flere burde velge mer sjeldne eldre navn som har de riktige klangene nå:

Alea, Aurelia, Dorthea/Dortea, Oliana, Rosemunde, Bertine, Serine, Laurine, Gesine, NeminaArian, Chrisander/Krisander, Lysander, Villum og Syprian/Cyprian kan jo være fine. Og Engel både for gutter og jenter. Noen har også tatt i bruk guttenavnet Eon fra en tegneserie. Mulighetene for å finne fram eller finne på nye variasjoner over populære klanger er store, sier Utne.

Les også: Barnenavn med kongelig klang

One hit wonders

Noen navn har i historien nesten dukket opp fra intet og sust opp til topps på listene, for så å forsvinne helt. Disse navnene mener Utne har vanskeligere for å komme tilbake enn navn som har vært i bruk både før og etter de var toppnavn.

– Dermed kan det være vanskeligere for Bjørg, Gerd, Gunda og Olga å komme tilbake enn for Ingeborg, Astrid, Ole og Johan, sier han.

Kanskje oppleves Bjørg, Gerd, Gunda og Olga som harde fordi de har to konsonanter inntil hverandre? Eller litt bestemte fordi vokal-lydene er så korte? Likevel avfeier ikke Utne at nettopp disse navnene kan få en ny storhetstid.

– Disse navnene har vært lite brukt i flere tiår nå. Men da de hadde sin storhetstid fantes de i ganske mange familier. Om man ønsker oppkalling, kan disse navnene være fine å bruke nå, sier Utne.

Han mener også at de kan fungere som navn nummer to, som kanskje ikke nødvendigvis brukes til daglig. Utne foreslår kombinasjonene Tiril Olga, Tiril Gunda, Eva Gunda, Ada Gunda, Signe Olga, Iben Olga, Iben Gunda, Mia Gerd, Mia Bjørg, Lilly Gerd og Lilly Bjørg.

– Når du setter sammen navn, så prøv å legg trykket ulike steder til du finner en rytme som passer. Etter hvert som foreldre igjen blir fortrolige med disse navnene, kan vi komme til å se dem mer og mer som første fornavn, tror Utne.

Noen navn får også drahjelp fra utlandet. For vi lar oss gjerne inspirere av navnetrender. Eksempler på navn som har fått slik drahjelp er Jenny og Oskar, som har fått hjelp av navnetrender i USA og Sverige.

Hva skal barnet hete? Brede? Arve? Teis? Edvard?Les også: Finn navneinspirasjon i utlandet

Lydene som gjelder nå

Utne kan fortelle at det fortsatt er korte, vokalrike navn som er in, gjerne ispedd konsonantene m, n og l. Men siden trender kommer og går, tror Utne at dette vil avløses av en ny trend om ikke så lenge.

– Kanskje blir det færre vokaler igjen, og mer harde og susete konsonanter, sier han.

De harde konsonantene han snakker om er b, p, d, t, g og k. Og susete konsonanter er s, f, v og kombinasjonen kj.

– Ofte er dette navn med gammel tradisjon som nå har kommet i bruk igjen, slik som Ludvik, Sivert, Hedvig og Margot, eller navn som er nyere i Norge som Patrick og Kaspian, sier Utne.

Han trekker fram flere navn som kan være aktuelle å hente fram igjen nå: Agate, Alette, Asta, Dorte, Dyveke, Ester, Katja, Bente, Marta, Margit, Tabita, Åsta, Arent, Arnt, Arve, Berent, Bernt, Brede, Edvard, Fred, Gullik, Gustav, Guttorm, Haftor, Kittil, Kjønik, Otter, Sakris, Svenke, Tallak, Teis og Tørris, sier Utne.

Han tror at dette kanskje er navn som tar over for de ganske klangfulle navnene som er populære nå.

– Sist gang vi hadde en trend med slike harde navn var i 1980- og 1990-årene da navn som Katrine, Kristine og Kristoffer var populære. Om harde navn blir utbredt framover nå avhenger blant annet av om lignende navn på andre språk slår an i flere land, sier Utne.

Aldersbestemt smak

Utne anbefaler foreldre å gi barna sine navn de har gode følelser for. Men hva det er, er jo individuelt – og ifølge Utne, i stor grad aldersbestemt.

– Mange av oss som er over 30 eller 40 år, synes nok at mange navn ikke passer å gi, fordi det er navn på gamle folk eller navn som tilhører fortiden. Men foreldre tidlig i 20-årene har neppe det samme forholdet til disse navnene, mener han.

Les også: 20 gale reaksjoner på navnevalget

Hvordan finne det perfekte navnet? Hør podcasten her:


Lar oss inspirere av hele Europa

Utne mener også at man godt kan la seg inspirere av navn fra andre land enn våre nærmeste naboland. Kanskje vil et nederlandsk navn være en god idé?

– Nederlenderne gir gjerne korte navn til barn nå, forteller Utne.

Hva heter hun? Fenna? Romy? Demi?Mange er korte varianter av lengre navn. Eksempler er Finn, Tim (Timoteus), Bram (Abraham), Wim (Wilhelm), Bas (Sebastian) og Sem for gutter, og Fenna, Romy (Rosemary og Rosemarie) og Demi (Demeter).

– Vanlige navn fra store deler av Europa slår inn hos oss nå. Mange av dem er også i bruk i Sverige og Danmark, men jeg tror heller det er felles påvirkning fra andre land, enn at vi hermer etter nabolandene våre, sier Utne.

Navn som Ella, Amelia, Oliver, Olivia, Lea, Leah, Emma, Liam, Isak, Adam, Matheo, Leo, Leon, Noah, Maximilian og Luka er eksempler på dette.

– Det er nok også mye av grunnen til at gamle og kjente Jakob/Jacob og Mia har blitt mye brukt i det siste, sier han.

Utne foreslår også å hente navneinspirasjon fra velklingende sjeldne navn brukt i Europa – som Abelia, Ofelia, Timea, Florian, Ramon, Valerian og Octavian/Oktavian.

Hva med å velge et samisk navn?

I listene under er det også noen samiske navn – i de fleste tilfellene samiske varianter av navn som ellers er i bruk i Norge. Utne sier at samiske navn de siste årene har blitt tatt mer og mer i bruk av foreldre med samisk bakgrunn. Men at det også bør være greit å velge slike navn selv om man ikke har samisk tilknytning.

– Det er lov til å velge samiske navn fordi man synes de er fine, sier Utne.

Han forklarer at navn som Bigga og Biret (av Birgitte), Elle (av Helene og Eli), Maret (av Marit og Margrete), Ravdna (av Ragnhild), Risten (av Kristine), Ailo (av Aslak og andre navn), Ante (av Andreas og Anders), Issat (av Isak), Lemet (av Klemet) og Nilas/Niilas (av Nils og Nikolaus) godt kan brukes nå.

Arabiske navn og navneformer

Noen av navnene i listene under er i bruk blant muslimer. Noen av navnene kjenner vi godt, som Laila og Nora. Med vårt alfabet skrives navnene også som Layla og Leyla og Noora eller Nura. Persiske Jasmin skrives ofte Yasmine. Amina og Salma er også navn som kan brukes nå, som har også gammel norsk tradisjon uavhengig av den arabiske. Bruken av guttenavnet Omar i Norge synes Utne er spesielt interessant.

– For hundre år siden ble navnet laget av norske navnedeler fra navn med om- og -ar i seg. Men det var nok også da til dels inspirert av det arabiske navnet, sier han.

Selv om mange som velger navn med arabisk opphav ofte har muslimsk bakgrunn, mener Utne det ikke trenger å være et krav.


Navnet er kanskje ikke så sjeldent som du tror

Mange foreldre synes de er veldig kreative når de velger navn til barnet – for de kjenner ikke noen andre barn med det navnet. Og så oppdager de at de faktisk har latt seg rive med av en navnetrend likevel.

– Noen navn tror foreldrene er sjeldne, men så er de på full fart oppover. Linnea og Lucas var nok en overraskelse for mange da de kom på topp i 2008. Men de hadde økt veldig brått i årene før, sier Utne.

Navn som på samme måte er på full fart opp nå er Adam, Felix, Mikkel, Ulrik, Amelia, Ellinor, Iben (for jenter) og Ylva.

Så har du lyst på et navn til barnet ditt som passer godt nå, men som de fleste andre foreldre ikke har oppdaget ennå – ta en titt på disse listene!

Jentenavn:

Abelone, Abelia, Abigail, Adela, Adele, Adelen, Adelfa, Adeline, Adriana, Agathe, Agate, Aida, Aisha, Alba, Alea, Aleksa, Alessa, Alette, Alexa, Alice, Alicia, Alida, Alina, Aline, Alisa, Alise, Alma, Alva, Alvida, Ambrosia, Amina, Amy, Anastasia, Anea, Anemone, Angela, Angunn, Antonella, Antonia, Aria, Ariana, Arianna, Ariel, Asgerd, Asgjerd, Asjer, Asora, Asta, Athena, Augusta, Aurelia, Ava, Aya, Aylin, Azora

Bea, Beatrice, Begonia, Bente, Bera, Bernadette, Bertina, Bertine, Betina, Bettina, Bianca, Bianka, Bigga, Billie, Biret, Boel, Bol, Bolette

Carla, Carmen, Carola, Cataline, Celia, Celin, Chloe, Cindy, Clara, Cleo, Clio, Cora, Coralie, Cordelia

Dalia, Davina, Dea, Delina, Demi, Diane, Dina, Dora, Doria, Dorotea, Dorothea, Dortea, Dorthea, Drude, Dyveke

Ea, Ebba, Eda, Edda, Edina, Edit, Edith, Edel, Edle, Edvine, Eidis, Eili, Eine, Eir, Eiril, Eirill, Eirin, Eirun, Eirunn, Eivor, Ela, Elea, Eleanor, Eliana, Eliane, Elle, Ellen, Ellie, Elmine, Elna, Else, Elsie, Elvida, Elvine, Elvy, Emalia, Emanda, Emina, Emine, Emmalie, Emmeli, Emmelin, Emmeline, Emmerense, Emmie, Emmy, Endrine, Engel, Engelmine, Enya, Era, Erin, Erlaug, Eryn, Ester, Esther, Ethel, Eunike, Evelina, Eveline, Evelyn, Evi, Evinda, Evy

Fabiane, Felicia, Felizia, Fenna, Fernanda, Fia, Fie, Finja, Fiola, Fiona, Flavia, Flor, Flora, Floria, Floriane, Freja, Freya

Gabriella, Gaia, Gea, Gerd, Gesine, Gina, Gisken, Gjesine, Gjeske, Gjøa, Gull, Gun, Gunda, Gunhild, Gunn, Gurine, Gyda

Hadia, Harmike, Harriet, Hedevine, Hedvig, Hedvik, Hedvine, Helin, Helline, Helly, Helmine, Hennie, Henny, Hermike, Hild, Hilleborg, Hillevi, Hilma, Hortensia

India, Ines, Ingeleid, Ingleid, Iren, Irene, Iris, Irma, Isa

Jana, Janniche, Jannike, Jasmin, Jennie, Jennifer, Jill, Joanna, Joelle, Jonina, Jonine, Juliane, Julianne, Juni, Jytte

Karola, Kanelke, Kanilke, Kanutta, Kanutte, Karin, Karla, Katinka, Katja, Katla, Kine, Kira, Kjønike, Klara, Kolbrun, Kora, Kornelia

Laila, Lana, Lara, Laurine, Lavinia, Layla, Leana, Lenita, Leona, Leoni, Leonie, Leonora, Leticia, Levinia, Leyla, Lia, Liana, Libe, Liebe, Lidun, Lila, Liliana, Lillian, Linde, Linett, Linette, Liv, Livia, Liviana, Livinia, Lona, Lone, Lorea, Loreana, Lotte, Lova, Love, Lou, Luca, Lucia, Luciana, Luella, Lucy, Luka, Luna, Lyanna, Lyra

Madli, Magna, Magnolia, Mai, Malani, Malena, Malene, Mali, Malvine, Marenanna, Maret, Margot, Mariam, Marion, Marisol, Marta, Maryam, Maud, May, Mea, Melanie, Melina, Meline, Melinda, Mikaela, Mikolia, Mila, Milea, Mileah, Milja, Millie, Milly, Mimmi, Minda, Minja, Miriam, Moa, Myrthle

Naja, Nalani, Nanna, Naomi, Nea, Nela, Nelia, Nellie, Nelly, Nemina, Nemine, Netta, Nila, Nille, Nilske, Noelia, Noora, Nova, Novalie

Odetta, Odette, Odilia, Ofelia, Olea, Oleanna, Olga, Oliana, Oliane, Olianna, Olin, Oline, Olkje, Olympia, Omina, Omine, Ophelia, Othea, Otea, Otilia, Otilie, Otilje, Ovidia

Paula, Pauline, Petra, Petrea, Petrine, Pia, Petunia

Rakel, Ramona, Ravdna, Rea, Regine, Renate, Ria, Risten, Romy, Rosa, Rosalia, Rosamunde, Rosaria, Rosemunde, Rosmunde, Roskva

Safia, Sakrina, Sakrine, Salka, Sanja, Salma, Salome, Salvine, Sarke, Savannah, Selena, Selene, Selina, Seline, Serafine, Seraphine, Serena, Serine, Severina, Sigrun, Silke, Sille, Simone, Silvia, Sirianna, Sirianne, Siril, Sky, Soldis, Soley, Solgunn, Solja, Sora, Snefrid, Snøfrid, Steinunn, Stinette, Svala, Svane, Svenja, Sylvelin, Sylvia, Sønnau, Sønnøv

Tabita, Talke, Tara, Taran, Tekla, Telka, Thekla, Thelka, Thelma, Thilde, Tia, Tilda, Tilde, Tilia, Tilja, Tilje, Tilla, Tillia, Timea, Tindra, Tineke, Toran, Torine, Tyra

Ulla, Ulrikke, Una, Urd

Valborg, Valentina, Valentine, Vally, Veline, Velmike, Velmine, Vendel, Venill, Vera, Verna, Veslemøy, Vida, Viel, Vigga, Vighild, Viil, Vilja, Vilje, Villemo, Vilmike, Viola, Viveke, Vivi, Viviana

Wilma

Yr

Zoe

Ågot, Ågoth, Ålov, Åsa, Åsgjerd, Åsne, Åsta


Guttenavn:

Abel, Adelfe, Adelfo, Adelstein, Adelsten, Agnar, Ailo, Aimar, Alarik, Albert, Alf, Alfred, Almar, Alrik, Alv, Alvar, Alvin, Amandus, Ambros, Amin, Amir, Amon, Amund, Angel, Ananias, Anker, Ante, Anthony, Antoni, Antonio, Arent, Arian, Ariel, Arktander, Arnljot, Arnt, Arnulf, Arnulv, Arthur, Artur, Arve, Arvid, Arvin, Asbjørn, Asgeir, Asger, Asjer, Aslak, Auen, Augen, Aune, Aurelio, Aurelius, Avle

Balder, Barthold, Bas, Baste, Bastian, Bellest, Ben, Bengt, Berent, Berge, Berger, Bernhard, Bernt, Berthold, Bertil, Bertin, Bertinius, Bertram, Birk, Bjønne, Bjørne, Boas, Borger, Bram, Brede, Brynild, Børger, Børjer

Cajus, Camillo, Camilo, Caspian, Charly, Chrisander, Cyprian

Damian, Dan, Dankert, Dante, Darian, Dario, Darius, Demian, Dennis, Dirk, Dorian, Dreng

Edgar, Edmund, Edvard, Edvin, Egir, Egon, Eik, Eilert, Eine, Eiolf, Eiolv, Eistein, Elander, Elg, Elian, Ellef, Ellert, Ellev, Elling, Elliv, Elmar, Elton, Elvin, Embret, Embrik, Emilian, Emilio, Emre, Engebret, Engel, Enok, Eon, Erling, Ernst, Esten, Etaniel, Eugen, Eugene, Evald, Evert, Eystein

Fabian, Falk, Falkvard, Falkvord, Ferdinand, Felizian, Filemon, Finn, Flavio, Flor, Florian, Frans, Frikk

Gard, Geo, Georg, George, Gjertin, Greg, Gregg, Grim, Gullik, Gunder, Gundro, Gunnro, Guren, Gustav, Guttorm

Haftor, Haldor, Hallvard, Halvard, Halvor, Hampus, Hardin, Harlek, Hartløf, Hartløv, Hauk, Havtor, Heine, Heljar, Hellik, Helly, Helmer, Helmin, Henk, Hennig, Henry, Hermod, Hilario, Hilmar, Hjalmar, Holger, Holm, Holmer, Hugin, Hugo, Hårek

Igor, Imre, Ingebrigt, Ingebrikt, Issat, Ivo

Jack, Jamie, Jasper, Jeff, Jens, Jeppe, Jeremia, Jeremias, Jerv, Jesaja, Jesasjas, Jesper, Jess, Jetmund, Jim, Jo, Joel, Jona, Jonah, Josias, Just

Kai, Kaiser, Kajus, Karelius, Karender, Karl, Karolius, Karolus, Karsten, Karstein, Kaspian, Kassian, Ken, Kendall, Kian, Kieran, Killian, Kittil, Kjønik, Kjølv, Kjærand, Klaus, Klemet, Klas, Knut, Konrad, Konstantin, Kornelius, Krisander, Kurt, Kåre

Lambrigt, Lambrikt, Laurits, Lauritz, Lavrans, Leander, Lemet, Lemmik, Lennart, Lenny, Leonardo, Levor, Levord, Leif, Leiv, Levi, Levin, Lias, Livio, Livius, Lodin, Lorang, Lorentz, Lorenzo, Lothar, Louis, Lovin, Luca, Luciano, Luis, Luka, Lyder, Lysander

Malte, Malvin, Marensius, Marentius, Margido, Marselius, Martinus, Matias, Mattis, Mauritz, Melchior, Melker, Melkior, Melvin, Mika, Miko, Milan, Milo, Mons, Moritz, Mår

Nand, Natan, Nathan, Nelio, Neri, Neo, Nico, Niko, Nikodem, Nilmar, Nilas, Nilmer, Nils, Niri, Njål, Noel, Nojus, Nolan, Norman, Normann, Norvald

Ocean, Octavian, Odd, Oktavian, Olander, Olaus, Olaves, Olavus, Olin, Olivier, Olvar, Olve, Omar, Ommund, Orion, Osmund, Ossian, Ottar, Otte, Otter, Otto

Patrick, Paul, Periander, Petrus

Rafael, Ragnar, Ramon, Ravn, Raymond, Reiel, Reier, Rein, Reinert, Rino, Rio, Robin, Roe, Rognald, Rolf, Rolv, Roman, Ronald, Rufus, Ryan

Sakarias, Sakarja, Sakris, Salomo, Salomon, Sam, Samson, Selmer, Sem, Semming, Sevald, Sevat, Sevard, Sigmund, Sigvart, Silas, Silvian, Sivert, Sjur, Skage, Skule, Sky, Snorre, Sofus, Solan, Solve, Sone, Stefan, Steff, Stene, Stener, Stig, Stillaug, Stille, Stillov, Stilluv, Stinius, Sto, Stoe, Stoffer, Stov, Sune, Svenke, Sylvian, Syprian, Syver, Syvert, Sønvis

Tage, Tallak, Tarald, Teis, Tellef, Teo, Tian, Tidemann, Tim, Timian, Tjalve, Tjerand, Tjølv, Tobia, Tom, Tomander, Torben, Tord, Tore, Torje, Torjus, Tristan, Truls, Trygve, Tyge, Tønnes, Tørris

Ulrik, Uno

Valdemar, Vale, Valentin, Valerian, Valerio, Varg, Vemund, Verner, Vidar, Viger, Vigleik, Vilfred, Viljar, Villads, Ville, Villem, Villom, Villum, Vilmer, Vincent, Vinjar, Vinsent, Vinsjans

Waldemar, Weinant, Werner, Wilmer, Wim, Willy, Wolfgang

Yngvar

Zander

Ægir, Æneas, Ænes

Ørn, Ørnulf, Ørnulv, Øyolf, Øyolv

Ådne, Åge, Åmund, Ånund, Åsmund


Hva påvirker navnemotene? Lytt til podcasten:

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: