Erasmus

Erasmus

Erasmus

Mange forbinder nok navnet Erasmus med Ludvig Holbergs komedie "Erasmus Montanus". Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 176 Sist oppdatert 01.06.22
Erasmus er et latinsk navn som betyr verd å elske/like. Det er opphavet til Rasmus. Erasmus er også etternavn. Det er fornavnet som ble tatt i bruk som etternavn for etterkommere i flere land sør for Skandinavia for noen hundre år siden. Det tilsvarer sen-navn i Norge og Danmark, slik som Rasmussen.

Så populært er Erasmus:

Bruk av navnet Erasmus i Norge og andre land:

I Norge er Erasmus kjent fra 1700-tallet, og kan være brukt før det. Den enklere formen Rasmus er kjent fra rundt år 1500. I 1801- og 1865-folketellingene var det 8 menn som het Erasmus, og 6 i 1910.

Den 01.01.2022 var det under 4 eller ingen gutter/menn med Erasmus som første eller eneste fornavn i Norge. I alt 4 hadde Erasmus som etternavn.

Derfor fungerer Erasmus godt nå:

Erasmus kan bli brukt fordi det er et klassisk navn fra latin med den latinske endingen -us. Navn som ender på -us har vært godt likt siden sent på 1900-tallet, slik som med navnene Marius, Matinius, Martinus, Markus og Magnus. Rasmus, uten E først, har også vært litt i bruk for gutter siden sent på 1900-tallet.

Varianter av Erasmus:

Asmus, Elmo, Rasinus, Rasmen, Rasmus

Slik uttales Erasmus

e-RASS-mus

e-RAS-mos, i mange land utenfor Skandinavia

Navn i samme sjanger som Erasmus

Alberina, Bergeton, Casander, Ekaterini, Ernestina, Frederika, Gregert, Henricus, Hester, Karolius, Katherin, Kristoffer, Lasarus, Merlita, Mussie, Nerina, Nicolaus, Philippus, Remus, Robertino, Seamus, Seraphin, Sherwin, Sinus, Stefanus, Tiberius, Weronicha

Du kjenner Erasmus fra:

Komedien «Erasmus Montanus» av Ludvig Holberg, lege og filosof Erasmus Darwin, amerikansk fotballspiller Erasmus James, kunstner Erasmus Quellinus II, fotballspiller Neil Erasmus

Jentevariant(er) av Erasmus:

Erasma, Erasmine, Rasine, Rasmine

Relaterte lister:

Navn som begynner på en vokal
Navn som ender på konsonant
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten æ, ø og å
Sjeldne navn (færre enn 10 personer)

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: