Alvilda

Alvilda

Alvilda

Alvilda er norsk form av et nordisk navn og burde passe bra å velge nå. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 516 Sist oppdatert 30.04.21
Alvilda er norsk form av Alvilde. Alvilde er dansk form av Alvhild, og kom i bruk i Norge rundt år 1800. Alvhild er et nordisk navn fra middelalderen. Det er satt sammen av Alv (overnaturlig vesen i gammel overtro, samme som Hulder) og hilde, som betyr kamp og strid.

Så populært er Alvilda:

11 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Alvilda i Norge og andre land:

Alvilda var særlig i bruk fra rundt år 1800 til tidlig på 1900-tallet. Gjennom 1800-tallet var det rundt åtte til ti ganger så vanlig med Alvilde som Alvilda i skrift. Men uttalen kan nok ofte ha vært som Alvilda for begge skrivemåtene. I 1865-folketellingen var det rundt 30 Alvilda og rundt 370 Alvilde. I 1910 var det rundt 370 Alvilda og Alvhilda og rundt 3100 Alvilde og Alvhilde. Fomer uten vokal til slutt, særlig Alfhild, var lite brukt det meste av 1800-tallet. Men det kom mye i bruk fra sent på 1800-tallet og var omtrent like vanlig som Alvilde i 1910.

Den 01.01.2021 var det 9 jenter/kvinner med Alvilda som første eller eneste fornavn, 453 Alvilde, 412 Alvhild og 742 Alfhild.

Derfor fungerer Alvilda godt nå:

Alvilda blir helst brukt fordi det er et tradisjonsnavn, og fordi det er blant navn som ble noe brukt fram til tidlig på 1900-tallet. Navn fra den tiden blir hentet fram nå ut over 2000-tallet. Det hjelper også på at navnet har den tydelig stemte konsonanten l to ganger og også bare stemte konsonanter ellers. Navnet ender på -a. Alt dette liker mange foreldre nå på 2000-tallet.

Alvilda har foreløpig vært lite eller ikke brukt så langt på 2000-tallet. Alvilde er mer brukt og har ligget rundt 25 fødte noen av årene før 2020, med 26 i 2020.

Varianter av Alvilda:

Alfhild, Alvhild, Alvilde, Vilda, Vilde

Slik uttales Alvilda

al-VILL-da

ALL-vil-da, kan være eldre uttale

Navn i samme sjanger som Alvilda

Aasbjørn, Agatha, Annalise, Aske, Assar, Avina, Bendick, Brynjard, Clotilde, Dicte, Didric, Eivi, Elevine, Engeline, Fannie, Faste, Gudleiv, Gunnulv, Hellbjørg, Ib, Irine, Joleiv, Joronn, Keneth, Kjirsti, Lisbett, Mailo, Malva, Merina, Morits, Nanfrid, Norill, Såvi, Vårild, Ylvi, Yngvil

Du kjenner Alvilda fra:

Skuespiller Alvilda Lyneborg Lassen

Relaterte lister:

Navn med myke stoppkonsonanter (b, d, g)
Navn som begynner på en vokal
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn som slutter på a
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: