Fra 33 uker og 0 dager til 33 uker og 6 dager av svangerskapet.
Vekt: 2100 g
CRL: 29 cm
Full lengde: 39 cm

Se hvordan vi regner vekt, lengde og alder her.

Sist oppdatert: 31. mars 2009

Om barnet: Hva drømmer babyen om?

I begynnelsen av denne uken er fosteret 31 uker gammelt. Det kan ikke bevege seg så fritt som før, siden det er mindre plass i livmoren, og bevegelsene blir dermed ikke like store. Det skal imidlertid være like mye bevegelse selv om plassen blir trangere, bevegelsene endrer bare karakter mot slutten.

Ingen vet hva fostre tenker på eller drømmer om, men nå har det REM-søvn (Rapid Eye Movement), som ofte indikerer en drømmefase.

Til foreldrene: Er det vanskelig å sove for tiden?

33 uker gravidEr ingen sovestillinger behagelige over tid? Står du opp for å tisse hele tiden? Den ideelle sovestillingen rent fysiologisk sett er på venstre side. Da ligger alt til rette for best mulig blodsirkulasjon, presset på blæren blir mindre, og nyrefunksjonen har best mulig forutsetning. Når du har sovnet, velger imidlertid kroppen selv hva den er mest komfortabel med. Om du vil eller ikke, venner du deg nå til et annet søvnmønster. De lange sammenhengende timene erstattes med kortere perioder.

Føles fødselen plutselig veldig nærme? Nå er det ikke lenge igjen. Lurer du på hvordan fødselen blir? Om du vil rekke å bli klar? Om du vil takle situasjonen? Det kan være god fødselsforberedelse å tillate deg å tenke disse tankene – særlig om du våger å tro at du vil klare fødselen fint. Snakk med noen om følelsene, både de gode og de mindre gode. Det kan godt hende at partneren din også kjenner på lignende følelser. Kanskje er dette noe dere begge ønsker å ta opp på neste svangerskapskontroll?

Synes du det er flaut å spørre jordmor om nakenhet, avføring og andre personlige spørsmål knyttet til fødselen? I artikkelen Tabuer rundt fødselen finner du svar på mange slike spørsmål.

Hva synes du om artikkelen?  
DEL