I svangerskapstiden blir leddbåndene som holder bekkenets knokler, mindre motstandsdyktige mot belastning. Dette skyldes hormonelle forandringer og kalles gjerne bekkenløsning. Endringen skjer for at barnet lettere skal kunne passere gjennom bekkenet under fødselen.

Sist oppdatert: 28. januar 2005

Begrepet bekkenløsning brukes generelt om smerter i bekkenet under svangerskapet. Mange kvinner får smerter, men graden av smerter og måten smertene arter seg på, varierer fra kvinne til kvinne. Hos de fleste vil smertene gå over i løpet av en uke eller to etter fødselen. Noen er fortsatt plaget – enkelte helt opp til to år etter fødselen. Dersom man har vedvarende smerter lenger enn et par uker etter fødselen, er det viktig å ta kontakt med lege for å få stilt diagnose.

Ytterligere informasjon om bekkenløsning fås fra Landsforeningen for Kvinner med Bekkenløsningsplager,  Postboks 9217, Grønland 0134 Oslo. Tlf.: 24102400, fax: 24102499.

Råd til deg med bekkenløsning
Etter fødselen er det ofte mye å gjøre, og du går gjerne mye. Men likevel – pass på deg selv så godt som mulig. Unngå brå bevegelser. La andre hjelpe deg. Fordel vekten jevnt på begge ben når du står. Gå med bitte små steg, helst med knærne sammen. Beveg deg også med knærne sammen, f.eks. når du skal snu deg i sengen, gå inn/ut av bil osv. Prøv å gå baklengs ned trappene. Sitt når du tar på deg strømper og bukser.

Å åpne tunge dører er alltid vanskelig. Trekk med én hånd og skyv karmen med den andre. Utover snur du enden til og skyver. Må du bære, så hold barnet eller gjenstanden godt inntil deg foran. Unngå å bære tungt på én side eller på én hofte. Har du anledning til å «kjøre» rundt på f.eks. kontorstol, så gir dette god avlastning. Likeledes har mange god hjelp av krykker.Trening ved bekkenløsning

 

Løfting
I våre daglige gjøremål løfter vi ofte. Vi løfter spebarnet fra fang, gulv, stellebord og barneseng. Vi løfter andre søsken og flytter ting. Hver gang vi løfter brukes magemusklene, og dette er i seg selv trening. Men det fører også til at bekkenbunnsmusklene får ekstra trykk og belastning, og derfor anbefaler vi at du kniper og løfter samtidig.

Det er viktig at du holder ryggen rett, men bøyer fremover i knær og hofter. Av hensyn til bekkenet, og siden ryggen er ekstra utsatt, bør du unngå ekstra tyngde på én side av kroppen. Skal du bære bæreposer, så fordel like mye i hver arm. Skal du bære småbarn, så hold barnet inntil deg rett forfra med bena rundt midjen din. Da slipper du skjevhet på én hofte.

Noen råd til deg som ammer
Først en god ammestilling: Ligg på siden med en tykk pute under hodet (ikke ha skulderen på puten). Den underste armen bøyes og legges slik at hånden kommer på høyde med hodet. Barnet legges nedenfor armhulen din, på underlaget. Legg barnet godt inntil deg. Når du ligger i denne stillingen, får kroppen din hvile, og da er ammingen lettere. Spesielt er den god den første tiden da det skal så lite til for at både du og barnet blir urolige.

Et lite kjerringråd: Ikke bli kald på hendene! Det går rett i brystene. Ta på votter/gummihansker, eller be om hjelp når du må stikke hendene i fryseboksen eller kaldt vann. Ikke bli kald på brystene eller utsett dem for trekk. Surr eventuelt et ullskjerf rundt.

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?