Spørsmål:

Hei Har etter at jeg ble gravid fått vorter rundt skjedeåpningen, og lurer på om dette kan smittes over på fosteret under fødsel? Er det noe jeg kan få for dette? Hilsen bekymret

Svar:

Det er ikke uvanlig at kvinner oppdager vorter for første under svangerskap. Smitten kan ha skjedd for lenge siden, men slår ut først nå. Vortene kan opptre hvor som helst på og i nærheten av kjønnsorganene. De forårsakes av det såkalte menneskelige papillomaviruset. Utseende kan variere fra nesten usynlige hudforandringer til myke, fløyelsaktige, flate forhøyninger eller blomkålaktige utvekster. Fargen varierer fra blekt til mørkt rosa. De er smittsomme, og det er viktig at de blir behandlet.

Snakk med jordmor eller legen du går til kontroll hos og få hjelp. Det kan brukes en lokal behandling med medikamenter som er trygge for gravide, men bruk ikke reseptfrie vortemidler. Større vorter kan fryses eller fjernes med laserbehandling i svangerskapet. Ofte blir dette utsatt til etter fødsel.

Noen få typer kondylomer kan forårsake betennelse i livmorhalsen, som på sikt kan gå over i forstadier til livmorhalskreft. Av den grunn blir kvinner rådet til regelmessig kreftprøve av livmorhalsen dersom det er påvist kondylomer. En svært spesiell og sjelden papillomavirustype kan overføres til barnet. Lykke til med behandlingen!

Hilsen Monica.

Spørsmål:

Hei jeg er i svangerskapsuke 29 og har fått kjønnsvorter. Er dette farlig? Kan babyen smittes av det når den blir født? Kan jeg ta behandling for vortene når jeg er gravid eller ammende? Er dette normalt å få når man er gravid?

Svar: 

Det er ikke farlig for barnet om du har kjønnsvorter. Det er ikke uvanlig at kjønnsvorter oppdages for første gang i svangerskapet, men hører ikke til det normale svangerskap. Man må være smittet av HPV viruset for å få kjønnsvorter.

Ofte forsvinner vortene av seg selv. Om de ikke gjør det kan man fjerne dem med f.eks. laser etter at du har født. Snakk med jordmor/legen din om dette.

Lykke til videre!

Hilsen Monica.

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?