GravidHelse og livsstil– Unge gravide får flest strekkmerker

– Unge gravide får flest strekkmerker

Foto: privat
Av Maren Eriksen 16144
– Min opplevelse er at det er unge kvinner som gjerne er tandre i huden som får flest og mest hissige strekkmerker, sier jordmor Grethe R. Teigen til Babyverden.

Det finnes et utall kremer som hevder å forhindre strekkmerker, men ingen har klart å bevise at de faktisk virker. Jordmor Grethe mener det kan være lurt å holde huden fuktig og myk, men at det forhindrer merkene, er hun mer i tvil om.

Som jordmor har hun studert mange flotte, store gravide mager. Noen med og noen uten strekkmerker. Og mener mye handler om tilfeldigheter. Likevel har hun lagt merke til at det er noen grupper som skiller seg ut.

– Det er mye unge kvinner som får strekkmerker, synes jeg. Hvorfor vet jeg ikke – kanskje fordi huden blir strukket for mye for tidlig?

Grethe forteller også at hun ser færre strekkmerker hos gravide med mørk hudfarge enn hos lyse kvinner.

– Spesielt dem med tander og bleik hud ser ut til å være utsatt. Hos dem er ofte strekkmerkene mer hissige i fargen også – røde eller lilla, sier hun.

Skjønner at kvinnene blir fortvilet
Selv om strekkmerkene ikke har noen påvirkning for svangerskapet, er det mange som er opptatt av merkene i huden. Det kan Grethe godt forstå.

– Jeg skjønner at mange blir fortvilet over hvordan magen ser ut etter svangerskapet. Men det koster litt å være gravid og få barn.

Hun kan trøste med at de fleste vil oppleve at strekkmerkene blir mindre og også mindre synlige med tiden.

– Etter hvert vil de se ut som bleke arr, sier hun.

Seks lesere har delt sine strekkmerkebilder med kommentarer:

Dette er svangerskap nummer to. Har fire dager igjen til termin.
Har også litt strekkmerker på lår og pupper...Her er min oppblåste mage. Har ett barn fra før, og venter et om seks-sju måneder.Full av gamle strekkmerker. Gravid på ny, så kjekt å bruke om igjen de gamle.38 uker på veiDet vises ikke så godt, men hele magen består altså kun av strekkmerker, de har bare blitt helt lyse. Men ser jo at huden er en større størrelse enn jeg trenger i alle fall.Dette er magen min i uke 33. Og tro meg, det blir mye verre! Men innen det var over hadde jeg (og har enda, bare hvite) strekkmerker fra øverst på baksiden av leggene, oppover lårene, over mage, hofter og korsrygg.


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: