Spørsmål:

Jeg har en gutt på 5 1/2 mnd som etter å ha startet med grøt sover mer urolig enn noen gang. Han sov hele natten fra han var 2 mnd., men en ved ca 4 mnd begynte han å våkne om natten igjen. Han fikk da bryst når vi ikke fikk roet ham uten. Vi har siden prøvd å la ham gråte, men selv om vi jevnlig (ca hvert 5. minutt) prøvde å roe ham ned, så kunne det ta opptil 1 time med illskriking avbrutt innimellom når han nesten sovnet. Tilslutt sovnet han av utmattelse og hikstet i 1-2 timer etterpå.
Vi bestemte oss raskt for å prøve grøt siden det sies at de da sover lenger om natten. Men det jeg opplever, og som også andre jeg har snakket med opplever, er at han er mer urolig enn noen gang, og roer seg sjelden uten å få bryst.
Min helsesøster hadde ingen gode råd annet enn å gi ham mer mat på dagen. Jeg har prøvd dette, men det hjelper ikke. Har du noen erfaring med dette?

 

Svar:

Min erfaring er at det er en del barn som blir mer urolig om natten etter at de har fått grøt, enn om de bare fikk morsmelk, fordi tarmene trenger tid på å utvikle seg og fordøye ny mat.

Det er viktig for fordøyelsen at den første grøten er ganske enkel, med det mener jeg helst gluten fri og laget på vann eller melk som barnet er vant til. Det er også viktig å lese på grøtpakken om det er tilsatt kumelkprotein, for det kan være et problem for enkelte barn en periode.

Det er ikke alltid at barnet er sultent når det gråter og finner trøst i morsmelken,  men at det generelt trenger litt nærhet og kos fordi det er plaget med luftsmerter. Overgangen til fast føde bør foregå veldig forsiktig i begynnelsen, og bare med et par teskjeer grøt eller middag, da får tarmene tid til å venne seg til den nye maten.

Vær tålmodig i overgangen til fast føde og lykke til med søvnen, hilsen Ebba

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?