GravidKomplikasjoner i svangerskapetLivmorens fasong og plassering

Livmorens fasong og plassering

Av Babyverden 11877 Sist oppdatert 06.04.05

Spørsmål:

Så i papirene mine fra UL at jeg hadde noe de kaller «mulig bicorn uterus». Vet at dette betyr todelt livmor, men er det farlig? Er nå i uke 28 og merker bare spark på høyre side. Er det fare for at babyen kan få for liten plass? Hvilken konsekvenser kan det i så fall kunne få? Er det fare for at jeg føder tidligere pga dette??

Svar:

Om du ikke er kalt inn til videre oppfølging og kontroll vil jeg ikke tro at dette vil påvirke verken plassen til barnet eller lengden av svangerskapet. Nå tillater jeg med å tenke høyt sammen med deg: Det kan f.eks være at det sees en liten antydning til en skillevegg øverst i livmorhulen som noteres som ”mulig bicorn uterus”.

Er du usikker og dette plager deg bør du ta det opp med jordmor/legen du går til kontroll hos og evt. be om en ny ultralyd time. Det er imidlertid riktig som du skriver at en delt livmor kan gi plassmangel og evt. for tidlig fødsel.

At barnet ditt bare sparker på høyre side, kan være så enkelt at dette er yndlingsstillingen. Han/hun ligger med ryggen til motsatt side, og trives best slik. Det blir jo spennende å se om det endrer seg.

Lykke til videre!

Hilsen Monica.

 

Spørsmål:

hei! håper dere kan svare! letet og letet men finner ikke svar på dette.. er vel flere enn meg sikkert som har fått denne beskjeden. jeg har innover/bakovervendt livmor. legen sier dette ikke er farlig og at den vil «reise» seg opp som en vanlig livmor vil utover i svangerskapet,, spm 1: er det farlig/ mulige komplikasjoner ved dette? spm2: vil magen min vise senere enn andres i svangerskapet med normal livmor? takk for svar!

Svar:

Hei Mathilde.

Gratulerer med svangerskapet!

Hos de fleste kvinner ligger den «ikke-gravide» livmoren fremoverbøyd over blæren. Men hos en del kvinner ligger den bakoverbøyd som du beskriver den gjør hos deg.

Det er ikke farlig i det hele tatt og du har ingen økt risiko for komplikajsoner i forbindelse med svangerskapet. Magen din viser ikke senere enn den ellers ville gjort heller. Frem til rundt uke tolv vokser livmoren bak symfysen/skambenet. Etter det «reiser» den seg opp og vokser oppover. Det er vanlig at det går noen uker etter det før magen riktig begynner å vise – spesielt hvis du er førstegangsfødende.

Lykke til videre da!

Vennlig hilsen jordmor Ragna.

Spørsmål:

Hei, Monica ! Jeg er gravid for første gang i uke 15+4. Jeg skal til jordmor om et par uker, men greier ikke å vente med mitt spm. til da....Det jeg lurer litt på er min "bakoverbøyde" livmor. Har denne noe å si for evt. når jeg kan kjenne bevegelser ? Har ikke kjent noe enda, men vet at det enda kan gå litt tid. En annen ting er om denne livmora mi vil klemme på urinblæra mi tidligere enn "normalt".....jeg syntes jeg allerede løper hyppigere på "det glade hjørnet". Legen har sagt at livmora vil rette seg opp etterhvert som barnet vokser, men jeg går nå liksom her og venter på at magen min skal komme, og føler meg litt rar. Jeg er og har vært i bra form hele tiden, med kun uteblitt mens og ømme bryster som eneste tegn. En annen ting : Vil livmora mi "falle" tilbake etter endt svangerskap, eller blir den "normal"? Takker på forhånd for svar på mine livmorforvirringer!

 

Svar:

Formen på din livmor påvirker ikke fosterbevegelsene på denne tiden. Det er imidlertid ikke uvanlig at førstegangsgravide ikke kjenner bevegelser før i16-20 uke, - enda så mye fosteret sparker og beveger seg.

Når livmoren vokser trykker den på blæren. Det er grunnen til at du løper på toalettet hele tiden.

Jeg tror ikke trykket fra din livmor kommer tidligere enn vanlig.

Hvilken vei livmoren din vil ligge etter fødsel kan man vanskelig forutsi. På etterkontrollen vil leie kunne bekreftes.

Lykke til videre! Stol på kroppen din og husk at det er ikke alt vi kontrollerer.

Hilsen Monica.

Spørsmål:

Jeg er gravid og er nå drøyt 13 uker på vei. Da jeg var hos legen i forrige uke kunne han ikke kjenne livmoren ved utvendig undersøkelse, han kunne heller ikke høre hjertelyden. Han sa det var fordi jeg har bakoverbøyd livmor og at den foreløpig lå langt inne i bekkenet. Når kommer livmoren ut av bekkenet og "tipper" fremover sånn at det går an å kjenne den? Vil jeg kunne merke det selv på noen måte?

 

Svar:

Det er vanlig at livmoren kommer opp av bekkenet rundt 12 uke, men det er store variasjoner.

Det er ikke så lett å kjenne på seg selv, men det går an å forsøke. Legg deg helt flatt på ryggen med hodet på puten slik at du ikke strammer magemusklene. Legg en flat hånd over symfysen (skambenet) og kjenn forsiktig om du føler ”noe”. En liten ”oppfylling” vil komme når livmoren kommer.

Før du ble gravid var det helt flatt og du kunne nesten trykke fingertuppene helt ned mot ryggen om du forsøkte. Selv om ”toppen” av livmoren er kommet er det ikke sikkert at fosterlyden kan høres. Her må man bare smøre seg med tålmodighet og vente til din livmor kommer langt nok opp.

Lykke til videre!

Hilsen Monica.


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: