Det er ikke alltid helt smertefritt å gå gravid. Her forklares ulike gravidsmerter og -vondter, og du får gode tips om hva du kan gjøre for å minimere dem.

Sist oppdatert: 28. august 2015

Det er store påkjenninger kroppen skal takle i svangerskap og fødsel. For noen kan det bli en smertefull tid. Faktisk vil over halvparten av alle gravide oppleve vondt i bekkenet i løpet av svangerskapet.

Hvor gjør det vondt, og hvorfor?
Bekkenløsning kan gi smerter i hoftene, ned mot rompa, i lysken, over symfysen (skambeinet) og i korsryggen. Smertene skyldes sannsynligvis at bekkenet blir mer ustabilt, fordi leddbånd og muskulatur rundt livmoren mykes opp for å gi den rom til å vokse.

Hvem får bekkenløsning?
Trening før svangerskapet kan muligens redusere smertene ved bekkenløsning, men ellers er det lite man kan gjøre for å unngå diagnosen. Tidligere ryggplager eller bekkenløsning øker risikoen for slike problemer i svangerskapet.

Når kommer plagene, og hvor lenge varer de?
Det er vanligst å få bekkenløsning etter cirka halvgått svangerskap, men noen får det allerede fra dag én. Bekkenløsningen kan gå over etter noen uker/måneder, men kan dessverre også vare til babyen er født. For de fleste er smertene borte noen uker etter fødselen. Hos noen få varer bekkenløsningen i måneder eller år etterpå, men det rammer kun et fåtall.

Hvordan leve med bekkenløsning?
Det er lurt å ta kontakt med noen hvis du tror du har bekkenløsning eller har vondt i ryggen mens du er gravid. Da kan du få råd tilpasset deg og din situasjon. Tidlige tilpasninger kan være gull verdt. Prøv å bevege deg symmetrisk, ta små skritt når du går, unngå tunge løft og hold deg i fysisk aktivitet hvis det lar seg gjøre. På vinteren kan brodder være en god investering. Glilaken og silkepysj kan være gode tips for å gjøre det enklere å snu seg i sengen. Noen merker lindring av varmeflaske eller lignende. Det finnes også et bekkenbelte som kan øke stabiliteten i bekkenet – men her kan det være lurt å be om instruksjoner av ekspert. Akupunktur kan også hjelpe.

For de aller fleste er bekkenløsning og andre smerter i kroppen et forbigående fenomen som er sterkt knyttet til svangerskapet. Det betyr også at de mest sannsynlig vil gå over når babyen blir født.

Les også:

Bekkenløsning er vanligere enn du tror
Minst én av fem gravide har betydelige bekkenløsningsplager, men så mange som annenhver gravid kvinne opplever noen grad av bekkensmerter. Likevel er det vanlig å ikke bli trodd når en forteller om smertene.

– Det verste var ikke smertene, men holdningene, forteller mamma Berita

Hva er bekkenløsning?
Utover i graviditeten blir leddbåndene stadig mer elastiske, og for noen fører dette til store plager. Cirka fire av ti gravide rammes av bekkenløsning.

 Finn ut hva du kan gjøre

Tidlig mens gir bekkenløsning?
Hvor gammel var du da du fikk din første mens? Det er sammenheng mellom tidlig første mens og risiko for bekkenleddsyndrom.

Men fødsel hjelper!

Hva synes du om artikkelen?