Du har sikkert sett statistikkene på hvor mye et barn koster deg! Nå kan ikke barn måles i penger, men at det kan bli dyrt å få et nytt familiemedlem er sikkert. Men det trenger ikke å bli det…! Her er noen tips som er greie å ha i bakhodet når du skal handle inn til din lille baby:

Sist oppdatert: 28. januar 2005

  • Definer behovet ditt. Sett en grense ved hva du og barnet virkelig trenger, og hva som er kjekt å ha. Ikke alle babyprodukter er like nyttige: noen er helt klart livsnødvendige, andre er kun ekstra staffasje. Og din oppgave som førstegangsfødende er å se forskjellen. Den enkleste måten å finne ut hva du virkelig trenger er å snakke med andre foreldre og lære av deres erfaringer. De kan garantert fortelle deg hvilke produkter som er verdt hver krone, og hvilke babyen din fint klarer seg uten.
  • Vent med å handle så lenge du kan! Jo tidligere du starter med innkjøpene når du er gravid, jo mer penger bruker du! Når du entrer babyforretningen for førtiende gang har du garantert mistet oversikten over alt du allerede har kjøpt. Dermed er det lett å la seg rive med av bedårende små babyartikler du strengt talt ikke trenger…
  • Vær rasjonell på shoppingtur! Du bruker mye mer penger når du lar hjertet fremfor hodet bestemme når du er på handletur. Hvis du en dag våkner og er full av moderlige hormoner og følelser bør du sannsyneligvis la kredittkortet ligge hjemme. Hvis ikke, kommer du trolig til å handle fem av hver bare fordi du er så lykkelig for at du skal bli mamma!
  • Pass deg for selgere som kun skal selge. Pass på overivrige selgere som forsøker å pakke på deg halve sortimentet til forretningen. Husk at du er fersk når det gjelder å finne frem i den enorme jungelen av babyutstyr. Det gjør deg litt sårbar fremfor velmenende og ikke fullt så velmenende selgere.
  • Forbered deg før innkjøpene. Før du skal kjøpe et produkt bør du ha gått grundig gjennom utvalget på forhånd. Vit hva du er ute etter! En ting er prisen på produktet nå, men du bør også sjekke hva det koster å kjøpe ekstrautstyr eller deler som trenger utskifting etter en stund. Et produkt som i utgangspunktet er rimelig og virker som et kupp, kan i lengden bli dyrt dersom det trenger hyppige utskiftninger eller reparasjoner.
  • Prut på prisen! Dersom du velger å kjøpe mesteparten av babyutstyret ditt i en spesiell forretning, bør du prute på prisen. Forretningen kan uten problemer gi deg 10-20 prosent avslag – dersom de ønsker det. Som god kunde bør du forvente et prisavslag. Dersom dere er flere foreldre som venter barn, bør dere slå dere sammen og gjøre en storhandel. Vel og merke dersom forretningen er villig til å gi avslag på prisen. Og hvis ikke forretningen er villig, er det sikkert en annen som er det…
  • Kjøp brukt! Babyutstyr blir sjelden utslitt, og du kan gjøre store kupp på å kjøpe brukt. Klær, sengetøy og andre tekstiler som knapt er brukt kan du få kjøpt til en rimelig penge hos brukthandlere. Mange selger også avlagt babyutstyr gjennom aviser eller internett. Bilsete bør du derimot være forsiktig med å kjøpe brukt. Du har ingen garanti for at setet har vært involvert i en bilulykke. Det skal ikke store bulken til før et bilsete for barn er ubrukelig!
  • Vent med møbler. En kommode er kjekt å ha, men slett ingen nødvendighet i begynnelsen. Mange bruker plastbokser med lokk som du får kjøpt på de store møbelvarehusene til oppbevaring av klær. Et stellebord er også fint å ha, men du klarer deg fint uten. Alt du egentlig trenger for å skifte på babyen er en vanntett stellepute med kant, og ett stødig underlag.
  • Tenk fremover. Det finnes mange fine møbler som vokser med barnet. Stellekommoder som kan brukes i mange år fremover som vanlige kommoder eller skrivebord. Senger som kan trekkes ut, og følge barnet lenge. Til og med klær som er laget slik at de kan gjøres lengre etter som barnet vokser. Jo lenger barnet ditt kan bruke de enkelte produktene, jo mer penger sparer du.
  • Ikke glem gaveflommen! De fleste som får barn mottar en haug med gaver fra familie og venner. Klær, leker og utstyr. Mange får gaver fra folk de knapt kjenner! Derfor er det lurt å bare kjøpe inn det aller nødvendigste frem til fødselen og heller fylle på med det dere trenger etter hvert.

Kilde: Ann Douglas

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?