Ragnhild Sageng hadde ekstrem svangerskapskvalme da hun gikk gravid, og følte all livskraft ble sugd ut av henne. Nå håper hun at oppmerksomheten på hertuginne Kates situasjon kan skape mer forståelse for de som blir hardt rammet av kvalme i graviditeten.

HYPEREMESIS
Opp mot 2 prosent av alle gravide får ekstrem svangerskapskvalme, kalt hyperemesis gravidarum. 

Definisjonen av ekstrem svangerskapskvalme er vedvarende kvalme, brekninger og oppkast i svangerskapet før uke 20, som fører til redusert allmenntilstand med dehydrering, vekttap, og væske- og elektrolyttforstyrrelse.

Les alt om hyperemesis her.

I går kom den gledelige nyheten om at prins William og hertuginne Kate venter barn. Samtidig kom det også fram at hun var innlagt på sykehus med ekstrem svangerskapskvalme, hyperemesis gravidarum.

Les mer: Hvorfor blir noen ekstremt kvalme?

Sykehusinnleggelse
Ragnhild Sageng vet så altfor godt hva hertuginnen nå går gjennom. Selv var Drammens-jenta bare seks uker på vei i svangerskapet da hun kjente at maten begynte å smake rart. Så begynte hun å kaste opp. Mye og ofte. I løpet av en snau måned tok hun av 10,5 kilo, og endte til slutt opp på sykehus for å få intravenøs næring.

– Jeg møtte ikke like stor forståelse over alt. Jeg fikk høre at svangerskapskvalme var helt normalt og noe de fleste opplever. Først da jeg ble innlagt på sykehus følte jeg at jeg ble tatt mer på alvor, forteller Ragnhild.

Hyperemesis kommer i flere alvorlighetsgrader. Ragnhild mener selv hun var middels rammet.
– Jeg ble innlagt på sykehus én uke om gangen, og kom meg litt mer ovenpå etter to slike runder. Men grunnen til at jeg slapp å være mer på sykehus, var at jeg responderte godt på akupunktur. Ved å få nåler ble jeg frisk nok til å kunne være hjemme, men jeg var likevel så kvalm at jeg var mer eller mindre sengeliggende hele svangerskapet, forteller Ragnhild.

Les mer: Se barnet og magen vokse

Uten krefter
Ragnhild tenker at Kate har mange tøffe dager foran seg. Selv husker Ragnhild at hun det første trimesteret bare lå i sengen og hørte klokken tikke. Hun var helt

tappet for krefter, og hun var til og med for kvalm til å se på tv. Hun orket ikke mat, og tålte heller ikke ektemannen sin.
– Han kunne så vidt gi meg en klem, men da måtte han være helt nydusjet og uten lukter, minnes hun.

Ragnhild 33 uker på vei.

Det ble et langt og krevende svangerskap for Ragnhild. Ikke før den siste uken før fødselen klarte hun å spise litt kjøtt.
– Det virket som om kroppen forberedte seg på det som skulle skje, sier Ragnhild.

Først ved termin nådde hun igjen startvekten sin, og rett etter fødselen var hun 12 kilo lettere enn før hun ble gravid.

Les mer:Fintfølende gravidneser

Fikk ei velskapt datter
– Vi fikk ei stor og flott jente i mars 2011. Fødselen ble satt i gang fem dager etter termin, og Ronja var 3815 gram og 52 centimeter lang. Hun hadde ikke lidd noen nød selv om jeg var dårlig. Tvert imot hadde hun nok hatt det som plommen i egget, forteller Ragnhild.

Litt verre var det med henne selv.
– Ernæringsmessig tok det nok to måneder etter fødselen før jeg kjente meg bedre. Mannen min måtte ta over permisjonen i starten, for jeg var så sliten. Jeg hadde mangelsykdommer etterpå, og følte det var vanskelig å bygge meg opp igjen fysisk, sier Ragnhild.

Trenger mer kunnskap
Ragnhild håper nå alt fokuset på den kongelige graviditeten kan være med på å skape mer oppmerksomhet rundt ekstrem svangerskapskvalme.
– Da jeg gikk gravid fikk jeg en del kommentarer som vitnet om lite kunnskap på området, også fra helsepersonell. Og i kommentarfeltene på nettartikler om Kate ser jeg at det er mye uvitenhet. Dette håper jeg vil snu, og ønsket mitt er også at flere med hyperemesis får ekstra oppfølging, sier hun.

Hun vet at mange med ekstrem svangerskapskvalme sliter veldig, og gjerne føler seg alene.
– Det er en kjent ting flere får fødselsdepresjon, og noen sliter med posttraumatisk stressyndrom. Jeg tror ikke det er lett å forstå hvor ille det er før du har opplevd det selv. Du er noen ganger så sliten at du nesten ønsker å dø for å slippe å være så dårlig, sier Ragnhild.

Leserhistorie: – Brydde meg til slutt ikke om babyen i magen

Ragnhild Sageng

Facebook-gruppe
Sammen med flere andre som har eller har hatt ekstrem svangerskapskvalme, har hun opprettet en egen gruppe på Facebook som heter Hyperemesis Norge. Målet er at kvinner med hyperemesis og deres pårørende kan utveksle tanker og erfaringer.
– Herfra kan du også melde deg inn i lukkede støttegrupper, sier Ragnhild.

Selv har Ragnhild nå fått svangerskapet litt på avstand, og nyter den lille jenta si. Om det blir flere barn, vil tiden vise.
– Det vil i alle fall kreve en god del planlegging. For når vi allerede har ett barn, og vet hvor dårlig jeg kan bli, trenger vi å vite at det er folk rundt oss som kan støtte og hjelpe oss, sier hun.

Ragnhild sender Kate sin dypeste medfølelse, og håper hun har en mild form for hyperemesis.

Les mer: Alt om graviditeten

Les mer: Alt om fødselen

Les mer: Alt om babyen

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?