GravidGraviditetssymptomerLuktesansen kan endre seg når du er gravid

Luktesansen kan endre seg når du er gravid

Har nesen din blitt mye mer fintfølende etter at du ble gravid? Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund/Silke Plagge 17141
Lukter favorittparfymen din plutselig ekkelt, og brekker du deg i nærheten av mat du egentlig elsker? Du er ikke alene. Mange gravide kvinner blir ekstremt følsomme for lukt.

Spesielt i første trimester lider mange gravide av dette fenomenet. Det kan nesten føles som om nesen lever sitt eget liv, og fanger opp lukter du ellers ikke visste eksisterte. I alle fall ikke slik du opplever det der og da!

Tålte ikke mann og leilighet
Forumbrukere på Babyverden forteller om kaffe, tacokrydder, ferskvaredisker og vått papir som plutselig kjentes motbydelig. Lukten av Biltema, parkeringskjellere, bensinstasjoner og IKEA ble med ett ikke til å holde ut. Noen stakkars vordende fedre har også blitt møtt med en kald skulder av sine gravide kjærester.

– Jeg klarte ikke lukten av mannen. Samme hvor nydusja han var så taklet jeg det ikke. Han fikk pent sove på sofaen de første månedene. Det gikk heldigvis over i andre semester, forteller en forumbruker.
– Stakkars, stakkars mann. Dama ble kvalm av lukta hans. Det kan ikke vært mye kjekt for han! Så jeg måtte unngå mannen noen uker før det gikk seg til, sier en annen.

For gravid forumbruker ble lukten av vegg-til-vegg-tepper i leiligheten for mye.
– Det ble en slags innestengt lukt der, pluss at jeg alltid har vært glad i slike duftlys med søte lukter (vanilje, kokos m.m.) – og den hang igjen der inne. Vi måtte faktisk FLYTTE til svigers den sommeren, fordi jeg ikke klarte være hjemme. Jeg kastet opp bare jeg så huset, så vi bodde hos svigers i seks måneder før vi fant oss en ny leilighet, forteller hun.

Les også:

Gravide oppfattet lukt bedre
Mange gravide reagerer spesielt på lukten av ulike matvarer. Andre blir kvalme av vaskemidler eller kroppspleieprodukter. Svenske forskere ved Umeå universitet fulgte i en studie rundt 120 gravide kvinner for å finne ut mer om hvorfor vordende mødre er så følsomme for lukter. Rundt 70 prosent av de spurte sa at de oppfattet lukter mye lettere i svangerskapet, og vel 60 prosent hadde følelsen av at visse lukter var så ubehagelige at de førte til kvalme og oppkast. 14 prosent av de spurte oppfattet såkalte fantomlukter, altså lukter som over hodet ikke eksisterte.

Forskerne sammenlignet i starten om den utpregede lukten bare ble oppfattet slik, eller om kvinnene virkelig luktet mer. De lot gravide og ikke-gravide snuse på ulike prøver. Faktisk oppfattet de gravide kvinnene luktene vesentlig bedre, og det selv i lave konsentrasjoner.

Mugg og blomster
– Da jeg gikk gravid med datteren min, hadde jeg sterk aversjon mot blomsterlukt. Jeg våknet en morgen, og gikk ut i gangen, hvor jeg ble møtt av en lukt så sterk at jeg umiddelbart sprang på badet mens jeg brakk meg. Måtte ned trappen for å finne ut hva dette kunne være, og der hadde svigermor vært innom med en stor bukett erterblomster som var satt i vann på kjøkkenbenken, forteller en forumbruker.

– Hos meg er det ikke det at noen lukter er så forferdelige (jo, kålrot… kjedelig å være nygravid og kvalm i jula når all julematen smakte møkk!), men at veldig mange lukter forandrer seg så jeg synes alt lukter mugg. Tør nesten ikke spise noen ting, vasker kjøleskapet mange ganger i uka og er kjempeopptatt av hygiene på kjøkkenet for tiden, fordi alt jeg spiser lukter mugg. Til og med de nystekte bollene mine, sier en annen forumbruker.

Beskyttelsesmekanisme
Hvorfor luktesansen blir så sterk, er ikke lett å forklare. Men forskere går ut fra at det handler om urgamle beskyttelsesmekanismer i kvinnens kropp. Ved at bestemte matvarer og lukter blir oppfattet som ubehagelige, vil heller ikke de gravide spise disse tingene. På den måten blir det ufødte barnet beskyttet mot eventuelle skadelige stoffer, som koffein (kaffe), toxoplasmose (kjøtt), etanol (alkohol), nikotin (røyk) eller rester av plantevernmidler (frukt og grønt).

At denne tesen kanskje stemmer, blir støttet av at luktømfintligheten er mest ekstrem i det første trimesteret av svangerskapet. Det er akkurat i den tiden babyens organer blir dannet, og embryoet er spesielt sårbart.

Går over
Er du en av de som reagerer på luktene, kan du trøste deg med at det går over. Som regel er luktesansen tilbake til normalen senest rundt halvveis i svangerskapet. Bare noen svært få gravide har luktesans som en sporhund helt fram til fødselen. Men når ventetiden endelig er over, vil ingen ting kunne nytes mer enn den deilige lukten av nyfødt baby.

Men noen trenger litt tid på å komme over de ubehagelige luktene.

– Jeg klarer enda ikke å spise stekt ost, med mindre den er på pizza (som jeg ikke klarte å spise på to år etter graviditeten), sier en forumbruker.
– Her kommer det aldri mer Grandiosa i hus! Slår en annen fast.
– Jeg gikk gravid og kunne ikke klare lukten av tacokrydder. Det er noe spesielt med det som har en spesiell lukt. Ingen andre krydder. Det resulterte så klart i at jeg heller ikke kunne spise dette da. Den dag i dag spiser jeg tacomat - men uten krydder, en mamma.
– Lukten av Palmolive Olive et eller annet. Den dusjsåpa. Det var favorittsåpa mi før, men den gjorde meg sååå kvalm og den gjør meg kvalm nå også, sier en nybakt mamma.

Kilde: 
Forskningsartikkel Nordin 2004 CS pregnancy olfaction

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: