PrøverProblemer med å bli gravidHjerteformet livmor stoppet mammadrømmen

Hjerteformet livmor stoppet mammadrømmen

Det tok fem år før Stine og Petter fikk oppfylt foreldredrømmen. Alle foto: privat
Av Janet Molde Hollund 11420 Sist oppdatert 22.02.13

Gang på gang ble Stine Marthinsen gravid. Men bare et par dager etter positiv test, begynte hun å blø. Siden hun hadde hjerteformet livmor, festet egget seg på feil plass. Hjerteformet livmor er ikke en veldig vanlig tilstand, men dukker opp fra tid til annen.

Stine Marthinsen var 24 år da hun ved en tilfeldighet fikk vite at livmoren hennes ikke var slik den skulle være. I en kommentar sa legen at det ikke ville bli enkelt for et foster å utvikle seg i hennes mage.

Les mer: Prøver du å bli gravid? Sjekk vår eggløsningskalkulator!

Fortrengte problemet
– Jeg tenkte ikke så mye på det da. Men etter hvert traff jeg min framtidige mann, og hadde på mange måter fortrengt at det var noe galt med meg. Jeg trodde jeg bare trengte å bli gravid og holde meg i ro, men så enkelt var det ikke, forteller Stine.

Stine hadde nemlig en såkalt hjerteformet livmor, og en skillevegg som nærmest delte livmoren i to. Det kan skape problemer for en som ønsker å bli gravid.
– Jeg ble ikke gravid, og ble jeg det – så festet embryoet seg til skilleveggen i livmoren. I skilleveggen finnes ingen næring, og alt falt ut et par dager etter forventet menstruasjonsstart. Mentalt følte jeg meg merkelig nok veldig gravid disse to dagene, og jeg følte også fysisk at ting forandret seg, forteller Stine.

Les mer: Når det ikke blir barn – et skyldspørsmål?

Ikke veldig vanlig tilstand
– Hjerteformet livmor finnes i alle varianter. Det er ikke en veldig vanlig tilstand, men det dukker opp tilfeller fra tid til annen, sier overlege Halvor Henriksen ved Sykehuset Telemark. Han uttaler seg i artikkelen på generelt grunnlag.


Han forklarer at livmoren dannes fra to rør som skal smelte helt sammen. Dersom dette skjer, blir det en normal livmor. Dersom alt smelter sammen, unntatt litt i toppen, vil livmoren få en hjerteform. Noen har også en skillevegg, septum, som i større eller mindre grad kan dele livmoren. Enkelte kvinner har også to separate livmorer. Utviklingen av livmoren skjer i fosterlivet.

– Den vanligste formen er hjerteformet livmor uten skillevegg, sier Henriksen.

Det går an å få mistanke om hjerteformet livmor dersom kvinnen tar ultralyd. Hvis det blir brukt væske i tillegg, er det større mulighet for å oppdage at noe er feil.
– Men den beste måten å finne ut hvordan livmoren ser ut er hysteroskopi, sier Henriksen.
Hysteroskopi er en liten operasjon hvor det blir brukt et tynt metallrør med kamera for å se inn i livmoren.

Les mer: Hva kan vi gjøre selv for å øke sjansene for graviditet?

Hysteroskopi
Etter et par år med stadige skuffelser, begynte Stine og mannen å tenke alternativt.
– Vi hadde vel ikke vurdert adopsjon enda, men det var ikke langt unna. Ved en tilfeldighet nevnte jeg tilstanden min til min daværende fastlege. Jeg fikk henvisning til hysteroskopi på sykehuset.  For ordens skyld sjekket vi også sædkvaliteten på mannen ved en fertilitetsklinikk. Det var ingen ting galt, forteller Stine.

På hysteroskopi en fant de ut at det i Stines livmor var en skillevegg som gikk nesten helt ned til bunnen av livmoren. Denne var ikke spesielt tykk, men nok til at det skapte problemer.

Operasjon kan hjelpe
– Hva kan en gjøre for kvinner som har hjerteformet livmor?
– Hos kvinner som har skillevegg i livmoren, kan vi prøve å fjerne skilleveggen.  Etterpå setter vi inn en spiral og gir kanskje tillegg av østrogen for at ikke sårflatene skal gro sammen igjen, sier Henriksen.

Han forteller at skilleveggen noen ganger er for bred til å fjernes. Dersom livmoren er delt i to, har det tidligere også blitt prøvd å dele livmoren på langs, fjerne skilleveggen, og deretter sy de to delene sammen igjen.

Les mer: Prøving og psykisk helse

Kunne prøve operasjon
Noen dager etter hysteroskopien fikk Stine beskjed om at hun kunne få operasjon, men at sannsynligheten for å bli gravid var relativt liten.
– Jeg takket ja til operasjon, samtidig som jeg knakk sammen på gulvet, forteller Stine.

Hele tre ganger var hun på operasjonsbordet før operasjonen faktisk ble gjennomført.
– De var usikre på hva de skulle gjøre. Men til slutt fikk jeg en hyggelig spesialist, og i februar 2012 ble jeg endelig operert. På fjerde forsøk ble 4/5 av skilleveggen fjernet, og en kobberspiral ble satt inn for å opprettholde strukturen i livmoren, sier Stine.

Én måned senere dro hun tilbake til den samme legen og tok ut spiralen.
– Han forklarte at alt så bra ut, og sa på en humoristisk måte at vi bare kunne dra hjem og prøve, smiler Stine.

Les mer: Mens vi venter på positiv test

Uventet gravid
Bare to-tre uker etter at spiralen var tatt ut, fikk Stine årets første menstruasjon. Men paret var inne i en hektisk arbeidsperiode, og i april hadde de ikke tid til å jakte på eggløsning for å bli gravide.

– Men etter å ha vært bortreist med jobb hele mai, skulle jeg hjem. Jeg hadde vært dårlig i et par uker, og hadde hatt det jeg trodde var mensen den måneden. Det første som slo meg da jeg kom hjem, var at jeg fikk så vondt i puppene da mannen ga meg en etterlengtet bjørneklem på flyplassen. Den natten våknet jeg og tok en test, forteller Stine.

Etter å ha hatt storforbruk av graviditetstester i årevis, hadde Stine kjøpt inn en ny billig type som hun ikke hadde brukt tidligere. I halvsvima satt hun på do og så på at testen fikk en strek i hvert vindu.
– Etter å ha brukt en annen type test i årevis, forventet jeg bare kryss i ett av vinduene. Jeg la fra meg testen, og la meg til å sove igjen. Jeg drømte om testen, men turte ikke å sjekke igjen.  Jeg sendte mannen inn på badet, og han kunne bekrefte at testen var positiv, sier Stine.

Les mer: Se babyen og magen vokse

Engstelig i svangerskapet
Stine brukte flere måneder på å la den gode nyheten synke inn. Hun var mye redd, siden hun hadde hørt om alt som kunne gå galt. Både økt risiko for abort og prematur fødsel.

– Da jeg ble gravid hadde jeg egentlig ikke lenger noen tro på at jeg kunne bli mamma. Operasjonen tok jeg for å vite at jeg hadde prøvd alt. Vi hadde ikke tatt opp temaet adopsjon ennå, men det var ikke langt unna, sier Stine.

Egentlig kjente hun på bitterhet for at hun ikke ble gravid.
– Jeg måtte kle av meg denne bitterheten for å kunne sette pris på at jeg faktisk var blitt gravid. Det var tøft å glede seg, for det innebar også risikoen for å miste. Følelsene var veldig ambivalente, forteller Stine.

Les mer: Tanker, frykt og følelser i graviditeten


Mulige komplikasjoner
Overlege Halvor Henriksen sier det kan bli noen ekstra komplikasjoner for ei kvinne med hjerteformet livmor når hun går gravid.
– Dersom kvinnen har skillevegg eller todelt livmor, er det noe større sjanse for prematur fødsel. Dersom kvinnen har en ren hjerteformet livmor, er det noe større sjanse for at barnet vil ligge i seteleie, sier overlege Halvor Henriksen.

Noen med hjerteformet livmor får beskjed om å ta det litt mer med ro i svangerskapet, for å unngå for store belastninger på livmoren. Men hvilke råd den gravide får, varierer veldig.

– Dersom vi vet at kvinnen har skillevegg, eller todelt livmor, ønsker vi å følge ekstra med i svangerskapet og ta flere målinger av livmorhalsen for å oppdage tegn til for tidlig fødsel, sier Henriksen.

– Så det er ikke slik at kvinner som har hjerteformet livmor som regel ikke vil oppleve å bli gravide og bære fram et barn?
– Nei, absolutt ikke, avslutter Henriksen.

Les mer: Komplikasjoner og forebygging i graviditeten

Fikk velskapt jente på overtid
Det ble ikke noen prematur fødsel for Stine. Babyen hadde det så godt i mammas mage at hun ikke ville ut på egen hånd. På dag elleve etter termin ble fødselen satt i gang, og etter en tøff fødsel med en baby som var stjernekikker og måtte tas med vakuum, kunne Stine endelig holde babyen sin i armene.– Wictoria ble født 15. januar 2013, og var ei flott jente på 3550 gram og 49 centimeter. Navnet betyr seier, og det var hun virkelig, sier Stine.

Fem år etter at hun og mannen startet prøvingen, er de endelig blitt foreldre.
– Jeg hadde aldri klart dette uten mannen min. Han har vært en enorm støtte, sier Stine.

Les mer: Alt om babyen

– Det går an
Hun vil fortelle sin historie for å vise andre som sliter med det samme at det kan gå bra.
– Det er lite informasjon tilgjengelig om hjerteformet livmor. I mange år trålet jeg Internett uten å finne svar på spørsmålene jeg hadde, og jeg vet at mange opplever talløse aborter uten å få barn. For meg ble operasjon løsningen. Kanskje noen kan lære av mine erfaringer, avslutter Stine.


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: