GravidGravide får forskjellige kostråd i Norge, Sverige og Danmark

Gravide får forskjellige kostråd i Norge, Sverige og Danmark

Hvilke matvarer må gravide unngå?
Av Lotta Svensson/Heidi Elin Nupen. Artikkelen ble skrevet i 2010 3541 Sist oppdatert 09.06.10
At det er noen matvarer gravide bør ligge unna, er en kjent sak. Men hva er bakgrunnen for at gravide får ulike kostråd utifra hvilket land de befinner seg i?

Babyverdens søsterside – Babyvärlden.se – har  sett på disse ulikhetene og forsøkt å finne ut hvorfor det er slik. Det er faren for listeriabakterien listeria monocytogenes som er bakgrunnen for flere av kostholdsrådene i Sverige, Norge og Danmark. Listeria finnes blant annet i ferdigprodukter av kjøtt, i fisk og i upasteuriserte oster.

Listeria
Livsmedelsverket i Sverige har de strengeste reglene av de tre landene. I Sverige blir gravide rådet til å holde seg vekke fra alle myke og halvmyke oster – både pasteuriserte og upasteuriserte. Her til lands anser man det som uproblematisk å spise pasteuriserte dessertoster dersom pakken er relativt ny og ikke ligget for lenge. I Danmark har de ingen restriksjoner for pasteuriserte oster.

Ernæringsfysiolog i Livsmedelsverket Lena Björck kommenterer forskjellene slik:

– Listeria  forsvinner i pasteuriseringen, men bakterien kan spres mellom pasteuriserte og ikke-pasteuriserte oster når de ligger ved siden av hverandre i ostedisken. Derfor tør vi ikke fjerne dette kostrådet.

Listeria er relativt vanlig i Sverige, men hos de fleste mennesker gir ikke infeksjonen noen symptom. Har man derimot et nedsatt immunforsvar, kan den være farlig. Foster eller nyfødte som smittes av listeria kan dø eller ta skade, men det er svært uvanlig.

Toksoplasmose
En annan risikofaktor for gravide er toksoplasmose. Sykdommen som kommer fra parasitter, spres oftest via katteavføring. Derfor bør blant annet noen andre enn den gravide tømme kattedoen. Og skal det lukes i blomsterbedet – ta på hansker!

Parasitten som kan gi toksoplasmose kan også komme fra rått kjøtt og upateurisert melk. I Sverige, Norge og Danmark er man derfor samstemmige; rått kjøtt og upasteurisert melk skal gravide holde seg unna!

Toksoplasmose gir få eller ingen symptom hos kvinnen, men er farlig for barnet. Smittes fosteret kan det gi hjerneskader og synsskader.

Miljøgifter
Gravide oppfordres også til å være forsiktig med mat som inneholder mye miljøgifter. Hva som regnes som forsvarlige matvarer, varierer mellom de tre landene. Dette henger både sammen med nivåene av miljøgift, men også det faktum at kostholdet er forskjellig. Her til lands skal gravide ligge unna hvalkjøtt og måkeegg – i Sverige rådes de gravide til å holde seg helt borte fra fisk fra innsjøene Vänern og Vättern.

Under ser du hva de gravide i Norge må skygge unna. Hvis du er interessert i anbefalingene i Sverige og Danmark, les om dette her:

"Nojjiga svenskar och avslappnade danskar"

Dette bør gravide i Norge unngå:

- Rått kjøtt
- Hvalkjøtt
- Selkjøtt
- Reisdyrkjøtt fra noen områder
- Ferskvannsfisk som er større 25 centimeter eller som veier mer enn ett kilo
- Fiskelever
- Krabbe
- Hai
- Sverdfisk
- Fersk tonfisk (på boks går bra)
- Upasteurisert melk
- Upasteuriserte oster
- Måkeegg
- Sopp fra noen områder

Øvrige anbefalinger:
- Spis kun fra nye påleggspakker; gravet og røkt fisk, myke og halvmyke oster, muggost.
- Unngå store mengder koffein.

Les mer på:

Matportalen 

www.mattilsynet.no

Helsedirektoratet

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: