Sist oppdatert: 25. januar 2005

Stramme leddbånd hindrer bevegelighet mellom leddene i en ikke-gravid tilstand, men i svangerskapet er dette annerledes. Da medfører hormonene som produseres at disse leddbåndene blir føyelige. De gjør bekkenet mer fleksibelt, og noen kan derved få det som kalles symptomgivende bekkenløsning.

Har du:

– smerter når du går eller står?

– vanskelig for å reise deg fra sittende stilling?

– vondt for å gå i trapper?

– vanskelig for å klare daglige arbeidsoppgaver?

– en følelse av at bekkenet beveger seg / er ustabilt?

Ofte er det slik at smertene kommer timer etter at du overbelastet bekkenet ditt. Etter en god hvil i en behagelig stol kan det være vanskelig å komme opp av stolen ved egen hjelp. Smertene kan føles som knivstikk, og på grunn av intensiteten blir mange skremt. Dette er imidlertid ufarlig. Barnet ditt kan ikke skades. Klarer du å tenke deg bekkenet som en forstuet ankel, kan det være lettere å forstå hvorfor det gjør så vondt.

Smertene som oppstår fordi det blir mer strekk på leddbåndene, er individuelle. Noen kjenner det mest over symfysen, noen i korsryggen, rundt baken, i lysken, i hoftene og nedover bena.

Når kroppen din forteller deg at den er overbelastet, bør du ta det på alvor.

RÅD til deg med bekkenløsning:

  • Unn deg først og fremst hvilepauser i løpet av dagen. Let deg frem til gode hvile-/sovestillinger. Gi plass til flere puter i sengen. En stor pute under eller mellom bena gir god avlastning for ryggen og bekkenet ditt.
  • Beveg deg med kortere skritt enn vanlig.
  • Prøv å huske at du skal gå på tærne opp fortauskanter og i trapper. Det holder deg nemlig i balanse uten at du belaster bekkenleddene unødig.
  • Glatt underlag gjør at du lettere kan forandre stilling både når du sitter og ligger.
  • Eventuelt kan du snakke med en fysioterapeut og få råd om øvelser, evt. et støttebelte som du kan bruke. Noen steder finnes det grupper for andre med bekkenløsningsplager, og også tilbud om bruk av behandligsbasseng. Avhengig av hvilken type arbeid man har vil noen trenge sykemelding.

For mer informasjon: «Bekkenløsningsplager, en informasjonsbrosjyre». Utgitt av Landsforeningen for kvinner med bekkenløsningsplager. Telefon: 24 10 24 00

Film: «Bekkenløsning». Utgitt av Fantefilm as. Telefon 23 27 51 00

Hva synes du om artikkelen?  
Neste artikkelHalsbrann (Kardialgi)
DEL