GravidFostre kan gråte

Fostre kan gråte

Illustrasjonsfoto: Shutterstock
Av Maren Eriksen 4087 Sist oppdatert 21.09.05
En amerikansk studie har vist at fostre kan gråte også før de blir født. Ultralydundersøkelser viste fostre som gråt allerede i uke 28.

En amerikansk studie skulle egentlig finne effektene av tobakk og narkotikamisbruk på fostre, men oppdaget tilfeldigvis at fostrene de gjorde ultralydundersøkelser av gråt. Det betyr at fosterets utvikling av sosiale og motoriske ferdigheter er kommet lengre tidligere i svangerskapet enn man tidligere har antatt.

Fostrene ble utsatt for høy lyd i livmoren, og noen av dem reagerte på samme måte som en nyfødt ville ha gjort – det gråt. På samme måte som hos nyfødte endret pusterytmen seg, ansiktsuttrykket forandret seg med grimaser og rynkede øyenbryn, fosteret lukket øynene og tungen beveget seg. Fosteret svelget innimellom og haken skalv.

Forskere undersøkte til sammen 144 mødre og fostre, hvorav 10 av fostrene ble observert gråtende. Det ble ikke funnet noen sammenheng mellom gråting og studiens opprinnelige mål, effekten av tobakk eller narkotikamisbruk. Enkelte av fostrene gråt også ved flere av studiens undersøkelser.

Fostergråt så ikke ut til å gjøre utslag i verken fødselsvekt, apgarskåring eller svangerskapslengde.

”Gråt indikerer at fosteret har et modent sanseorgan og at det kan reagere på signaler som potensielt skadelige”, skriver faggruppen bak studien.

Sannsynligvis kan fostre gråte også før uke 28, som var det tidligste observerte i studien. Men dette er foreløpig den første studien som i det hele tatt bekrefter at fostre gråter.

Vi vet at premature barn født i uke 24 kan gråte, og sannsynligvis har fosteret godt nok utviklede motoriske egenskaper til å kunne gråte allerede fra uke 20.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: