Sist oppdatert: 25. januar 2005

Kanskje kan dette bildet være med på å gi deg en positiv innstilling til hormonene som for noen kan bli litt brysomme, helst i startfasen. Etter eggløsningen vil folikkelen (latin og betyr «liten sekk») som produserte egget endre seg. Den forandrer utseende og form. Den kalles nå «det gule legemet», produserer hormonet progesteron og er svært viktig for å holde svangerskapet i gang. I en vanlig menssyklus dør det gule legemet etter 14 dager, og menstruasjonsblødningen starter. Nå som du er gravid, må det gule legemet holdes ved like og fortsette sin progesteronproduksjon. Dette sørger fosteret for! Hør bare her:

Chorion-gonadotropin (det hormonet som ga utslag på gravi-testen) og som produseres av cellene i morkaken, går over i ditt blod. Der fraktes det gjennom hele blodomløpet til eggstokken og gir beskjed til det gule legemet: » Ikke dø, her er det viktige ting på gang. Fortsett med produksjonen!»

Morkaken gir også kroppen din beskjed om å øke blodforsyningen til livmoren slik at både morkake og foster kan vokse. Dette sørger din østrogenproduksjon for. Som du ser er dere allerede en enhet som kommuniserer svært godt! Kroppen din vil kanskje gi deg noen overraskelser, men hvis du lærer deg å tolke den, vil du ha gode muligheter til å bli fortrolig med forandringene.

Vi kan kort sagt si at svangerskapets hormoner er med på å sikre fosteret gode vekstbetingelser, og din kropp muligheter til å tåle de forandringene som skal til for å gjennomføre det. Dette vil du kunne merke på forskjellige vis gjennom svangerskapets faser. Husk at alle kvinner er forskjellige! Ikke sammenlign deg med noen. Dette er ditt svangerskap – din reise.

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?  
Neste artikkelHalsbrann (Kardialgi)
DEL