GravidBlir det gutt eller jente?

Blir det gutt eller jente?

Illustrasjonsfoto: Shutterstock
Av Babyverden 66251 Sist oppdatert 23.10.18

De fleste lurer på om det er en liten gutt eller jente som gjemmer seg i magen. Men trenger man ultralyd for å finne ut kjønnet før fødselen? Og kan man påvirke barnets kjønn før unnfangelsen?

Det finnes mange mer eller mindre vitenskapelige metoder for å bli gravid med et barn av et bestemt kjønn. Her presenterer vi noen av dem.

Barnets kjønn bestemmes allerede ved unnfangelsen, ved at en sædcelle som enten inneholder et x (jente) eller et y (gutt) kromosom. Egget inneholder alltid et x-kromosom. Dermed blir fordelingen xx (x-kromosom fra begge) jente, mens kombinasjonen av x og y gir en gutt.

Forskjell på sædcellene
Men kanskje legges forutsetningene lenge før? Kanskje er noen menn mer disponerte for å få en jente enn en gutt, eller omvendt? Vi vet at det er forskjell på sædcellene som vil gi en gutt og de som vil gi en jente. Guttesædcellene svømmer fortere, men lever også kortere. Jentesædcellene er mer hardføre og lever lengre.

Menn som sliter med fruktbarheten anbefales gjerne å gå med vide boksershortser og sørge for at testiklene ikke blir for varme. Årsaken er at sædcellene krever lavere temperatur enn resten av kroppen. Det er også årsaken til at de henger utpå kroppen. Så menn som har varme testikler, skal da ha større sjanse for å få en jente, siden jentesædcellene tåler mer.

Menn løs boxer sædkvalitet
Menn som sliter med fruktbarheten kan med fordel ta på seg en løs boxer, slik at testiklene ikke blir for varme.

Det tar rundt 72 dager å produsere en sædcelle, og produksjonen skjer kontinuerlig. På denne måten kan du ikke spare opp et lager, eller gå tom for dem. Men venter du lenge, skal det tyde på at det er jentesædcellene som har overtaket.

Timing av samleiet
Ettersom jentesædceller lever lengre og tåler mer, utgjør de gjerne også flertallet av sædceller som venter på egget dersom dere har samleie før eggløsning. Sædceller kan overleve opptil en uke, men da altså flest jentesædceller. Siden guttesædcellene svømmer raskest, vil disse vinne kappløpet om dere har samleie ved eggløsning. Enkelte anbefaler derfor å ha samleie så tett opp mot eggløsning som mulig for å få en gutt, og gjerne noen dager i forveien for å få en jente.

Fars alder skal også ha betydning for kjønnet, og eldre fedre får oftere jenter. Det samme gjelder dersom blivende mor eller far røyker i tiden rundt unnfangelsen.

Sædceller kappsvømmer
Når du har samleie kan kanskje ha noe å si for hvilken sædcelle som kommer først fram til egget.

Fødes flere gutter
Da skulle man kanskje tro sjansen for å få en jente var større enn for å få en gutt, men i Europa, USA og Canada fødes det faktisk 106 gutter for hver hundrede jente, slik at sannsynligheten for gutt statistisk sett skal være cirka 51,2 prosent, mot 48,8 for jente.

Fødselstall her til lands for 2017 viste at det ble født 29 173 gutter og 27 460 jenter.

Samme kjønn flere ganger på rad?
Par som har to eller flere barn av samme kjønn, får oftere det samme kjønnet neste gang også. Og jo flere av samme kjønn man har, desto større skal sjansene være for at det blir det samme neste gang.

Søsken
Én gutt = flere gutter?

Dette er ikke eksakt vitenskap, men handler om å øke mulighetene for ett bestemt kjønn. Det finnes vitenskapelige metoder, men her i landet tas de bare i bruk i enkeltstående tilfeller hvor man ikke bør få barn av et bestemt kjønn av sykdomsårsaker.

Du kan også ta en titt på det kinesiske fødselskartet, som lover 99 prosent riktighet angående kjønn, basert på mors alder og måneden barnet ble (eller blir!) unnfanget.

Det finnes også en rekke myter og kjerringråd du kan lese mer om her. Disse er ikke vitenskapelig bevist, men kan være morsomme å teste ut. Bare ikke ta resultatet så høytidelig!

Kilder: Beginning of Life av Geraldine Lux Flanagan og Dagsavisen.no.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Neste artikkel

Nyeste artikler: