GratispakkerNybakte finske mødre får denne pakken gratis i 2019

Nybakte finske mødre får denne pakken gratis i 2019

Fra midten av april i år vil nybakte mødre i Finland få denne pakken – helt gratis. Foto: Kela
Av Malin Sofie Leirvik 13563 Sist oppdatert 28.03.19
I dag ble den finske mammapakken for 2019 lansert. Mange er misunnelige når finnene får tildelt den flotte mammapakken ved fødsel. Har de grunn til det?

Siden slutten av 1930-tallet har kvinner i Finland fått tildelt denne pakken fra staten – helt gratis. Det hele begynte som en støtte til kvinner i fattigdom, men fra sent på 1940-tallet har den blitt gitt gratis til alle kvinner som har nyfødte. Som oftest inneholder gratispakken mellom 45 og 65 ting – klær og utstyr som skal være til hjelp det første leveåret til babyen. Kvinnene som velger bort pakken, kan velge et engangsbeløp på 170 euro, som tilsvarer ca 1.650 norske kroner.

I år inneholder pakken, ifølge pressemeldingen fra Kela, 63 ting, og forberedelsene har pågått siden slutten av 2017. Nyheten i år er at pakken inkluderer body med båthals. I tillegg er det nytt design på flere av produktene i pakken.

Selv om pakken inneholder mye babyklær, er det også utstyr for både baby og foreldre. Deriblant neglesaks, termometer, tannbørste og sovepose til baby, men også kondomer og bind og ammeinnlegg til de voksne i familien.

Datoen for når pakkene kommer ut varierer fra år til år, fordi fjorårets pakker må ha blitt delt ut først. Finske mødre som føder etter midten av april i år, mottar altså den nye pakken.

Alt du trenger i én boks

Argumentet for å få en slik pakke i Norge er at det vil være lettere å motta en slik pakke, enn å gå ut og handle i en hektisk periode av livet. Boksen er et lettvint alternativ, mens vi i Norge må nøye oss med å dra på flere shoppingrunder.

Hanna Roihuvaara, som er redaktør i Babyverdens søsterside Vau.fi har sett hvor mye til hjelp mammapakken kan være.

– Det er en god måte å la mor være mor på, og slippe alt styret. Noen velger å supplere med litt av egne innkjøp, med det meste finnes i denne pakken, og sparer mødre for mye tid, sier hun.

Her er noe av det som finnes i pakken:

Alle foto: Kela

Ikke alle ønsker pakken

I Finland velger 95 prosent av førstegangsfødende pakken. Personlig har Roihuvaara valgt å ikke motta pakken da hun fikk sine barn, men tok i stedet 140 euro, som var engangsummen den gangen hun fikk barn, men som i dag er på 170 euro.

– Jeg valgte den vekk fordi jeg ikke synes designet var helt i min smak. Da tenkte jeg at jeg heller kunne bruke pengene på å finne flotte alternativer på bruktmarked, sier Roihuvaara.

Oppmerksomhet internasjonalt

Pakken har fått internasjonal oppmerksomhet, og flere land har hevet seg på ordningen. Det finnes byer i USA og Australia som deler ut pakker, med inspirasjon fra Finland.

Enkelte finner velger også å la andre få en smakebit av pakken, men ikke uten fortjeneste.

– Det er mye engasjement rundt mammapakken, og den blir til og med solgt på svartebørsen. Det finnes grupper på facebook som tar opp i mot 200 euro for å selge boksen til folk i andre land, sier hun.

Her kan du se tidligere mammapakker:

Stønadsordninger i Finland og Norge

I Finland får de permisjon i 52,8 uker. Mor får 105 dager, far får 56 dager, og de resterende 158 dager fordeles slik foreldrene ønsker. I dette tilfellet høres allerede Finland bedre ut – lenger permisjon, i tillegg til gratis pakke fra staten. Men i snitt får finnene kun 70 prosent i lønn i permisjonen, i motsetning til oss i Norge som får 100 prosent i 49 uker, eller 80 prosent i 59 uker.

Også får finnene noe som kan ligne på barnetrygd. Denne er noe lavere enn i Norge, på rundt 900 norske kroner for første barn hver måned til barnet fyller 17. Dette øker derimot desto flere barn du får, i motsetning til i Norge for mengden er den samme per barn, men her blir pengene utbetalt til barnet er fylt 18.

Kontantstøtten finnes også på et vis i Finland, men er mye lavere enn i Norge. Her får de rundt 3.200 kroner i måneden, hvis barnet er hjemme, og ikke i barnehage. Dette får de fram til barnet er fylt 3 år, som er ett år lenger enn i Norge. I tillegg får de 1000 kroner for hvert ekstra barn under 3 år, og 650 kroner per barn under skolealder som er over 3 år, og som ikke går i barnehage.

Så finnene har nokså like vilkår for diverse stønader som vi har her i Norge. Finnene får lavere lønn, men mer penger i barnetrygd, og lenger utbetaling av kontantstøtte.

Hele regnestykket viser at om du har barn, har du mer penger utbetalt i Norge, og dermed mer å rutte med når det kommer til innkjøp av klær, og utstyr.

Her kan du høre podcasten om økonomitips til når du skal ha barn:

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: