Har du prøvd sex eller krydret mat for å sette i gang fødselen? Yngre gravide er mer villige til å prøve kjerringråd for å få fortgang i sakene.

Sist oppdatert: 27. juni 2011

Tålmodigheten kan fort bli satt på prøve når det nærmer seg termin. Det sies at samleie, sterkt krydret mat og gåturer kan sette fødselen i gang. Ifølge en undersøkelse fra Ohio State University hadde vel halvparten av de fødende prøvd slike kjerringråd for å få fødselen i gang.

Gjennomsnittsalderen på de som hadde forsøkt rådene, var rundt tre år lavere enn for de vordende mødrene som lot naturen gå sin gang, skriver Forskning.no. 201 kvinner var med i undersøkelsen, og 102 av disse hadde prøvd å få fortgang på sakene. 87 hadde prøvd gåturer, 46 hadde prøvd sex, 22 spiste krydret mat og 15 prøvde å stimulere brystvortene.

I en pressemelding sier Ohio State University at de fleste fikk rådene fra familie og venner, og under halvparten av de gravide hadde snakket med legen om metodene de brukte.

Mange historier
– Jeg får høre en del om metoder for å få i gang fødselen. Gjengangerne er fødepizza, krydret mat, sex og fysiske aktiviteter, sier jordmor Grethe R. Teigen ved Mamastork.

– Dersom de gravide er usikre på responsen på det de har prøvd, sier de gjerne at de har hørt om noe som kan virke – og lurer på min mening om det. Men dersom det er noe de vet vi jordmødre ikke ville likt, får vi nok aldri høre om det, smiler hun.

Gravide er flinke til å dele råd på ulike nettsteder. Her finnes oppskrifter på fødepizzaer, som blant annet inneholder en del hvitløk. Andre baker kanelkaker. Også noe som kalles “Rikshospitalets fødeoppskrift” verserer på nett, og handler om en samleiestilling som skal sikre at penishodet berører livmormunnen. Etter samleiet skal paret ligge slik i fem minutter, slik at livmorhalsen blir badet i sæd.

– Her handler det nok om at sæden skal ligge og modne livmorhalsen, men jeg har ikke hørt om oppskriften. Jeg tviler vel også på om den kommer fra Rikshospitalet, sier hun.

 

Samleie
Men jordmoren sier at samleie kan ha effekt. Sæd inneholder prostaglandiner, og dette er det samme som blir gitt i tablettform for å sette i gang fødsler.

– Dersom du er frisk og rask, ikke har blødninger eller foranliggende morkake, er det ingen risiko i å ha sex. Det kan gi murringer, men dersom ikke alt er klart, vil det nok heller ikke sette i gang noe. Dersom kvinnen får orgasme, kan det også frigjøre hormonet oxytocin, som kan få livmoren til å trekke seg sammen. Men selv om det trigger, er det ikke sikkert at det resulterer i fødsel, sier Grethe.

Mat
Jordmor Grethe har liten tro på at mat har effekt. Tarmene ligger rundt livmoren, og kanskje kan aktivitet i tarmene være med på å trigge livmoren til å trekke seg sammen. Men resultatet kan like gjerne bli at du får vondt i magen og springer masse på do.

– Det samme skjer med laksérolje. Dersom ikke alt er klart, vil det nok heller ikke skje noe. Jeg har sett mange som har kommet til fødeavdelingen fordi de tror de har rier, men så er det rett og slett magesjau. Da kan det fort bare bli ris til egen bak i stedet for hjelp, sier hun.

Aktivitet
Flere i undersøkelsen prøvde også gåturer. Mange gravide har hørt tips om både vindusvask, springing i trapper og hoppetau for å sette i gang fødselen.

– Dersom du er høygravid og går med murringer, og det er på dagtid, oppfordrer jeg gjerne til bevegelse. Men våkner du med murringer om natten, må du for all del ikke stå opp og gå tur eller vaske huset. Da er det mye viktigere med søvn slik at du får samlet krefter til fødselen, råder hun.

Utålmodige
Jordmor Grethe opplever at mange gravide blir veldig utålmodige.

– De vil styre det meste selv, men dette er den gangen i livet du ikke har kontroll, sier hun.

For det er faktisk slik at godt over halvparten av alle gravide føder uken etter termin. Og begynner de da å vente og bli utålmodige fra uke 38, kan det fort bli mange store forventinger og lang ventetid.  Men hun forstår også at vordende mødre kan bli bekymret. Det er stort fokus på at det kan være farlig å gå på overtid, og mange gravide blir usikre når det ikke er lik praksis i forhold til overtid på ulike sykehus i landet.

Modningsakupunktur
En ting som jordmoren vil anbefale for gravide som vil få fortgang på sakene er modningsakupunktur. Mange som har fått dette før termin, har også født før termin.

– Dette vet vi har god virkning, hvis du da ikke er blant de 20 prosentene som ikke merker effekt. Ingen ting er farlig, og det verste som kan skje, er at det ikke skjer noe, sier hun.

Hva synes du om artikkelen?