Den tradisjonsrike romjulsturen med danskebåten ble langt mer spektakulær enn Siv Monica hadde sett for seg. Ute på havet måtte hun fires opp i helikopter med tette rier. Og pappaen måtte stå og se på...

Sist oppdatert: 13. juli 2011

For tredje året på rad var romjulsturen til København i boks. Siv Monica Christiansen, samboer Tom-Jakob Egelandsdal, og hans sønn Kim Robin (10) reiste sammen med familien til Siv Monicas bror, og hun hadde opplyst om termindatoen ved bestilling. Fødsel var ikke i hennes tanker, hun skulle jo ikke ha før 29. januar!
 
– Bare reis!
– Reisen var avklart både med lege og jordmor. – Bare reis, ikke bekymre deg! Sa de, og jeg slo meg til ro med det, sier Siv Monica Christiansen til Babyverden.
På vei ned kastet imidlertid Siv Monica opp. Men hun var overbevist om at det var noe hun hadde spist. Heller ikke da ryggen begynte å verke og hun begynte å fly på do, var fødsel i tankene. De kom seg vel i havn og hadde en hyggelig dag i Tivoli i København. Ryggsmertene ble imidlertid bare verre og verre. Tilbake i båten, gikk Siv Monica derfor til lugaren for å hvile, mens resten dro i badelandet.
– Smertene bare tiltok, og etter hvert kom smertene takvis. Men ennå forsto jeg ikke at det kunne være rier!
 
Da samboeren kom tilbake, ble de enige om å prøve å finne en lege. Men selskapet hadde ikke lege om bord. De ringte legevakten hjemme i Drammen og de sendte dem videre til føden.
– På føden trodde de at jeg kunne ha omgangssyken, siden jeg hadde så mange av symptomene på det. De anbefalte cola, te og avslapning, smiler Siv Monica.
 
Kunne det være fødsel på gang?
Smertene ble så enda verre, og Tom-Jakob spør plutselig: – Du skal vel ikke føde, da?!? Han fikk svar…:
– Veit vel fa.. ikke jeg, jeg har da aldri født før!
 
De finner ut at de vil prøve å kalle opp eventuelle leger blant passasjerene. Styrmannen kaller opp, og ber samtidig samboerparet om å komme til sykestua. Raskt etterpå står to allmennleger, en barnelege, en medisinerstudent og en norsk sykepleier i døra.
 
– De skjønte nok ganske raskt at jeg var i fødsel og sa det til Tom-Jakob, men ikke til meg. For meg var dette en litt sånn ”utavdegselvopplevelse”. Så begynte det å gå opp for meg at jeg holdt på å føde.
 
Men de var langt fra land…
Da hadde Siv Monica allerede 3-4 cm åpning og båten var langt fra nærmeste havn. Mannskapet om bord måtte ta en avgjørelse, og de hadde tre muligheter: Få Siv Monica hentet med losbåt og fraktet til Gøteborg, kjøre inn med danskebåten til Gøteborg eller få den fødende hentet med helikopter.
I samråd med Siv Monica og Tom Jacob blir det bestemt at hun skal hentes med helikopter og flys til Gøteborg. Men når det går opp for samboerparet at det ikke er plass til Tom-Jacob i helikopteret, er Tom-Jakobs første reaksjon: – Da føder hun her! Siden han ikke var med på Kim Robins fødsel, ville han i hvert fall ha med seg denne.
 
Norske Siv måtte avbryte dansketuren for så å føde i Sverige…

Pappaen fikk ikke være med

– Men jeg ville til sykehus. Følte det var tryggere. Så da bar det opp til 12. etasje og ut på dekk. Båten hadde ikke landingsplass, så helikopteret sto i lufta mens to leger ble firt ned. Så ble jeg firt opp på båre.
– Og mannen din og resten av følget sto og så på?
– Ja, Tom-Jakob og Kim Robin holdt rundt hverandre og gråt. Det var sterkt, medgir Siv Monica.
 
Vel om bord i helikopteret får Siv Monica beskjed på øret: – Det er 10 minutt flytid til sykehuset. Føder du før det, skal vi klare det også.
Når de lander ved sykehuset står en jordmor klar på dekket, i tilfelle fødselen hadde skjedd i helikopteret.
 
Første måltid: Jonatan mates med råmelk fra mamma

Babyen måtte raskt ut
– Jeg husker at jeg takket legene i helikopteret for hjelpen – det klarte jeg å huske! Så reiv og sleit jeg i jordmoren og ba om smertestillende!

Men da hadde Siv Monica full åpning og det ble bare tid til lystgass. Det ble tatt en blodprøve av barnet som var på vei ut, og den viste at barnet måtte raskt ut, og sugekoppen måtte frem.
Klokken 1.43 var Jonatan kommet til verden.
 
Pappa Tom-Jakob og resten av gjengen skulle så klart ønske de hadde vært hos Siv Monica akkurat da. Men den nybakte moren var ikke lenge uten besøk. Da det ble klart at helikopteret skulle hente Siv Monica til Gøteborg, heiv Tom-Jakob seg på telefonen – og familien hjemme slengte seg i bilen.
 
– Klokken halv fem på morgenen – knappe tre timer etter fødselen – kom min mor, søster, nevø, svigermor, svigerfar og svigerinne på besøk!
 
Lang ventetid for nybakt pappa
For Tom-Jakob og resten av reisefølget ble det lange timer hjem til Norge, og først halv ti på morgenen var de fremme i Oslo. Og siden det var usikkert om Siv Monica og Jonatan skulle overføres til Norge eller ikke, kunne ikke den nybakte faren kaste seg i bilen før i 16-tiden. Da ble det imidlertid klart at mor og barn måtte bli i Gøteborg en stund. (Jonatan hadde gulsott og han måtte

Etter en middels lang papirmølle fikk Jonatan norsk statsborgerskap. Ikke bare-bare å bli født i utlandet!

trene på å klare å ta brystet. Han diet ordentlig først når han hadde nådd termindatoen). I 20-tiden var Tom-Jakob og den stolte storebroren fremme.

 
– Det var godt! Å endelig få han på plass!

Jeg må bare spørre! Hadde du klar en fødselsplan?

 
– Bare i hodet. Hadde begynt å tenke på baggen. Fokuserte på at jeg skulle gjøre tingene riktig under fødselen…
 
– Og eventuelt neste gang?
 
– Jeg har avtale med jordmoren om å føde samme sted neste gang, fordi der er lystgass! Det får jeg ikke i Drammen! Men blir jeg gravid igjen, blir det ikke lange turer igjen! Ler Siv Monica.
Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?