Å oppleve kontroll i en situasjon man i utgangspunktet ikke har kontroll over føltes helt fantastisk!

I mai 2015 ble jeg mamma for første gang. Siden jeg da var førstegangsfødende, forventet jeg å gå over tiden og at fødselen skulle ta lang tid.

Det ble imidlertid ikke slik. Fødselen startet med spontan vannavgang 10 dager før termin, og fra 4 cm til full åpning gikk det ca.2 timer. Jeg hadde kontinuerlige, intense rier, og opplevde på et tidspunkt å få panikk. Selv om jeg opplevde det som en fin fødsel, husker jeg følelsen av panikk som et svært ubehagelig øyeblikk.

Kurs i Smertefri Fødsel

Da jeg i 2017 ble gravid for andre gang ble jeg tipset av en venninne om Anja Bays «Smertefri fødsel». Jeg gikk til anskaffelse av boken og begynte å lese meg opp. Samtidig som jeg gikk til faste kontroller hos Ragna ved Mamastork, fulgte jeg programmet beskrevet i boken. Jeg forberedte meg og øvde på laboropust, kombinasjonsavspenning og fokusvisualisering.

Tanken på å ha et verktøy for håndtering av smerten, gjorde at jeg var helt rolig i forkant av fødselen. Jeg var faktisk spent på å gå i gang, klar for å teste teori i praksis!

Fødselen starter
8 dager før termin startet fødselen med rier, og jeg skjønte fort at det ville gå hurtig denne gangen også. Jeg begynte tidlig med avspenningen og slappet av i kjeve, skulder og hender. Da riene begynte å tilta i styrke tok jeg aktivt i bruk laboropusten jeg hadde øvd på i flere måneder. Det var fantastisk å oppleve hvor god hjelp jeg hadde i å puste på denne måten.

Jeg hadde i forkant bestemt meg for en rute jeg skulle visualisere og fokusere på gjennom riene. Det viste seg imidlertid at da fødselen var i gang, så var det telling som ble min visualisering. Jeg så for meg en tallrekke fra 0 til 60 sekunder, da dette var omtrentlig varighet på riene. Jeg talte for meg selv og visste at ved 30-40 sekunder var toppen av rien nådd, og sammentrekningen avtok.

Laboropusten, kombinert med det å telle, gjorde at jeg opplevde å ha full kontroll over hver eneste rie!! Jeg kjente at jeg holdt panikken på avstand, og hadde fullt fokus på arbeidet.

Fantastisk mestringsfølelse

2 timer etter at vi ankom sykehuset ble lillebror født i badekar! Jeg fødte uten smertelindring denne gangen, og opplevde en enorm mestringsfølelse da jeg fikk han på brystet etter en kort og intens trykkefase! Å oppleve kontroll i en situasjon man i utgangspunktet ikke har kontroll over føltes helt fantastisk!

Jeg vil på det varmeste anbefale «smertefri fødsel» til alle fødekvinner!

Fødte med Smertefri Fødsel
Mamma Ina og vesle lillebror. Foto: privat

Lyst til å lese flere fødselshistorier? Se her!

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?