En fødsel kan oppleves som en påkjenning, selv for pappa’n, og selv om alt går etter planen. Men å få sitt første barn ved hastekeisersnitt vil nok oppleves som mer stressende. Det fikk Espen og Siw erfare da lille Adrian ble født. Les Espens rørende historie om da han ble pappa for første gang.

Sist oppdatert: 26. mars 2008

Svangerskapskontroll og flyfrakt
Vi var inne på svangerskapskontroll ca. en måned før termin da det viste seg at Siw hadde svangerskapsforgiftning. Verdiene var så høye at jordmor ble bekymret og sendt oss i ambulansefly fra Leknes. Turen med bil fra hjemstedet vårt ville tatt cirka 8 timer, og det ville ikke lege og jordmor ta sjansen på.

Det kom som et sjokk på oss! Vi skulle jo bare på kontroll, og så plutselig sitter vi på flyet på vei til Bodø! Selve flyturen gikk fint, og da vi kom til Nordlandssykehuset ble alt litt roligere. Nå var vi på sykehus under god overvåkning. Her ble vi fortalt at det nok kom til å gå noen dager før fødselen ble satt i gang.

Hastekeisersnitt!
Men lørdag morgen kom kontrabeskjeden! Verdiene var igjen ustabile, og keisersnittet skulle skje med det samme! Plutselig skjedde alt: Klargjøring til keisersnitt, informasjon om hva som skulle skje og nerver i høyspenn. Siw ble trillet inn på operasjonsstuen og jeg ble kledd opp i grønne «Chicago Hope»-klær. Nå begynte jeg for alvor å kjenne stresset og usikkerheten, men også gleden. Gud hvor jeg gledet meg til å få se vår lille sønn!

Siw fikk være bevisst under keisersnittet, men hun var selvsagt ganske rolig av all bedøvelsen hun hadde fått. Meg var det verre med. Det ble bedre da jeg fikk komme inn på intensiven og se keisersnittet gjennom en skjermvegg. Selv om jeg ikke så nøyaktig hva som skjedde var det godt å bare være i nærheten. Jeg fikk god informasjon av en sykepleier som det virket hadde som eneste oppgave å passe på meg. De var vel redd at jeg skulle svime av!

Et hyl!
Plutselig kom det et høyt hyl – og jeg kjente et lettelsens sukk gå gjennom kroppen! Nå var Adrian født, det virket som at alt hadde gått bra og jeg hadde blitt pappa! For en fantastisk følelse etter alt som hadde skjedd på kort tid!

Nå bar det rett ned på prematuravdelingen der han ble veid og målt, 2298 gram og 44 centimeter. Han pustet bra og slapp kuvøse, noe jeg var kjempeglad for! Nå kunne jeg holde ham og stelle ham mye lettere.

Ro og nærhet
Adrian var ved prematuravdelingen i åtte dager. Det ble en fin tid, rolig og med god omsorg av flinke sykepleiere og ansatte ved Nordlandssykehuset. Alle de ansatte vi møtte ved sykehuset var forresten veldige flinke, gode til å informere og være til støtte for oss – stor skryt til dem!

Noe av det fine ved å være på sykehuset, var at jeg fikk et veldig nært og godt forhold til Adrian. Jeg kunne holde og se på ham i timevis! Siden Siw var litt medtatt de første dagene, måtte jeg være både litt far og mor, og vi ble veldig godt kjent i denne første tiden. Siw skulle nok få sin del av nærheten og omsorgen senere, tenkte jeg.

Matingen gikk også grei i denne tiden, selv om ikke koppmating var noe jeg likte så godt å gi. Men det gikk, det også.

Det mest fantastiske
Nå er Adrian er en stor og aktiv gutt på 2 ½ år. Det har gått veldig fint med ham. Vi venter vårt andre barn i juni, og det er ingen tegn på svangerskapsforgiftning denne gangen.

Det å bli far er det mest fantastiske en får oppleve! Selvsagt har det noe å si at det går godt når det har vært litt dramatisk, da blir jo gleden enda litt større. Jeg tenker at vi har vært gjennom det verste med fødselen til Adrian, og jeg håper selvsagt at neste fødsel blir litt roligere. Men en kan jo aldri vite helt…

Adrian, Siw og Espen

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkel10 måneder og våken lenge på natta!
Neste artikkelDa Lucas ble født
DEL