FødselHeldigvis gikk alt bra, men skummelt var det

Heldigvis gikk alt bra, men skummelt var det

Det ble en mye tøffere start på familielivet enn noen hadde sett for seg. Foto: privat
Fødselshistorie: Leserinnsendt 3897 Sist oppdatert 05.08.16

Det ble dramatisk da mor plutselig fikk høy feber og jenta satt fast. Legene fant ikke direkte ut hva som skjedde, men konkluderte med blodforgiftning. Det ble en tøff opplevelse både for mor og barn.

Etter å ha blitt gravid på første forsøket var gleden stor! Min kjære mann måtte ha noen dager for å bli overbevist, men han gledet seg sammen med meg over det lille mirakelet. Jeg regnet meg til en termin i slutten av januar 2016.

Jeg hadde hele tiden en følelse på at vi ventet en jente, og på den ordinære ultralyden i uke 19 fikk vi det bekreftet – vi ventet en jente sammen. Terminen ble satt til 22. januar.

Svangerskapet var tungt, med bekkenløsning fra uke 6 og mye halsbrann. Redningen ble ammepute, fysioterapeut og mandler! Ukene gikk og vi nærmet oss termindatoen.

Nå er det like før! Foto: privat

Begynner å bli utålmodige
Vi prøvde alle kjerringråd men det resulterte bare i vonde kynnere og mye nedpress. Så vi slo oss til ro med at hun kommer når hun kommer.

På termindatoen var vi på kontroll til jordmor, og jeg ble strippet. Det resulterte i mye kynnere, men ikke noe mer.

Dagene gikk og plutselig begynte slimproppen å gå. Men det skulle da gå to dager før fødselen startet.

Fødselen er i gang!
Den 25. januar rundt halv elleve ble jeg satt på ctg-registrering på føden, og det viste seg at fødselen var startet. Jeg hadde smårier som kom med jevne mellomrom. Siden jeg ikke hadde noen store smerter enda, og kun 3 cm åpning valgte vi å dra hjem igjen. Da vi kom hjem igjen tok jeg en paracet og la meg for å sove litt.

Jeg fikk hele to timer på øyet før jeg våknet av smerter. Disse var enda utholdelige så vi satt oss å så på litt serie mens vi ventet på at de skulle bli sterkere. Rundt klokken 17 begynte det å bli skikkelig vondt, så vi ringte tilbake til føden. Vi pakket hunden i bilen og kjørte til svigerfar siden han skulle passe hunden vår.

Prøver det meste av smertelindring
Etter dette blir tidspunktene litt vage, da jeg ikke husker spesielt mye! Men rundt klokken 18:30 ankom vi føden igjen. Jeg ble lagt på en ny ctg, men jordmoren så jeg hadde tydelig vondt å valgte å avslutte ctgen så jeg fikk sitte i badekaret. Vannet lindret litt i en liten stund, men ikke tilstrekkelig.


Jeg som absolutt ikke skulle ha epidural eller lystgass, endte opp med både epidural, lystgass og tns, haha.


Får høy feber
Timene gikk og åpningen ble sakte men sikkert større. Midt i fødselen fikk jeg plutselig veldig høy feber, og legen bestemte at vi skulle begynne med antibiotika der og da. Tiden gikk og jeg var endelig på 9 cm! Da bestemte di seg for å ta vannet.


Etter det ble ting hektiske. Da legen hadde tatt vannet gikk jeg ned til 7 cm åpning, men legen kunne se øret til jenta. Vi fikk beskjed om at en naturlig fødsel ikke var et alternativ lengre, og at det ble et akutt keisersnitt. Akkurat der og da føltes det ut som verden min braste sammen. Jeg hadde hatt et akutt keisersnitt før, så jeg viste hva jeg gikk i møte. Bare denne gangen var det mye verre.


Dramatisk keisersnitt
Det var kaos på operasjonsstuen, og jenta satt fast i bekkenet mitt. De måtte bruke sugekopp i ansiktet hennes for å få hun ut, og det tok tre forsøk før de fikk henne løs. Jeg husker bare ene barnepleieren sa "Ikke bli redd, men hun er veldig blå". Selv ikke den advarselen var nok til å forberede meg på hva jeg skulle se. Halve ansiktet til ungen var rødt og blått å så rett og slett forferdelig vondt ut.


Men klokken 05:49 den 26. januar kom den lille prinsessa vår altså til verden.Både mor og barn er syke
Etter det er det ikke mye minner igjen. Jeg våknet opp på intensiven noen timer etter, full av ledninger og oksygenslanger. Jeg var blitt veldig syk. Jeg fikk ha jenta mi litt over én time før hun og pappan dro opp til føden igjen.


I 16:30-tiden ble jeg flyttet opp til føden. Først da ble jeg informert om at jenta vår også var syk, veldig syk. I 18-tiden fikk vi beskjed om at hun måtte flys til Bodø i ambulansefly. Jeg husker ikke så mye annet enn at jeg gråt.


Siden jeg var så ustabil, fikk vi ikke dra sammen med hun. Det tok enda 24 timer før vi fikk reise opp til Bodø. Siden jeg enda var ustabil ble det ambulansefly på oss og.


Tøffe dager på sykehuset
Det ble seks lange dager i Bodø der jeg måtte trilles i rullestol fra føden til nyfødtintensiven. Det var mye antibiotika på både meg og jenta. Jeg måtte ha blodoverføring, og en del morfin. Jenta måtte mates med sonde, og hadde veneflon i hode. Men jeg sto på! Pumpet hver tredje time, og ammet så ofte jeg klarte å være på intensiven.


Etter fem dager var vi kommet oss så mye at jenta ble skrevet ut fra intensiven å flyttet opp til meg på føden. Ammingen var kommet godt i gang og melken var kommet.


En lykkelig nybakt familie. Foto: privat


Dagen etter ble vi flyttet tilbake til Mo i Rana. Der måtte vi være over natten, før vi fikk permisjon til å dra hvem. Hjemme måtte mannen min være sykepleier, og satte fire sprøyter daglig på meg.


18 dager etter fødselen ble jeg friskmeldt. Mannen min var mildt sagt fantastisk, både med meg og datteren vår, og det er han enda den dag i dag.Les flere fødselshistorier


 


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: