FødselDette kan mannen/medmor forvente på fødestua

Dette kan mannen/medmor forvente på fødestua

Illustrasjonsfoto: Shutterstock
Av Babyverden 15618

Som vordende far/medmor har du kanskje vært med på fødselsforberedende kurs, og tror du er godt forberedt til fødselen. Men er du egentlig det?

Pusteøvelser, fødestillinger, smertelindring. Mye handler om den gravide før det store skal skje. Men hva med deg, pappa/medmor? Er du klar?

Vær forberedt
Hvis ingen har advart deg før, gjør vi det nå. En fødsel kan ta mange timer og er hardt arbeid. Noen sammenligner fødselen med 5-mila. Det betyr at du fort kan trenge litt tidsfordriv for å få tiden til å gå før dere får hilsen på den nye verdensborgeren. Du kan jo kanskje lese noen brosjyrer på sykehuset, eller kjekkere – dykke ned i din selvpakkede bag med spill, kort og blader. Du kan fort bli overrasket over hvor gøy et lite spill kan være for dere begge, slik at dere kan få fokuset vekk fra alle timene som ligger foran dere.

Les mer:

– Dropp gjerne fødselen, pappa

15 ting menn ikke bør si under fødselen

Vær til stede
Husker du da du lovet partneren din at du skulle være med i gode og onde dager? Dette er muligheten din til å bevise det. Ved å være til stede fysisk og psykisk kan du hjelpe med å lette litt på trykket for partneren din. Finn vann til henne, pust sammen med henne, minn henne om at du er der for henne og støtt henne gjennom riene.

Hold morsomhetene dine for deg selv
Du er kanskje verdens morsomste, men partneren din synes kanskje ikke noe er morsomt når hun prøver å presse ut noe som er på størrelse med en bowlingball gjennom et hull som er på størrelse med en golfball. En eller annen gang kan du kanskje le av fødselen, men ikke gjør det før barnet har vært russ. Fødselen er heller ikke dagen for å sammenligne hennes smerter med en av dine gamle fotballskader.

Les mer:

Underlivshumor fra jordmormunn

Hva om hodet ikke er festet?

Ikke ta kommentarene hennes personlig
En graviditet kan få fram det beste i kjæresten din, men en fødsel kan få fram det verste. Det kan godt være at hun kjefter på deg, er sint fordi du gjorde henne gravid – og til og med forbanner dagen dere møttes. Drar fødselen ut, kan det også være at vokabularet henne berikes med mange banneord og gloser du ikke visst eksisterte. Det er viktig for deg å vite at hun er under et enormt press, både fysisk og psykisk, og at hun ikke mener det hun sier. Stort sett, i alle fall.

Vært forberedt på å bli skadet
På et eller annet tidspunkt i fødselen, kan kjæresten få behov for å klemme noe – veldig hardt. Vil du bli far flere ganger, bør du passe på dine edlere deler, og heller ha klart et handkle som hun kan gripe tak i. Vær heller ikke overrasket om du drar fra fødestua med noen kloremerker.

Les mer:

Hvordan være hjelpsom under fødselen

10 ting du ikke vil høre fra jordmor under fødselen

Få avlastning
Noen fødsler kan føles som om de dras ut i det uendelige, framdriften går seint. Kanskje trenger du å strekke litt på beina, eller få noen minutter for deg selv slik at du kan samle krefter til babyen skal ut? Hvis du ikke liker å la partneren din være alene, kan du kanskje få noen som står dere nær dere hjelpe deg og avlaste deg litt?

Husk å puste!
Det er ikke uvanlig at menn besvimer på fødestua. Heldigvis er det ting du kan gjøre for å være sikker på at du klarer å holde deg oppreist. Husk å puste, prøv å slappe av, ta deg en matbit med intervaller på to-tre timer og husk å drikke masse vann! Og tåler du ikke så mye, kan det være lurt å vente til de har tørket godt av babyen før du ser den lille for første gang.

Kilde: AskMen.com

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: