BloggDårlig kjemi med jordmoren?

Dårlig kjemi med jordmoren?

Det er ikke bare lov, men lurt å be om å få bytte jordmor hvis kjemien bare ikke stemmer. Men vær obs på at det ikke alltid er mulig å få til. Illustrasjonsfoto: Shutterstock
Blogg: Jordmor Ragna T. Larsen, Mamastork 7727 Sist oppdatert 16.03.15

Fødselsopplevelsen bærer vi med oss hele livet. Den kan også prege starten som mor. Kjemien med jordmor har mye å si for hvordan fødselsopplevelsen blir. Derfor er det viktig at kjemien mellom dere er god.

Jordmor skal være der med deg i noen av de viktigste timene i livet ditt. Kjemien dere imellom kan være avgjørende for fødselsopplevelsen.For noen år siden var jeg på jobb da en far kom bort til meg i gangen på fødeavdelingen. Det var veldig tydelig at han var frustrert. Han ville vite hvem han kunne snakke med for å få bytte jordmor. Kjemien mellom jordmoren og konen hans var dårlig, og begge to ønsket en annen jordmor videre. Han fikk snakke med avdelingsjordmoren vår, og det ordnet seg på en veldig fin måte.

Viktig at kjemien er god
Heldigvis opplever vi ikke så ofte at fødende og partnerne deres ikke er fornøyde med oss jordmødre. Det er i hvert fall ikke så mange som ber om å få bytte jordmor. Men jeg tenker at det er utrolig viktig at man som fødende kvinne kjenner seg trygg og har en ok kjemi med jordmoren som er med på fødselen.

De aller fleste kvinner er spente og ofte også litt sårbare når de kommer til sykehuset i fødsel. Måten de blir møtt og ivaretatt på, spiller en veldig stor rolle for hvordan fødselsopplevelsen blir.

Les også:

Det beste (og mest utfordrende) ved å være jordmor

Klar for aftenvakt

Far på føden

Dårlig kjemi kan gi dårlig fødselsopplevelse
Jeg jobber med oppfølging av gravide i svangerskapet på Mamastork. Mange kvinner kommer også tilbake for en ettersamtale, hvor vi snakker om fødselen og ser på fødselspartogrammet. Det som ofte går igjen hos kvinner osm ikke har hatt en så god fødselsopplevelse, er at de ikke følte god kjemi med jordmoren – de følte seg ikke skikkelig ivaretatt. På papiret kan det godt ha vært en helt fin og normal fødsel, men kvinnen sitter likevel igjen med en dårlig opplevelse.

Er kjemien der?
Det er ikke alltid enkelt å definere hva denne kjemien egentlig handler om. På mange måter er det ganske udefinerbart. Men de aller fleste av oss kjenner likevel ganske raskt om vi har kjemi med et nytt menneske vi treffer for første gang, eller ikke. Og vi er jo forskjellige – så derfor kan forskjellige fødende oppleve den samme jordmoren ganske ulikt.

Som jordmødre er vi med på flere hundre – noen flere tusen – fødsler. Jeg er helt sikker på at vi alle sammen ønsker at fødekvinnen skal føle seg trygg og ivaretatt.

Fødselsopplevelsen påvirker oss i lang tid
Fødselsdagen er din dag. Gjør alt du kan for å ha de riktige menneskene med deg på denne dagen.De fleste kvinner føder bare en, to eller tre ganger i løpet av sin fertile alder. Nettopp derfor er det enormt viktig at kjemien stemmer for dem når de er i fødsel. Du får ikke så mange nye sjanser til en god fødselsopplevelse, og de erfaringene vi gjør oss, bærer vi med oss resten av livet. Gode opplevelser gir et stort potensiale for mestringsfølelse og vekst, mens dårlige opplevelser kan gi sår i sjelen, og en vanskelig start som mor.

Les også:

Den perfekte fødselen – finnes den?

Hvordan vet man om fødselen kommer til å gå fort, eller ta tid?

Når bør du kontakt fødeavdelingen?

Hvordan bytte jordmor?
På store sykehus, er det nok enklere å få til et jordmorbytte enn på små sykehus, hvor det kanskje bare er én eller to jordmødre på vakt.

Jeg tenker at det kan være vanskelig å si det direkte til den jordmoren man ikke er fornøyd med. Det er flere måter å unngå dette på. Man kan gjøre som faren jeg snakket om i begynnelsen av blogginnlegget – rett og slett snakke med en annen jordmor man treffer på i avdelingen. Man kan også de om å få snakke med avdelingsjordmoren, eller jormoren som har ansvar for avdelingen på den vakten. Eller man kan finne vaktrommet og be om å få snakke med en av jordmødrene der.

Hvis ingen av disse forslagene fungerer, kan man selvfølgelig også snakke med jordmoren det handler om. Kanskje samarbeidet kan bli bedre hvis den fødende og partneren hennes er tydelige på hva de trenger, og hva de ikke er så fornøyde med?

Bloggen er publisert i samarbeid med Mamastork

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: