BabyÅ bestemme seg for å få ett barn til

Å bestemme seg for å få ett barn til

Illustrasjonsfoto: Shutterstock
Av Maren Eriksen 12643 Sist oppdatert 28.01.05

Har alt kommet inn i en behagelig rutine med det første barnet? Endelig sover det hele natten, dere er tilbake i jobb, og barnet trives i barnehagen. Dere har tid til parforholdet og til venner igjen. Og så vurderer dere å begynne på nytt.

Det er bare dere som foreldre som kan bestemme når (eller om) dere er klare til å få ett barn til. Mange ytre faktorer kan virke inn, som økonomi og karrieremuligheter. Men mange bestemmer også tidspunktet ut fra hvor stor aldersforskjell de ønsker mellom barna.

Av og til hender det at foreldrene ikke blir klare for nestemann samtidig. Det kan være mange grunner til at partneren din ønsker å vente, eller ønsker barn akkurat nå. Den eneste (og beste) måten å finne ut av dette på, er å snakke sammen. Kanskje ble det en tøff fødsel forrige gang, og det kan være nødvendig å bearbeide opplevelsen før dere blir klare for et nytt svangerskap.

Er dere enige?
Når begge er enige om at det er tid for å få ett barn til, er det bare å begynne å forberede seg. Les gjerne det som står på temaet: Før svangerskapet, begynn med tilskudd av folat og tenk på hvordan dere vil slutte med prevensjon.


Fra et medisinsk standpunkt, anbefales det å vente minst seks måneder etter en fødsel til man blir gravid på nytt.


Hva styrer valget deres?
Hvor mange søsken en selv har, og plasseringen i søskenflokken kan påvirke hvor mange barn en selv ønsker. Ofte får man like mange barn som en selv var søsken. Barn fra store familier har derfor en tendens til å selv få mange barn.


Mange synes det er naturlig å gi barnet et søsken fordi de ikke ønsker at barnet skal være enebarn. Det er knyttet mange myter til det å være enebarn. Les mer om enebarn her.


Ofte kan avgjørelsen være vanskelig å ta når det ikke er snakk om nummer to, men nummer tre, fire eller fem. Nummer to kommer gjerne naturlig, som en fullbyrdelse av kjernefamilien. Men diskusjonen og foreldrenes eventuelle ulike familiebakgrunn kommer gjerne tydeligere frem når senere barn skal planlegges.


Les andre aktuelle artikler om søsken på Babyverden:


Aldersforskjell mellom søsken


Enebarn


To tette


Tre til fire års aldersforskjell


Stor aldersforskjell


Når nummer to er på vei


Gode råd når barnet skal få søsken


Søskensjalusi


Statistikk om søsken


Kilder:  • Barnets tre første år

  • Babycenter

  • Foreldre & barn (nr. 11 2004)

  • Mammanettet

  • Statistisk sentralbyrå

  • Helsenytt

  • Parentsplace

  • Lamaze


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: